Lezersbrief: Open brief aan de KBVB

Philippe Crols
| 0 reacties
Lezersbrief: Open brief aan de KBVB
Foto: © SC

Er zijn de laatste jaren al heel wat opmerkelijke dingen gebeurd in het Belgisch voetbal. Met de zaak Namen-Geel bereikte ons land opnieuw een crisis in het voetbal. Een supporter doet zijn beklag bij de nationale voetbalbond en schreef alvast deze brief.


Geachte heren,

Naar aanleiding van de recente en minder recente ontwikkelingen in het belgisch voetbal, kan ik het niet meer nalaten om u te contacteren. Als voetbalsupporter worden wij volledig in de kou gelaten en blijft er enkel onzekerheid hangen. De punten die ik hiervoor wens aan te halen zijn de onnavolgbare achteruitgang van zowel de nationale ploeg als onze clubs die er op europees niveau niets meer van bakken, als ook het onnoemelijk lang aanslepen van de uitspraak in de zaak Yé en ten slotte de onbegrijpbare situatie in de tweede en derde voetbalklasse.

Laten we beginnen met een kort stukje geschiedenis. In 1986 wordt België onverwacht vierde op het wereldkampioenschap. 2 jaar later lukt het echter de nationale ploeg echter niet om zich te kwalificeren voor het EK. Dat jaar is er echter wel een ander hoogtepunt, namelijk de overwinning van de Europabeker door K.V. Mechelen. In 1990 is het voor de nationale ploeg toch weer raak en spelen we een niet al te slechte wk-eindronde waarin we door Engeland worden uitgeschakeld op het einde van de speeltijd. Wederom lukt het echter niet om ons te plaatsen voor het EK. Men kan zich echter optrekken aan de spectaculaire prestaties van R. Antwerp F.C. die, na een paar maal door het oog van de naald gekropen te zijn, de finale van de europabeker mogen spelen.

Het jaar nadien volgt er een WK waar België meer verdiende dan het kreeg en waar we dus tevreden over kunnen zijn. Helaas, dan houdt het op. Na 1994 is er geen enkele prestatie in het Belgische voetbal waar men als supporter nog een lichtpunt in kan zien, op enkele uitzonderingen eventueel na. En dan heb ik het over die ene goede match van onze nationale ploeg op het WK tegen Brazilië in 2002 en eventueel nog net het bereiken van de tweede ronde in de Champions League door R.S.C. Anderlecht in het seizoen 2000-2001.

Voor de rest bestaat de internationale historie na 1994 voor België enkel maar uit teleurstellingen. Dit duidt er toch op dat er steevast iets misloopt, niet enkel op clubniveau, maar ook hoger op de ladder. Het is niet aan mij om de schuldige(n) te zoeken, maar u als bond bent in zekere mate verantwoordelijk voor deze prestaties en lijkt er weinig of niets aan te veranderen. De laatste interland van België, tegen Kazachstan, laat nog maar eens zien hoe erg het gesteld is. Een nationale ploeg die zeker talent heeft en nog jaren mee zou kunnen, gaat roemloos naar een gelijkspel, ondanks, of misschien wel dankzij in dit geval, een 0-2 voorsprong. U zal de wedstrijd eveneens bekeken hebben. En mogelijk kan u met mij vaststellen dat na 30 minuten voetballen de spelers gestopt zijn. Op mij, als toeschouwer en supporter, lijkt het alsof de ploeg niet meer achter de coach staat. Ze laten zien wat ze in huis hebben en dan gooien ze er met hun pet naar.

De vraag is natuurlijk of de heer René Vandereycken aangetrokken is als coach of als commercieel manager. Een coach dient zich bezig te houden met de spelers en het spel en niet met sponsors. Al begrijp ik in dit geval wel dat u als voetbalbond dringend geld nodig hebt omwille van de vele rechtzaken. Deze rechtszaken tonen echter nogmaals de tekortkomingen van de voetbalbond als orgaan voor de voetbalsport. Het probleem ligt niet enkel in het heden, maar ook de regelgeving in het verleden was zo dubbel dat men er nu de gevolgen van dient te dragen.

Laten we het dan inderdaad eens hebben over de verschillende rechtszaken, te beginnen met de oudste, namelijk de zaak Yé. Dat er bijna 2 jaar over moeten gaan voordat er ook maar enige sanctie getroffen wordt, roept toch verschillende vragen op. En die 2 jaar is enkel de periode dat het grote publiek er weet van heeft. Ik hou dan geen rekening met de verklaringen van andere instanties die beweren dat zij de voetbalbond vroeger op de hoogte gebracht hebben. Omwille van het feit dat dit 2 jaar geduurd heeft, is er wel een serieuze vorm van competitievervalsing ontstaan. Zeker t.a.v. de clubs die de voorbije jaren in tweede klasse speelden. De uitspraak bestraft immers K. Lierse S.K. met degradatie, zij hebben echter de vorige twee jaren nog in eerste klasse gespeeld én twee maal deelgenomen aan de eindronde, die zij in het seizoen 2005-2006 nog wonnen ook.

Degradatie had betekend geen deelname aan de eindronde en meer kansen voor een club in tweede klasse om te stijgen. Ik wil in deze zaak nog twee dingen opmerken, namelijk dat niet enkel K. Lierse S.K. genoemd werd in het dossier, doch zij worden als enige club gestraft én het feit dat de huidige club niets meer te maken heeft met die zaak, maar er wel voor gestraft wordt. Is het zo moeilijk om sneller een beslissing te nemen. Als men naar Italië kijkt waar de uitspraken na de omkoopschandalen toch enorm snel volgden, misschien dat u daar een voorbeeld aan kan nemen.

Zo belanden we bij het volgende punt. De realitysoap van U.R. Namur en K.F.C.V. Geel. U die als eerste de beste heroïneverslaafde prostituee plat op de buik gaat voor de minste dwangsom. (mijn excuses voor mijn taalgebruik) Natuurlijk, het stil leggen van de competitie zal voor sommige clubs voldoende reden zijn om een schadevergoeding te eisen, maar deze zou u kunnen verhalen op de twee betrokken ploegen. Zo lang deze soap niet uitgewassen is, blijft men met een probleem zitten en alweer zijn de supporters van de overige tweedeklassers hier de dupe van. Indien u uw eigen reglementen zou volgen en zo eenduidig mogelijk maakt, dan kon er onmogelijk een probleem ontstaan zijn.

Ik ken uw reglementen onvoldoende, ik heb ze evenmin nagelezen, daar heb ik geen enkele behoefte meer aan. Maar mijn logisch verstand zegt mij dat, indien K.F.C.V. Geel geen recht op een licentie had, u al in de fout gaat door deze te geven, maar tevens, zij geen recht hebben om in tweede klasse aan te treden. Maar, als ik dan verder nadenk, en er in het verleden besloten is dat een daler omwille van extrasportieve redenen niet vervangen wordt, dan kan ook U.R. Namur op geen enkele basis aanspraak maken op een plaats in tweede nationale. Bijgevolg was uw eerste standpunt het correcte, toch laat u zich weer omkopen. Het verbaast mij ten zeerste dat K.F.C. Dessel S. en R. Cappellen F.C. zich nog niet te veel moeien in de debatten. Dit is natuurlijk enkel een voordeel voor u, waarde heren.

Toch gijzelt u op deze manier elke supporter uit tweede nationale. Door het toelaten van 2 extra ploegen t.a.v. de start van de competitie brengt u ons als voetbalsupporter financiële schade toe. Dit zijn 4 wedstrijden extra waarvoor wij als supporter dienen te betalen. Het argument dat wij niet moeten gaan zien, snijdt geen hout, daar wij als supporter onze ploeg door dik en dun steunen én het feit dat indien de supporters op de thuiswedstrijden niet aanwezig zijn, de club eveneens financiële schade oploopt . Indien we kijken naar een mogelijke optelsom van de extra kosten voor een supporter op dit vlak, komt men, in het geval van een supporter van R. Antwerp F.C., die ik als voorbeeld gebruik omwille van het feit dat zij gemiddeld de meeste supporters hebben, de hoogste ticketprijzen en de meeste 'combi-regelingen'. 2 extra wedstrijden thuis, indien geen abonnement 2x20 euro voor een ticket (+ drank + eten), 2 extra uitwedstrijden 1 aan 8 euro/ticket, de andere aan 10 euro/ticket + verplaatsing. Voor de wedstrijd op U.R. Namen, en dan reken ik enkel vanaf het voetbalstadion van R.Antwerp F.C. om een gemiddelde te nemen, komt dit op 11 euro enkel extra, voor de verplaatsing naar K.F.C.V. Geel mag men rekenen op 5,18 euro enkele verplaatsing. Dit komt, zonder het gebruik van het voertuig te rekenen op een extra kost van 90 euro per supporter die de 4 wedstrijden zou volgen. Daar komt nog bij dat bij het vastleggen van de abonnementsprijzen, de club rekening hield met een competitie van 17 ploegen, eventueel 18.

Nu komt daar echter een wedstrijd bij, met wederom kosten, die niet via een abonnement gerecupereerd kunnen worden door de clubs. Tot slot wens ik dan nog de bedenking te maken dat wij te maken hebben met een onzekere competitie op deze moment, wat maakt dat er totaal geen idee is over de stand in de competitie. Daar komt bij dat het in geen enkel geval zeker is of de uitslag behouden blijft of er een nieuwe competitiestart komt, dit brengt emotionele schade toe aan elke supporter van een ploeg uit tweede klasse. En aan de ploegen zelf, die geen enkel idee hebben over de huidige stand van zaken en er dan ook onmogelijk kunnen op inspelen.

Daar het lijkt of er geen enkel definitief besluit kan volgen en u toch steeds zwicht voor een mogelijke eis, dient u zelf uw conclusies te trekken. Een bedrijf dat niet draait en zich het ene proces na het andere op de hals haalt, daar neemt de raad van bestuur ook ontslag, misschien is dit een optie voor u allen, in de hoop dat het belgische voetbal met een propere lei kan beginnen aan de opbouw van een nieuwe succesperiode.

Om al deze redenen verzoek ik u dan ook om een laatste daad te stellen. Met name de stopzetting van de competities in tweede en derde klasse tot er een definitieve beslissing genomen is. Dit om de onzekerheid bij supporters en ploegen weg te nemen. Dit zou tevens het probleem van de rechtszaak tussen R.O.C. Charleroi M en R. Antwerp F.C. oplossen, daar deze wedstrijd niet meer geldig zou zijn. Het zou gaan om een nieuwe competitiestart, waarvan de eerste wedstrijden voor de toeschouwers gratis zijn en de bond die de kosten hiervan op zich neemt. U kan daarvoor het geld gebruiken dat uw nieuwe commercieel adviseur Rene Vandereycken, u weet wel, die met als bijverdienste coach van de nationale ploeg, heeft aangebracht via de nieuwe sponsor. 

De wedstrijden zijn immers niet gebudgetteerd door de clubs en voor de supporters zouden dit de wedstrijden zijn die overeen komen met eerder gespeelde en nu ongeldige wedstrijden. Indien dit geregeld is, verzoek ik u vriendelijk om degelijke opvolgers te zoeken en collectief uw ontslag in te dienen, ten einde het Belgisch voetbal weer op de europese en mondiale kaart te krijgen.

Met vriendelijke groeten

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties