Speelsters leggen problemen damesvoetbal bloot

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Speelsters leggen problemen damesvoetbal bloot
Foto: © SC

De meisjes van Rapide Wezemaal kijken volgende week Birgit Prinz in de ogen tijdens de tweede ronde van de UEFA Cup. Prinz, twee keer wereldvoetbalster van het jaar, werd vorige maand in een bomvol Shanghai Hingkou stadion wereldkampioen met de Duitse voetbalvrouwen. Wezemaal moet het meestal stellen met een honderdtal supporters. Het nationale vrouwenvoetbal heeft een positieve injectie nodig.
 
“We gaan er de laatste tien jaar op vooruit”, laat Kristel Verelst, topscoorster van Wezemaal, weten. “Maar onze competitie is niet sterk genoeg. In Nederland hebben is er nu een play-offcompetitie zodat de beste ploegen vier keer tegen elkaar spelen. Wij moeten te veel tegen zwakke tegenstanders spelen.”
 
Doelwachtster Tania Vandenhouwe bevestigt. “Er wordt veel gedaan en we boeken vooruitgang. De -19-jarigen mogen naar het WK en wij plaatsen ons voor de tweede ronde in Europa. Maar in Nederland staan ze verder”, aldus Vandenhouwe. “Het vrouwenvoetbal wordt daar meer gewaardeerd”, vult kapitein Annelies Timmermans aan. “Ze spelen er in een profcompetitie. Wij krijgen te weinig medewerking van de voetbalbond.”
 
Financieel en organisatorisch hebben de Belgische voetbalmeisjes het niet gemakkelijk. In het buitenland wordt loonverlies gecompenseerd, maar in België blijft vrouwenvoetbal vooal een hobby en moeten de speelsters het met een voltijdse baan combineren. “Het loonverlies kan toch gecompenseerd worden door de bond”, klaagt Verelst. “We kunnen niet halftijds gaan werken want we moeten ons huis toch kunnen afbetalen.”
 
“We zijn verplicht het voetbal te combineren met een vaste baan”, bevestigt Vandenhouwe. “En daar staan de werkgevers niet altijd voor open.” Ook voor onderwijzers Timmermans wordt het een heel drukke week. “Gelukkig heb ik een goed uurrooster en goede collega’s die het kunnen opvangen. We moeten heel veel laten voor het voetbal, maar krijgen er ook veel voor terug.”
 
Een ander probleem in het vrouwenvoetbal is de beperkte aandacht die ze krijgen. Zelfs landskampioen Wezemaal trekt amper 100 man bij haar thuiswedstrijden terwijl Frankfurt er een paar duizend mag verwelkomen tijdens hun wedstrijden. “Er moet meer reclame gemaakt worden voor het vrouwenvoetbal. Het publiek kent het niet”, klinkt het bij Timmermans.  “Veel mensen die eens komen kijken verschieten dat wij technisch goed kunnen voetballen. Wij hebben minder kracht dan de mannen, maar je mag dat eigenlijk niet vergelijken.”
 
Vanaf donderdag vindt in het KHO Stade Bierbeek de tweede ronde van de Women’s Uefa Cup plaats.
 
Programma:
11 okt 07
17:30 u. 1. FFC Frankfurt  - Valur Reykjavik
20:15 uFC L R Wezemaal  - Everton Ladies FC 
 
13 okt 07
17:30 u. 1. FFC Frankfurt  - Everton Ladies FC
20:15 u. Valur Reykjavik  - FC L R Wezemaal 
 
16 okt 07
19:30 u. FC L R Wezemaal  - 1. FFC Frankfurt
19:30 u. Everton Ladies FC  - Valur Reykjavik 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties