Analyse Madrid boven in La Liga

Tonnelier Caroline
Madrid boven in La Liga

De Madrileense ploegen deden het goed op deze midweekspeeldag in de Primera División. Real Madrid vernederde in Mestalla Valencia met zware 1-5 cijfers. Ook Atlético Madrid ging verder op het elan van de voorbije weken.  De rojiblancos wonnen de topper tegen Sevilla met 4-3. De derde Madrileense ploeg, Getafe, pakte tegen Athletic zijn tweede zege van het seizoen.  De ploegen uit Barcelona deden het minder goed. Valladolid hield het grote Barça in bedwang en stadsgenoot Espanyol kwam op eigen veld niet verder dan een gelijkspel tegen Murcia.

Real Madrid voetbalde in Mestalla de twijfels van zich af. De Koninklijke bracht vooral in de eerste helft oogstrelend voetbal, al bood Valencia teleurstellend weinig weerwerk. Met treffers van Van Nistelrooy (2), Raúl en Sergio Ramos stond het al aan de pauze 0-4. Na de pauze deden de bezoekers het wat rustiger aan en probeerde Valencia toch nog iets te brengen. Angulo scoorde nog tegen, maar Robinho bekroonde zijn uitstekende wedstrijd met een treffer: 1-5. Real Madrid bewijst zo terecht aan de leiding te staan, Valencia moet zich dringend herpakken.

Met die andere Madrileense ploeg, Atlético, gaat het de voorbije weken uitstekend. Op eigen veld verloren de rojiblancos dit seizoen nog niet en ook Sevilla slaagde er niet in daar verandering in te brengen. Na een boeiende en hoogstaande eerste helft stond het aan de pauze al 2-2. In de tweede helft liep Atlético nog verder uit tot 4-2, maar Luis Fabiano milderde in blessuretijd nog. Atlético blijft zo meedraaien in de top-vijf, Sevilla staat nog steeds in de middenmoot.

FC Barcelona verloor verrassend punten op het veld van Valladolid.  De promovendus won al niet meer sinds de eerste speeldag, maar kwam tegen Barcelona wel op voorsprong via Llorente.  Op het einde van de eerste helft stelde Ronaldinho gelijk, maar verder kwamen de blaugranas niet meer.  Barça blijft zwak presteren op verplaatsing en ziet Real tot vier punten uitlopen.  Valladolid leverde een goede prestatie, maar moet dringend winnen om uit de degradatiezone weg te komen.

Villarreal herpakte zich na de uitschuiver van het voorbije weekend. De ploeg van Pellegrini kende in El Madrigal geen genade met zwakke broertje Levante. Op basis van een sterke eerste helft haalde El Submarino Amarillo het met 3-0 dankzij Guillermo Franco, Rossi (penalty) en Cygan. De bezoekende doelman Storari voorkwam nog erger, maar Levante bewees opnieuw op dit moment eerste klasse niet waard te zijn. Villarreal daarentegen blijft voorlopig meedraaien in de top-drie van het klassement, met vier punten achterstand op Real.

Espanyol Barcelona kwam op eigen veld niet verder dan een scoreloos gelijkspel tegen Murcia.  In een wedstrijd met vooral veel middenveldspel waren de kansen schaars en het was dan ook niet verwonderlijk dat geen van beide ploegen de weg naar de netten vond.  Espanyol slaagde er ondanks de terugkeer van De la Peña niet in het niveau van de voorbije wedstrijden aan te houden en ziet Atlético twee punten uitlopen. Murcia staat op een meer dan behoorlijke tiende plaats.

Met Real Zaragoza gaat het stilaan beter. Na een zwakke competitiestart zijn de maños bezig aan een inhaalrace. De ploeg van Victor Fernández pakte nu ook zijn eerste uitoverwinning van het seizoen, meteen ook de eerste competitiezege op verplaatsing in acht maanden. Op het veld van Almería won Real Zaragoza met het kleinste verschil. Beide teams verkwanselden heel wat kansen en het was alleen Diego Milito die van op de strafschopstip kon scoren. Almería blijft zo na alweer een goede prestatie voor de zoveelste keer met lege handen achter en staat als 13e onder zijn waarde geklasseerd. Real Zaragoza sluipt dichter bij de subtop.

Real Mallorca liet wat verrassend punten liggen in El Riazor. De bezoekers kwamen wel op voorsprong via man in vorm Guïza, maar kort voor de rust kon Guardado van op 11 meter gelijkstellen. Naar aanleiding van diezelfde fase moest Mallorca ook met tien verder na de uitsluiting van Moya. Ondanks het numerieke overwicht kon Deportivo niet meer scoren en dat had vooral te maken met een gebrek aan efficiëntie. De Galiciërs blijven zo in de degradatiezone hangen. Real Mallorca staat nog steeds op een mooie achtste plek.

Racing Santander is er niet in geslaagd te winnen op het veld van Recreativo Huelva. De Cantabriërs waren wel de betere ploeg tegen een alweer zwak Recreativo. Vooral Tchité, die nog eens mocht starten en de hele match speelde, miste echter een aantal kansen. De wedstrijd eindigde dan ook op een scoreloos gelijkspel. Recreativo komt niet weg uit de onderste regionen en moet zijn spelniveau dringend opkrikken. Racing Santander doet het op een gedeelde achtste plek beter.

Onderaan het klassement deden vooral Osasuna en Getafe een goede zaak. Osasuna pakte net als vorig seizoen een ruime zege op het veld van Real Betis. De verdiblancos leverden voor eigen publiek een zwakke prestatie tegen hun zwart beest van de voorbije seizoenen en gingen kansloos met 0-3 onderuit. Cruchaga, Dady en Vela zorgden voor de doelpunten.  Getafe pakte in eigen stadion tegen Athletic Bilbao zijn tweede zege van het seizoen. In het eerste halfuur al zetten Casquero en Uche de 2-0 eindstand op het bord. Dankzij deze verdiende zege heeft Getafe voor het eerst dit seizoen uitzicht om de degradatieplaatsen achter zich te laten.