Column Twee gezichten

Jasper Ostyn
| 0 reacties
Twee gezichten
Foto: © SC

De voetballer Vercauteren: technisch meesterschap. Een echte linksbuiten. Met de beste voorzet uit de Belgische voetbalgeschiedenis. Vercauteren maakte deel uit van de gouden generatie Anderlechtvoetballers: Haan, Scifo, Rensenbrink. Champagnevoetbal én resultaten: De speler Vercauteren won met paarswit drie Europabekers en vier kampioenschappen.
 
Hoezeer Vercauteren ook een salonvoetballer was, zozeer groeide hij als trainer uit tot een resultaatscoach. Vercauteren predikte de afgelopen jaren modern voetbal met paarswit. Symbolisch waren zijn laatste woorden als coach van Anderlecht: ‘voetbal is meer dan techniek alleen. Het is evenzeer fysiek, mentaliteit en tactiek.’
 
Met Bart Goor als symbool van de ondergang van Vercauteren. Op linksbuiten een oud werkpaard verkiezen boven snelle hinde Lamah. Vercauteren verloochende de kwaliteiten waarmee hij zelf als voetballer furore maakte. Maakte van de paarswitte linkerflank een lachertje. Niets dribbels, noppes snelheid, nada acties. Wel: het eindeloze gepalaver en gewroet van Goor en Van Damme.
 
Oersaai
 
Vercauteren delfde de laatste maanden zijn eigen graf. Was meer dan ooit de Belgische versie van Capello. Organisatie op één. Creativiteit op twee. Legear, het enige paarswitte lichtpunt, de laatste weken terug op de bank. Geen haar op het hoofd van Vercauteren dacht eraan Legear én Akin samen op te stellen. Hij speelde dit seizoen steevast met amper drie offensief geörienteerde spelers. Acht man in de rug met eerder afbrekende kwaliteiten.
 
In België was dat systeem meestal wel goed voor resultaten. Twee titels, chapeau. Maar de manier waarop, dat botste met de stijl van het huis. ‘Oersaai maar efficiënt’, zo vatte Het Laatste Nieuws eind vorig seizoen de voetbalstijl van Anderlecht samen. En in Europa kreeg Vercauteren het deksel op de neus. Met twee rampzalige campagnes in de Champions League tot gevolg. Conclusie: Belgische resultaten, Europees gebuisd én een manifest gebrek aan spektakel.
 
Ondertussen heerst een monster op Oympia. Dusan Djokic als protagonist van het blauwzwarte succes. Sinds Club met de Kroaat in de punt aantreedt in zijn 4-3-3: 18 op 18. Ja, het getik van Cercle was een streling voor het oog. En inderdaad, de troepen van de trainersrevelatie verdienden een punt. Maar niet te vergeten: het mentale aspect. Ofte: Cercle mist een paar smeerlapjes. Hasi en Serebrennikov, leuke voetballers dat wel. Een aanval op gang zetten als visitekaartje. Maar Cercle ontbeert een schoffelaar op het middenveld. Type Davids of Gattuso. Of zoals het kleinste ventje op het veld vrijdag. Jonathan. Tenger doch bikkelen als geen ander. Provoceren en uitdelen. Blondel als aanjager van de blauwzwarte brutaliteit.
 
Vloek
 
Want net dat was het verschil in de derby: de Clubspelers waren opgenaaid. Door wie anders dan de meestermotivator Mathijssen. Alsof de oude sociale verhoudingen in de Brugse voetbalstad vrijdag heropleefden. Club de arbeidersploeg versus het aristocratische Cercle. Werkkracht contra verfijndheid. Mathijssen slaagt erin hét handelskenmerk van Club, de aloude Sturm und Drang, terug te brengen in het blauwzwarte kamp. Niettemin bezit Mathijssen een enorme konijnenpoot. Want in eigen huis kon Club dit seizoen enkel Dender domineren. De rest hield allemaal minstens gelijke tred met Club. En vooral: ze misten een karrevracht aan kansen. Alsof een vloek ronddwaalt op Jan Breydel.
 
Benieuwd of de terugkeer van de koele Noor met het swingende voetbal die hegemonie kan breken. Want Gent voetbalde tegen Malinwa weer zwierig zoals bij zijn eerste drie duels. Ondertussen is het gissen naar de oorzaak van de Gentse terugval. Groeipijnen van een topploeg in wording? Of dan toch het paradepaardje van Sollied: no rules. Democratie ten top. Met een mogelijke chaos tot gevolg. Niettemin: dit Gent bulkt van de kwaliteit. Al is het ook gebaat met defensieve versterking. Want dominant voetbal spelen met twee standbeelden centraal achterin, dat is vragen om problemen. Snelheid én sterk één-tegen-één achterin als wapen tegen de counter. Stam. [AN]
 
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties