Het voetbalalfabet: De U van Urzaiz

Thomas Dubois
| 0 reacties
Het voetbalalfabet: De U van Urzaiz
Foto: © SC

Het voetbalalfabet loopt ook in het nieuwe jaar door, ondertussen zitten we bij de letter U.

Het voetbalalfabet in samenwerking met het online magazine Man-oeuvre.be is ondertussen al bij de U belandt, de U van Urzaiz. Spanje behoort altijd tot de topfavorieten op een groot toernooi. Toch kunnen de Iberiërs het zelden waarmaken op een kampioenschap. Topclubs zwaaien de scepter in het rijk van koning Juan Carlos: FC Barcelona, Real Madrid enValencia CF zijn de bekendste. Uit de befaamde jeugdacademiën groeien voetballers van verschillend allooi. Ismael Urzaiz bewandelde een pad waar veel voetballers voor zouden tekenen.
 
Real-product
Ismael Urzaiz Aranda werd geboren in het stadje Tudela in de Spaanse provincie Navarra. Zoals veel jonge spelers bood Urzaiz zich aan bij de topclub uit de hoofdstad, Real Madrid. Het jeugdbestuur zag wel graten in de jonge aanvaller en bracht hem onder in de koninklijke jeugdelftallen. Urzaiz schopte het tot de reserven, La Castilla, en kreeg dan te horen dat er voor hem geen toekomst was in Madrid. Urzaiz werd twee maal uitgeleend, aan Albacete en Celta, en verliet Real definitief in 1993. Hij zocht zijn heil in de Spaanse tweede klasse en wroette zich in de basis bij Rayo Vallecano, ook een Madrileense club. Daarna verkastte hij naar Salamanca. De kentering kwam er in 1995: Espanyol Barcelona trok hem aan en hij maakte er 13 doelpunten in zijn eerste seizoen.
 
Baskische trots
Athletic de Bilbao, de Baskische trots, zag wel iets in de bonkige spits. In 1996 kwam het tot een transfer en dat zou Urzaiz zich niet beklagen. Daar Urzaiz ook de Baskische nationaliteit bezat, was er geen probleem toen hij bij Athletic tekende. De club aanvaardt enkel Baskische spelers en is nog nooit gedegradeerd uit de eerste klasse. Bij het team zorgde hij elk seizoen voor een rits goals. Samen met Joseba Extebarria vormde hij een dodelijk aanvalsduo. Het seizoen 1998 - 1999 was één van zijn beste bij de club. Athletic haalde de tweede plaats na FC Barcelona en speelde het jaar erna in de Champions League, weliswaar zonder succes. Deze zomer besliste Urzaiz te stoppen met voetballen. Ajax Amsterdam overhaalde hem om een éénjarig contract te tekenen als stand-in voor spits Huntelaar. Urzaiz stemde toe.
 
Twee nationale teams
Ismael Urzaiz speelde 25 interlands met het Spaanse nationale team. Veelal beperkte de coach zijn rol tot supersub, waardoor de aanvaller ‘slechts’ acht maal raak trof voor La Seleccion. In 1996 debuteerde hij voor Spanje. Vijf jaar maakte hij deel uit van de ploeg. Het hoogtepunt in zijn internationale carrière beleefde hij in 2000: hij behoorde tot de selectie voor het Europese kampioenschap. Het is opmerkelijk dat Urzaiz ook nog zeven maal voor Baskenland speelde. Dat is een selectie van Baskische spelers, die weliswaar niet tot de FIFA of UEFA hoort. Daardoor kan het team alleen vriendschappelijke wedstrijden spelen. Urzaiz scoorde twee keer voor de Euskadi. Andere bekende Baskische voetballers zijn Bixente Lizarazu, Andoni Zubizarreta, Ivan Campo en Xabi Alonso.
 
Auteur: Kjell Debacker
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties