Analyse Karlsruhe: Dé grote verrassing

Philippe Crols
| 0 reacties
Karlsruhe: Dé grote verrassing
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Wie had er voor aanvang van het seizoen verwacht dat Karlsruhe op de zesde plaats zou staan na de heenronde? Het antwoord is allicht niemand. Zelfs de meest optimistische supporter van de promovendus had dit scenario niet durven dromen.

Verwachtingen voor het seizoen

Sla het archief van Voetbalkrant er maar op na: wij hadden wel door dat ze bij Karlsruhe goed hadden ingekocht. Uiteraard moet je in een eerste jaar Bundesliga voorzichtigheid inbouwen, maar de basis voor een goed seizoen werd er in de zomermaanden wel degelijk gelegd. De doelstelling van Karlsruhe was zich handhaven in de Bundesliga en als het even kon zonder zorgen.

Verloop van de eerste ronde

Karlsruhe begon opmerkelijk. Het ging winnen bij bekerwinnaar Nürnberg. Twee nederlagan later kwam landskampioen Stuttgart over de vloer. De schwaben werden met het kleinste verschil geklopt wat goed was voor een volksfeest bij Karlsruhe. De promovendus had het buitenshuis vreemd genoeg vaak makkelijker dan thuis. Van de eerste vijf uitwedstrijden werden er vier gewonnen. Onder meer Gelsenkirchen bleef verstomd achter toen Karlsruhe begin oktober Schalke 04 met 0-2 klopte.

Ook die andere ploeg uit het Ruhrgebied ging ten onder. Dortmund verloor in Karlsruhe. Met de topclubs had Karlsruhe het wel vaak moeilijk. Zo was het klasseverschil met Bayern (1-4) en Werder Bremen (4-0) toch duidelijk.

Naar het einde toe van de eerste ronde kwam er ook een beetje verval bij de revelatie. Zo werd er verloren van rode lantaarn Cottbus en werd er in Bochum slechts gelijkgespeeld. Toch werd de heenronde nog met een positieve noot afgesloten, want HSV werd op een gelijkspel gehouden.

Wat brengt de toekomst?

Karlsruhe heeft zonder twijfel een goede ploeg, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat Hajnal en co straks gaan meedingen naar de Europese plaatsen. Mogelijk zakt Karlsruhe straks af naar een plaatsje in de middenmoot, maar het seizoen lijkt nu alvast nog moeilijk stuk te kunnen.

Uitblinker – Ontgoocheling

Karlsruhe is net als die andere revelatie vooral de kracht van het collectief. Toch zijn er enkele spelers die er bovenuit steken. Zo is er Tamas Hajnal. Niet goed genoeg voor België, maar in Duitsland wel de regisseur van Karlsruhe. Hij is met vijf doelpunten ook meteen de topschutter van zijn ploeg.

Voor doelpunten zou Alexander Iashvili moeten zorgen, maar hij deed dat niet. Geen een keer vond hij de weg naar de netten in iets meer dan 600 speelminuten. Datzelfde overkomt Edmon Kapllani. Als dat tweetal nu ook nog doelpunten begint te maken staat Karlsruhe er heel goed voor.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties