Kameroen wint ruim van Zambia

viki meeuwis

Kameroen strafte de slechte verdediging bij Zambia ongenadig af met een 5-1 overwinning. Kameroen is dus nog steeds in de running voor de titel in de Africa Cup of Nations.

Een vrije trap van Geremi net voor het half uur zette Kameroen op voorsprong. Joseph Desire Job en Achille Emana deden er nog twee bij voor de rust, beide doelpunten kwamen er na fouten in de defensie bij Zambia. Na de pauze kon Eto’o via een penalty de 4-0 op het bord zetten. Job kon zijn tweede van de dag nog binnenwerken. Chris Katongo kon de eerredder voor Zambia binnenwerken.

Kameroen begon offensief aan de wedstrijd maar ook Zambia liet zich niet kennen. Zo kwam Chamanga erg dicht bij een doelpunt in de 25e minuut.

Een minuut later ging Kameroen op voorsprong na een vrije trap van Geremini net buiten het penalty gebied. Op het half uur werd het 2-0 dankzij het hele slechte verdedigingswerk bij Zambia. Kennedy Ntekani probeerde de bal weg te koppen maar slaagde daar niet in. Ook Billy Mwanza probeerde tevergeefs de bal weg te werken die daarop bij Job terecht kwam. Die had de bal maar in doel te schieten.

Eto’o viel niet erg op in de eerste helft maar wist in de 40e minuut wel bijne te scoren met een gevaarlijke volley die net over de dwarslat ging. Twee minuten voor het einde van de eerste helft zorgde een andere defensieve blunder voor de derde goal voor Kameroen. Song speelde de bal richting doel, Chansa slaagde er niet in om de bal onschadelijk te maken wardoor Emana keeper Mweene kon uitschakelen en de bal in doel kon werken.

Na de rust liep Kameroen nog verder uit toen de aanvaller van Barcelona, Eto’o, een vrije trap in de muur schoot. Een fout van Mwanza leverde een penalty op die Eto’o beheerst in de linker benedenhoek schoot. Drie minuten later lanceerde de aanvoerder van Zambia, Chris Katongo van Brøndby IF, een hard schot waarvoor keeper Kameni alles uit de kast moest halen om een doelpunt te voorkomen. Met nog vijftien minuten te gaanj mocht Katongo nog eens uithalen, ditmaal kwam de bal op de dwarslat terecht. Clive Hachilensa zag een bal op de lijn weggehaald worden en Mulenga’s schot werd door keeper Kameni net over doel geduwd. Zambia creëerde dus zeker de nodige kansen maar een zoveelste defensieve blunder bezorgde Kameroen de 5-0. Net voor het einde van de wedstrijd kon Katongo de eerredder binnnenwerken.

De uitslag weerspiegelt dus zeker niet het spelbeeld. Zambia ging uiteindelijk ten onder door heel veel defensieve fouten. Kameroen staat nu op een tweede plaats met drie punten, drie minder dan Egypte dat gisteren won van Soedan.

Kameroen: Kameni, Binya (Nkong ‘63), Song, Atouba, Bikey, M'Bami (Makoun ‘67), Geremi, Emana (Idrissou ‘77), Song Billong, Eto'o, Job.
Zambia: Mweene, Nketani (Himonde ‘38), Musonda, Mwanza, Hachilensa, Chansa, Bakala (Njovu ‘83), Felix Katongo, Jacob Mulenga, Christopher Katongo, Chamanga (Sunzu ‘64)
Doelpunten: Geremi (’28 ; 1-0), Job (’32 ; 2-0), Emana (’44 ; 3-0), Eto'o (‘66 ; 4-0 pen.) Job (’88 ; 5-0) Christopher Katongo (’90 ; 5-1)

Scheidsrechter: Yuichi Nichimura (Japan)