Anciaux: 'Geen splitsing, geen geld'

Nico Wieme
| 0 reacties
Anciaux: 'Geen splitsing, geen geld'
Foto: © SC

Vlaams minister van Sport Bert Anciaux beloofde de voetbalbond om geld te investeren in de bouw van nieuwe stadions. Vandaag liet de minister weten dat de bond daar niet moet op rekenen zolang er geen splitsing komt in een Waalse en Vlaamse bond.

De Belgische voetbalbond (KBVB) hoeft niet te rekenen op Vlaams geld voor jeugdwerking en de bouw van nieuwe stadions als de bond tegen de begrotingsopmaak voor 2009 geen tijdsgebonden stappenplan kan voorleggen om te splitsen in een Vlaamse en Waalse vleugel. Dat was het antwoord van Spiritminister Bert Anciaux op de vraag van Johan Deckmyn (Vlaams Belang).
 
Stappenplan
In september stelde Anciaux de KBVB schriftelijk de vraag om conform het decreet op de sportfederaties een stappenplan voor splitsing voor te leggen. “Indien de KBVB tegen de begrotingsopmaak voor 2009 niet de intentie heeft te splitsen, zullen de budgetten bestemd voor de ondersteuning van het jeugdvoetbal overgeheveld worden naar het totaalbudget voor de uitvoering van het federatiedecreet. De investering vanuit Vlaanderen in voetbalstadions is eveneens gelinkt aan deze vereiste”, aldus de minister.

2010
En Anciaux ging nog een stap verder. “Ook in het decreet lokaal Sport voor Alleen-beleid wordt expliciet vermeld dat, als de KBVB, maar ook de overige unitaire sportbonden, zich niet herstructureren, hun aangesloten sportverenigingen vanaf 2010 niet langer zullen kunnen genieten van de beleidssubsidies. De impulssubsidies die vanaf 2009 worden uitgekeerd, worden eveneens enkel toegekend aan initiatieven van sportclubs die aangesloten zijn bij een door Vlaanderen erkende sportfederatie”, aldus Anciaux.

Andere sportbonden
De voetbalbond is niet de enige die (nog) niet gesplitst is. Een hele boel andere bonden bevinden zich in dezelfde situatie. "Tussen het Bloso en onder meer de Koninklijke Belgische Hockey Bond, de Belgische Cricket Federatie en de Vlaamse Boksliga zijn er constructieve contacten geweest met het oog op mogelijke splitsing”, zei de minister. Van de KBVB ontving hij nog geen reactie op zijn schrijven. “Informeel hoor ik dat de gesprekken lopen”, eindige de Spiritman.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties