Everton wint vlot bij Man City

Kevin Vanbuggenhout

In de strijd om de Europese plaatsen stond er een belangrijke wedstrijd op het programma tussen Manchester City en Everton. In de kern van City viel er geen spoor te bespeuren van Emile Mpenza.

Everton bleek scherper dan City in de beginfase. De Toffees konden dan ook al snel een paar keer dreigen. Yakubu kwam sneller bij een lage voorzet van Pienaar dan Hart. Maar dan werd het voor Yakubu onmogelijk om nog vanuit die hoek te scoren, Richard Dunne stond in de weg. Twee minuten nadien was Everton daar weer. Hibbert kon aanleggen van in het strafschopgebied. De bal ging naast. In de tiende minuut liet Man City zich voor het eerst zien. Via Benjani en Ireland kwam de bal bij Vassell. Zijn lage schot ging naast. Langzaam maar zeker trok City toch meer naar voren. Everton bleef uitstekend in organisatie en stond geen kansen toe. Na 25 minuten doken de bezoekers weer vaker op voor doel. Een plaatsbal van Pienaar strandde op de paal. Op het halfuur kwam Everton verdiend op voorsprong. Cahill stond geen buitenspel en draaide goed weg. De Australiër zette laag voor en Yakubu kon binnenduwen: 0-1. In eerste instantie was er wel een stevige reactie van City. Zeven minuten voor rust werd de thuisploeg wederom koud gepakt. Carsley zette voor en aan de tweede paal kopte Lescott in de linkerhoek binnen: 0-2.

Everton zat nu in een zetel. Het was aan Manchester City om de bakens te verzetten, maar dat verliep bijzonder moeizaam. Everton ging ook in de tweede helft het best van start. Pienaar speelde de bal naar Neville. De verdediger van Everton schoot over. De 0-3 was niet veraf. Yakubu zette zich door en stak de bal voor doel. Cahill kon er nog net bij, maar Dunne kon nog voor de lijn opruimen. City speelde veel te traag om het Everton moeilijk te maken. Man City kwam wel nog een keer boven water op stilstaande fase. De kopbal van Richards op vrije trap van Elano miste de goede richting. Stilaan eiste Man City meer de bal op. Het vijfde kwartier was de beste periode uit de partij voor de Citizens. Een vrije trap van Petrov werd overgekopt door Dunne. Verdere kansen voor Man City bleven uit. In het slot bloeide de wedstrijd open. Everton bleef makkelijk overeind en kwam aan enkele uitstekende kansen op een derde treffer. Carsley besloot een vrije trap snel te nemen en knalde op doel. Joe Hart pakte uit met een prachtige reflex. Lescott zette voor vanop links. Andrew Johnson kon aan de eerste paal in één tijd trappen. Hart had weer een goede reflex in huis. Vijf minuten voor het einde was er nog een laatste kans voor Manchester City. Howard redde het lage schot van de ingevallen Castillo. De wedstrijd kende een bitter einde. In de slotseconden kreeg Petrov een rode kaart voor natrappen, ook al raakte hij Osman nauwelijks.

Manchester City moest zijn meerdere erkennen in Everton. De Toffees konden in Manchester vlot met 0-2 zegevieren. In de strijd om de Europese plaatsen doet Everton een gouden zaak. Everton staat vierde met drie punten meer dan Liverpool. De Reds hebben wel een match minder gespeeld. Manchester City staat achtste met 44 punten, evenveel dan Portsmouth.