Berre bezorgt VÃ¥lerenga de zege

viki meeuwis
| 0 reacties
Berre bezorgt VÃ¥lerenga de zege
Foto: © SC

In Noorwegen is de Tippeligaen terug van start gegaan. De eerste wedstrijd werd gisterenavond gespeeld. In die match nam een van de favorieten voor het « seriegull », Vålerenga, het op tegen Aalesund.

2007 was een niet al te best seizoen voor VIF, na een moeizaam jaar wist het zich op de zevende plaats te nestelen. Bij Vålerenga vonden er ingrijpende wijzigingen plaats na vorig seizoen. Er werd een heel nieuw trainersteam aangesteld, met Martin Andresen voorop. Ook onze landgenoot David Brocken, die voorheen al als speler aan de slag was bij de club uit Oslo, maakt nu deel uit van het team van trainers.  Een opmerkelijke transfer want Andresen kwam immers over van SK Brann dat net landskampioen was geworden. Keeper Arni Gautur Arason moest vertrekken en in zijn plaats kwam de Amerikaan Troy Perkins. Naast meer vertrouwde gezichten zoals Bengt Sæternes, Rune Lange, Daniel Fredheim Holm en oudgediende Freddy Dos Santos haalde Vålerenga ook enkele interessante spelers binnen. Zo werd Lars Iver Strand gehaald. Strand wordt als een van de grootste talenten van Noorwegen beschouwd en kwam over van Tromsø IL. Middenvelder Kristoffer Hæstad verliet het gedegradeerde IK Start en begon bij Vålerenga. De club uit Oslo verloor wel hun aanvoerder Christian Grindheim die naar SC Heerenveen trok.
 
Aalesund eindigde vorig seizoen op de elfde plaats nadat het een slechte seizoensstart kende. Als doelstelling heeft de club behoud in eerste klasse gesteld. In 2006 kwam het terug in de Tippeligaen terecht en na een ietwat moeilijker seizoen vorig jaar willen ze kost wat kost in eerste blijven. Om die doelstelling te halen heeft Aalesund heeft de veelgelauwerde Zweed Sören Åkeby als trainer binnengehaald. Bij de spelers werd Johan Arneng bij Djurgården weggehaald om het middenveld te versterken. Øyvind Gram kwam over van Molde FK. De club kon Trond Fredriksen en Skiri behouden. In de aanval haalde het Razak Pimpong uit leenbasis binnen van Viking en Alexander Mathisen van bij Vålerenga. Een andere nieuwkomer op offensief vlak is Pat Noonan die New England Revolution verliet.
 
 
Vålerenga speelde thuis in het Ullevaal Stadion en deed meteen een goede zaak door de drie punten thuis te houden. Het nieuwe Vålerenga liet een goede indruk na en als ze op dat elan kunnen verder gaan zal het een moeilijk te bekampen concurrent worden.
Aalesund slaagde er niet in om een enkele doelkans bij elkaar te spelen in de eerste helft. Het waren vooral Hæstad, Strand, Fredheim Holm en Jepsen die met goede combinaties en degelijk opgezette aanvallen de trend zetten. Vålerenga zette meteen druk, Andresen kon in de vijfde minuut al een schot op doel lossen. Iets na het kwartier kon Hæstad de bal voorbij de defensie van Aalesund krijgen. Strand kon de bal richting doel schieten maar keeper Adin Brown was alert. Amper een minuut later kwam Vålerenga weer dicht bij een doelpunt. Fredheim Holm speelde de bal vanop links en die kwam bij een geheel vrijstaande Dos Santos terecht die de bal net voor doel schoot. Een paar minuten voor het einde van de eerste helft kon Jepsen de bal van de linkerkant bij Sæternes krijgen die net iets te laat kwam om de bal in doel te kunnen werken.
 
Na de pauze kwam Aalesund iets beter voor de dag. Skiri met een goede pass naar Fjørtoft die Razak Pimpong wegstuurde. De verdediging bij Vålerenga liet echter niet toe dat Aalesund voor doel kwam. Even later kon Fjørtoft een goede pass afleveren bij Diego Silva de enkele verdedigers bij Vålerenga in de wind zette. De bal kwam bij Pimpong terecht die de bal een paar meter teveel naar rechts schoot zodat het voor keeper Perkins weinig gevaar opleverde. In de 73e minuut viel het enige doelpunt van de match. Freddy Dos Santos stuurde de bal vanop het middenveld richting Morten Berre. Die schoot de bal in de linkerhoek, ongrijpbaar voor Adin Brown. Vålerenga kreeg zo wat het al een hele wedstrijd op hoopte. Het had 2-0 kunnen worden enkele minuten later toen Dan Thomassen een gevaarlijke kopbal richting doel stuurde maar Kibebe wist de bal alsnog voor het doel weg te halen. Aalesund kreeg nog enkele kleine kansen maar slaagde er niet in om de bal in doel te krijgen. Zo kon Skiri de bal tot bij Pimpong krijgen die op zijn beurt weer Olsen aanspeelde. Olsen probeerde een schot op doel maar keeper Perkins had er geen moeite mee.
 
Een goed begin voor debuterende trainer en speler Martin Andresen die met Vålerenga aan het begin van een schitterend seizoen staat.
 
Vålerenga: Troy Perkins - Freddy dos Santos, Dan Thomassen, Kjetil Wæhler (’46 Johnsen), Allan Jepsen - Lars Iver Strand (’65 Zajic), Martin Andresen, Kristofer Hæstad, Daniel Fredheim Holm - Bengt Sæternes, Morten Berre
 
Aalesund FK: Adin Brown, Enar Jääger, Benjamin Kibebe, Amund Skiri (’82 Larsen), Erlend Holm - Alex Mathisen, Karl Oscar Fjørtoft, Haraldur Gudmundsson, Jonathan Parr (’68 Gram)- Razak Pimpong, Diego Silva
 
Gele kaarten: AaFK: Parr, Pimpong
 
Doelpunten: Berre (’73 ; 1-0)
 
Scheidsrechter : Roy Helge Olsen
 
Toeschouwers : 15.000
 
 
Vanmiddag worden de resterende wedstrijden gespeeld in de Tippeligaen :
 
Brann - Fredrikstad (20.00u)
Viking - Strømsgodset (18.00u)
 
Maandag neemt Rosenborg het op tegen Lyn om 19.00U
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Eliteserien

Nieuwste reacties