Canal+ - beschikking bedreigt televisiecontract

Anthony Van der Planken
| 17 reacties
Canal+ - beschikking bedreigt televisiecontract
Foto: © SC

Het zijn belangrijke dagen voor de Profliga. Over twee weken valt immers een beslissing in het televisiedossier. De eersteklassers hopen op een bedrag van 50 miljoen euro, maar de Raad voor de Mededinging zou wel eens roet in het eten kunnen gooien.

Normaal gezien zou de strijd om de televisierechten er één tussen Belgacom en Telenet moeten worden. De twee telecomreuzen kunnen het voetbal immers goed gebruiken in hun strijd om de hand van de digitale kijker.

De Profliga moet echter bang afwachten of Telenet wel op volle sterkte kan meebieden. De televisie-aanbieder is immers gebonden door de zogenaamde Canal+ - beschikking. Die beschikking werd door de Raad voor de Mededinging opgelegd toen Telenet in 2003 betaalzender Canal+ (het huidige Prime) overnam. Om monopolievorming te vermijden zou Telenet zijn voetbalbeelden ook aan derden moeten geven. Van exclusiviteit kan er dus geen sprake zijn.

Concreet betekent die beschikking dat als Telenet de rechten binnen haalt, Belgacom alsnog van het bedrijf kan eisen dat ook zij het voetbal mogen uitzenden, tegen een redelijke vergoeding weliswaar. De exclusiviteit zou dan verloren gaan, en dat is net de grote waarde van het voetbalcontract.

Telenet vroeg daarom dit jaar aan de Raad voor de Mededinging of het de beschikking kon opschorten. Dat gebeurde ook, maar Belgacom ging deze week in beroep. Het wil dat de Raad de zaak opnieuw onderzoekt en een nieuwe beslissing neemt.

De Profliga wacht met een klein hartje op die beslissing. Als de Raad beslist de beschikking toch te behouden, zou de interesse van Telenet in de televisierechten wel eens heel wat minder kunnen zijn. En dat zou natuurlijk zijn invloed hebben op de uiteindelijke prijs die voor het voetbalcontract betaald moet worden.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties