Bier, confetti en staanplaatsen

Rita De Meyer
| 21 reacties
Bier, confetti en staanplaatsen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Voetbal is de mooiste sport ter wereld. In 'Confetti, bier & staanplaatsen' gaat Tom Bodde in een gepassioneerde zoektocht door Europa op zoek naar de ultieme supportersbeleving

"Al uren voor de wedstrijd lopen de fans te zingen rond het stadion en reeds twee uur voor aanvangen vloeien de staanplaatsen vol. De vele vlaggen, sjaaltjes en club liederen maken het elke keer weer bijzonder hier getuige van te zijn. Tijdens de wedstrijd is de aanhang buitengewoon fanatiek, de ontlading na een doelpunt ongeëvenaard. Iedereen doet mee, van fabrieksarbeider tot directeur, allen getooid in de blauwwitte clubkleuren."
 
Vier minuten Meister
 
Een impressie van groundhopper Tom Bodde uit zijn boek Confetti, bier en staanplaatsen. De supporter van FC Groningen was op 19 mei 2001 een aandachtige toeschouwer tijdens de  dramatische wedstrijd Schalke 04 – Unterhaching op 19, waarin die Königsblauen de landstitel konden veroveren. Vier minuten lang was Schalke 04 ook Nationalmeister, maar in extremis ging Bayern München met de landskroon lopen. "Er bestaat geen voetbalgod meer", klonk het uit de mond van manager Rudi Assauer, maar de impressie van Bodde geeft aan waar het in voetbal echt om draait: amusement, sfeer, het samenbrengen van verschillende lagen uit de maatschappij en de vereenzelviging van de eigen persoon met je favoriete club.
 
De eerste keer
 
Zes jaar eerder, op 26 april 1995, begon Bodde aan zijn tocht door de Europese voetbalstadions. Op zoek naar de unieke sfeer die alleen een voetbalwedstrijd met zich mee kan brengen. De eerste halte is het Tsjechische Praag waar Oranje de confrontatie aangaat met Thomas Skuhravy en co. Ondanks de 3-1 nederlaag van Nederlaag geniet Bodde van de sfeer in het op en neer wippende Letna stadion en is hij vastbesloten om een vervolg te breien aan de groundhopping-avonturen.
 


De Belgische connectie
 
Via Milaan, Madrid, Glasgow en Aalborg proefde de Nederlander ook van de Belgische sfeer. De Bosuil (RAFC maakte mijn hoop op een avondje terug in de tijd volledig waar), het Fenixstadion (Het stadion barstte menigmaal uit zijn voegen en ik genoot meer dan ik ooit bij een Belgische wedstrijd had gedaan) en Het Lisp (Nimmer zal ik de ongedwongen van de fanatieke aanhang van deze gemoedelijke club vergeten) ontsnapten niet aan zijn veroveringstocht door Europa.
 
Kunst
 
Een veroveringstocht gespekt met unieke verhalen die de pracht en de schoonheid van de edele balsport in het licht zetten en het supportersgebeuren verheven tot een ware kunst. 

Win een exemplaar van dit schitterende boek door het correcte antwoord te mailen naar secretariaat@voetbalkrant.com op deze vraag: Welk is de BIJNAAM van het stadion van RAFC?'

a) De Klokke
b) Hel van Deurne Noord
c) Olympisch Stadion

Het juiste antwoord was uiteraard B. De hel van Deurne Noord

Na loting uit de massale correcte inzendingen mogen onderstaande personen een exemplaar van dit boek komende week in hun brievenbus verwachten:

Michael Mouton uit Brugge
Yves Hermans uit Genk
Pierre Wouters uit Voeren

Het boek is uiteraard te koop bij elke betere boekhandel in Vlaanderen of via azur.be

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties