Barsten in front tweedeklassers

Anthony Van der Planken
| 31 reacties
Barsten in front tweedeklassers
Foto: © SC

Er komen meer en meer barsten in het front dat de tweedeklassers opzetten tegen de competitiehervorming van de Profliga. Verschillende kleine clubs zijn misnoegd over de aanpak van de traditieclubs.

Enkele maanden geleden maakte de Profliga bekend een flinke competitiehervorming door te zullen voeren. Eerste klasse wordt afgeslankt naar zestien clubs en krijgt play-offs om de titel en Europees voetbal. De tweedeklassers konden zich niet vinden in dat plan. Zij eisten een fikse vergoeding -20% van het televisiegeld- om hun geslonken promotiekansen te compenseren. Het voorstel werd uiteindelijk met duidelijke meerderheid goedgekeurd door de Algemene Vergadering van de Voetbalbond, waarop de tweedeklassers naar de rechtbank stapten.

Niet iedereen is even blij met dat maneuvre, zo blijkt nu. Verschillende kleinere tweedeklassers voelen zich koud gepakt. Zij zagen het financiële voorstel van de Profliga best zitten. Bij een stemming onder de tweedeklassers was zelfs een meerderheid voor het voorstel (9 tegen 7), maar omdat de vereiste tweederdemeerderheid niet werd bereikt, sprong het akkoord af.

Het zijn vooral de grote clubs uit tweede -Antwerp, Beveren, OHL en KVSK- die dwarsliggen. "Wij waren nochtans met een meerderheid van negen tegen zeven voorstander van een eindronde met twee eersteklassers en twee tweedeklassers", legt Antoine Smessaert, algemeen secretaris van Deinze uit in Het Nieuwsblad. "In dat geval kregen alle tweedeklassers een bedrag van 125.000 euro per seizoen of ongeveer een zesde van ons budget. De grote clubs in tweede zien liever een nacompetitie met vier tweedeklassers omdat zij menen dat hun promotiekansen groter zijn. Dit is pure nonsens. Een minderheid van clubs gijzelt een meerderheid, die de centen goed zou kunnen gebruiken."

Ook wrevel over Alfacam-contract

Ondertussen groeit de wrevel ook over het televisiecontract dat Liga-voorzitter Guido De Croock -fervent tegenstander van de competitiehervorming- deze week afsloot met Alfacam. Alfacam zal het tweede klassevoetbal live op het scherm brengen, maar betaalt daar weinig tot niets voor. Het is De Croock vooral te doen om de visibiliteit. Niet alle tweedeklassers zien dat zitten. "Voor Virton is geld niet belangrijk misschien, maar voor Antwerp wel", klinkt het op de Bosuil.

Ook het feit dat Alfacam vraagt om op donderdag, vrijdag en zondag te spelen, is voer voor discussie. Verschillende clubs eisen daarvoor een compensatie. De grote clubs uit eerste kondigden alvast aan samen een werkgroep te vormen om het Alfacam-contract te bestuderen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (H)

Nieuwste reacties