Portugal en Zwitserland spelen om de eer

Tim Buedts
| 0 reacties
Portugal en Zwitserland spelen om de eer
Foto: © SC

Naast Tsjechië-Turkije staat er met Portugal-Zwitserland nog een tweede wedstrijd op het programma van de derde speeldag in groep A. Deze match is voor geen van beide ploeg nog van enig belang. Enkel de sportieve eer staat op het spel.

Record Rode Duivels gesneuveld

Portugal-Zwitserland is een wedstrijd zonder inzet. De Portugezen plaatsten zich met 6 op 6 uit de eerste twee matchen al als groepswinnaar voor de kwartfinales van het EK, de Zwitsers hebben de weinig benijdenswaardige eer nog ‘beter’ te doen dan België in 2000.

De Rode Duivels slaagden er toen als eerste gastland ooit niet in om door te stoten naar de volgende ronde. België behaalde wel drie punten in zijn groep en streed tot de laatste speeldag mee voor een plaats bij de laatste acht. De Zwitsers liggen er al na twee speeldagen uit en behaalden nog geen punt.


Snelle kwalificatie

Portugal won zijn openingsmatch met 2-0 van Turkije. De Turken stelde zich heel defensief op en konden eigenlijk op geen enkel moment aanspraak maken op de drie punten. Toch duurde het tot in de blessuretijd vooraleer Raoul Meireles voor de verlossende tweede treffer zorgde.

In de tweede match versloegen de Zuid-Europeanen Tsjechië met 3-1. Anders dan de uitslag laat vermoeden, liep de zege geenszins van een leien dakje voor de Portugezen. De Tsjechen toonden zich lange tijd de evenknie van Portugal en ook hier viel de beslissing pas in de blessuretijd toen Ricardo Quaresma op pas van Cristiano Ronaldo de kloof uitdiepte.


Exit Confoederatio Helvetica

De Zwitsers begonnen hoopgevend aan het toernooi. In hun openingsmatch tegen Tsjechië creëerden zij tijdens de eerste helft een handvol doelkansen, maar tot scoren kwamen zij niet. Toen vlak voor rusten sterspeler Alexander Frei zwaar geblesseerd naar de kant moest, zakte de Zwitserse pudding ineen. De Tsjechen deden in de tweede helft wat de Zwitsers in de eerste verzuimd hadden: via invaller Vaclav Sverkos toonden zij zich superefficiënt.

In een alles-of-nietsmatch tegen Turkije zag het er lange tijd goed uit voor de thuisploeg. Zij leidden aan de rust met 1-0 en hadden het betere van het spel. In de tweede helft sloeg Turkije echter genadeloos toe. Rond het uur scoorde Semih Sentürk de gelijkmaker en in de absolute slotseconden zadelde Ardan Turan het gastland met een gigantische kater op. 0 op 6 voor het Alpenland en uitgeschakeld voor de kwartfinales.

 

Op zoek naar eerste zege

Bij de drie deelnames van Zwitserland aan een EK-eindronde kon het land nog geen enkele wedstrijd winnen. “Dat is ons doel tegen Portugal”, zegt bondscoach Köbi Kuhn. “Ik weet dat de spelers erop gebrand zijn. De fans verdienen nog een goede prestatie van ons.” Kuhn zit vanavond voor de laatste keer op de Zwitserse bank. Na het EK neemt Ottmar Hitzfeld het roer over.


Rotatie

Bij Portugal speelt coach Luiz Felipe Scolari met de idee om enkele basisspelers rust te gunnen. “De kwalificatie geeft ons de kans om iets uit te testen”, aldus de Braziliaan. Een van de spelers die vermoedelijk zijn kans zal krijgen, is Fernando Meira. “Ik ben altijd klaar als de coach me nodig heeft”, beweert de Stuttgartspeler. “Portugal speelt altijd om te winnen.”


Auteur: Nico Wieme

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties