Fredrikstad neemt de leiding over van Stabæk

viki meeuwis

Het voorbije weekend werd de dertiende speeldag in de Noorse Tippeligaen afgewerkt.

De eerste wedstrijd vond plaats op woensdag 9 juli. Ham-Kam, de rode lantaarn, moest het opnemen tegen voormalig landskampioen Rosenborg. Ham-Kam. De thuisploeg voetbalde offensief maar het was tot aan het eerste doelpunt Rosenborg dat kansen bij elkaar voetbalde. Op het half uur slaagde Ham-Kam er in om te scoren. Arnar Førsund met een goede inworp richting doel. Daar stond Tommy Øren stond alleen voor doel en schoot de bal achter doelman Jarstein in doel. Het was al de tiende keer dit seizoen dat Rosenborg 0-1 achter kwam. De bezoekers dwongen kansen af maar de effectiviteit voor doel liet serieus te wensen over. Het duurde tot in de slotfase vooraleer de gelijkmaker viel. Stoor met een pass naar Jo Sondre Aas die de bal op zijn beurt dwars over het veld naar Kone stuurde. Die had de bal maar binnen te trappen. Met dit doelpunt leek de wedstrijd zo goed als gespeeld. Dat was zonder invaller Marcus Pedersen gerekend. In de toegevoegde tijd kon hij Ham-Kam alsnog de drie punten bezorgen.

De partij van vrijdag, tussen Aalesund en Tromsø eindigde in een 1-3 overwinning voor Tromsø. Moldskred scoorde op het half uur waardoor hij Tromsø op voorsprong bracht. Na de rust kon hij nog een keer scoren maar Aarøy kon iets later tegenprikken. Het was veteraan Rushfeldt die de zege voor de bezoekers binnenhaalde.

Zaterdag werden en vier wedstrijden gespeeld. Bodø/Glimt en Molde speelden 2-2 gelijk. Fredrikstad kon, mits Stabæk de partij tegen Viking verloor, de leiding in de Tippeligaen overnemen. Het werd een makkelijke partij voor Fredrikstad dat met 4-0 won van het veelgeplaagde Lillestrøm. Het was nochtans van 1980 geleden dat FFK nog eens thuis had kunnen winnen van Lillestrøm. Die ban werd dus zaterdag verbroken. De match was nog geen twee minuten ver vooraleer het eerste doelpunt viel. Vidar Riseth en doelman Lars Ivar Moldskred lieten Gardar Johansson teveel ruimte waardoor die de bal makkelijk in doel kreeg. Het begin van een ware nachtmerrie voor LSK. Zes minuten later was het de beurt aan Tarik Elyounoussi, die zijn beste beentje voorzette om indruk te maken op de verschillende scouts die de match bijwoonden. Hij kreeg de bal in de zestien meter van Ramberg, ging Kippe voorbij en vanuit scherpe hoek kon hij scoren. Fredrikstad kreeg veel ruimte terwijl Lillestrøm erg passief oogOde waardoor de thuisploeg makkelijk kansen kon afdwingen. Op het half uur kon Barsom de 3-0 binnenwerken. Bij de rust was de match gespeeld. Johansen maakte er 4-0 van.

Stabæk moest het thuis opnemen tegen Viking. De partij eindigde in een 0-0 gelijkspel maar het was wel Stabæk dat het dichtst bij een doelpunt kwam. Stabæk presteerde offensief wel minder dan gewoonlijk terwijl Viking eerder tam voor de dag kwam. De gebruikelijke spelmakers, Johan Andersson, Annan en Nannskog, die tot twee keer een doelpunt liet schieten, lieten het afweten. Ook Alanzinho, die toch makkelijk scoort was slechts een schaduw van zichzelf. Stabæk lijkt het vertrek van Somen Tchoyi nog niet verteerd te hebben en er wordt dan ook vanuit verschillende kanten gesuggereerd dat het tijd wordt dat Stabæk versterkingen in huis haalt.

Strømsgodset kreeg Vålerenga op bezoek. Godset ging aan de leiding maar na de rust was het de beurt aan Vålerenga, dat met twee doelpunten meer de drie punten mee naar huis nam. De thuisploeg begon het beste aan de wedstrijd. Het eerste doelpunt kwam er na een slechte communicatie tussen keeper Troy Perkins en Alan Jepsen. Nystrøm, die voor het eerst in de basis stond, kon een lange bal doorsturen, het leek of Jepsen de bal onder controle had. Perkins kwam uit doel om ook de bal weg te werken waardoor Nystrøm de bal makkelijk in open doel kon werken. Na de rust kwam Vålerenga opzetten. Lars Iver Strand won een duel in de zestien meter en vond Bengt Sæternes die de bal achter de keeper in doel werkte. De club uit Oslo bleef druk zetten maar een fout in de defensie bracht hen aan de leiding. Een lange bal van Vålerenga en Inge Andre Olsen had de bal weg te werken maar Hæstad dook op en gaf een goede pass aan Abdellaoue die de bal vanop korte afstand in doel werkte. Slechts een paar minuten na de goal van Moa kon Bojan Zajic de partij beslissen. Hij vertrok met de bal vanop de eigen helft en zette koers naar de linkerflank. Hij zette Glenn Andersen in de wind een een goed schot deed de bal in doel belanden achter keeper Espen Johnsen.

Vanavond wordt de laatste wedstrijd gespeeld tussen Lyn Oslo en SK Brann.