Speeldag 19: Ploegen strijden voor top-3 plek

Kevin Pieters
| 21 reacties
Speeldag 19: Ploegen strijden voor top-3 plek

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Speeldag 19 belooft voor enkele ploegen interessant te worden. Bovenaan de stand kan men zich geen puntenverlies veroorloven, wil men aanspraak blijven maken op de eindronde. Deinze mag rusten en het Waasland maakt zich op voor een streekderby.

Zaterdagavond 
Leider Sint-Truiden ontvangt in eigen huis Virton. De laatste weken laat de autoritaire leider van Tweede Klasse kleine steekjes vallen. Hoewel, met een 9 op 15 uit de voorbije vijf wedstrijden blijft STVV nog steeds op titelkoers. Vorige week geraakten de Kanaries niet verder dan een 0-0 in de topper tegen Brussels en speelde daarmee voor de vijfde keer gelijk. Met nog 5 punten voorsprong op eerste achtervolger Lierse, lijkt STVV herfstkampioen te gaan worden. Maar de wedstrijd tegen Virton mag niet onderschat worden. De Waalse club speelde vorige week nog knap 0-0 tegen Beveren en nestelt zich in de middenmoot van het klassement op een vijftal punten van de gevarenzone. Verder was er op Staaien vrolijk nieuws te rapen dinsdagavond toen STVV-speler Hendrikx opnieuw vader werd van een dochter, Julie.

Lierse ontvangt in eigen huis het op dreef gekomen OH Leuven. Geen gemakkelijke klus voor de Pallieters. Ondanks de relatief gemakkelijk winst vorige week tegen O. Charleroi, moet Lierse de drie punten thuis houden, wil het leider Sint-Truiden blijven onder druk zetten. Vorige week was Wahed goed voor twee treffers (1-3) en behaalde Lierse zo een knappe 11 op 15. OH Leuven daarentegen ging vorige week verrassend onderuit op eigen veld tegen Ronse met 0-2. Hierdoor kwam er voorlopig een stop aan de opmars in het klassement. De Vlaams-Brabantse club staat nu op een gedeelde 8ste plaats, op slechts 5 punten van de derde in de stand. Ondanks dat verlies blijft OH Leuven de best presterende ploeg van de voorbije vijf wedstrijden met een 12 op 15. In aanloop naar deze belangrijke wedstrijd werden de supporters van Lierse die de training van het A-elftal donderdagochtend bijwoonden, verwend door het Themacafé met gratis chocoladebroodjes.

Met Beveren – RS Waasland staat een echte streekderby op het scherpst van de snee op het programma. Beide ploegen leggen wisselende resultaten voor. Vorige week speelde Beveren voor de 8ste keer dit seizoen gelijk (0-0 op Virton) en staat op een 11de plek in het klassement. De Wase buren doen het net iets beter, ondanks het verlies tegen Oostende vorige week (1-2). RS Waasland staat 8ste op slechts 2 punten van Beveren. Red Star heeft het voordeel de topschutter van Tweede Klasse in loondienst te hebben: Onana; ondertussen goed voor 13 stuks. Op de website van RS Waasland worden de supporters opgeroepen hun club massaal te gaan steunen in het Freethielstadion voor deze strijd tussen de streekrivalen.

FC Doornik liet dit seizoen meermaals merken dat hun knappe 7de plaats in het klassement meer dan verdiend is. De grotere ploegen als Antwerp (2-1), Lierse (0-0) en Brussels (0-0) lieten kostbare punten liggen tegen de Henegouwers. Vorige week bleef Namen nog met lege handen achter (1-2) en deze week geeft FC Doornik een andere Waalse club partij, nl. FC Luik. De Luikenaren doen het de laatste wedstrijden niet echt denderend, hoewel het vorige week Tienen op een scoreloos gelijkspel hield. Met slechts 6 op 15 lijkt FC Luik met moeite de 13de plaats te kunnen vasthouden. Winst is dan ook noodzakelijk willen de Luikenaren een rustige kerst tegemoet gaan. Bij de thuisploeg kan het seizoen al niet meer stuk en speelt Doornik tegen alle verwachtingen in mogelijks nog een belangrijke rol in de strijd voor de eindronde.

Onderaan het klassement staat er opnieuw een zespunten wedstrijd op het menu tussen Hamme en Eupen. Hamme deed vorige week al een uitstekende zaak door de winst tegen concurrent KVSK United met 3-1. De Meyer was in die wedstrijd nog goed voor 2 doelpunten. Hamme schuift door die winst wat op in het klassement, maar kan nog niet op beide oren slapen. Eupen lijkt ondertussen veroordeeld tot rode lantaarn voor de rest van het seizoen. Met slechts 5 punten uit 17 wedstrijden lijkt het degradatiespook wel heel reëel. Eupen is nog steeds op zoek naar zijn tweede winstmatch van het seizoen.

KVSK United deed vorige week een slechte zaak door het verlies op Hamme en kan deze situatie zaterdagavond proberen recht te zetten. Het ontvangt op eigen veld O. Charleroi. Slechts één punt scheidt de Waalse doggen van de Limburgers. Beide ploegen kunnen de drie punten goed gebruiken onderaan het klassement. En beide ploegen hebben een 3-1 verlies op de vorige speeldag weg te spoelen. O. Charleroi heeft de meeste tegendoelpunten van de competitie en KVSK United weet, op Eupen en Namen na, amper het doel te vinden. Op naar een scoreloos gelijkspel?

Zondagmiddag 
Oostende – Namen lijkt op papier reeds een uitgemaakte zaak. Het nummer 4 ontmoet in eigen huis de op één na laatste uit de stand. Namen weet amper doelpunten te maken en presteert het om 11 van de 17 wedstrijden aan het kortste eind te trekken. Bij Oostende lijkt alles van een leien dakje te lopen. De Kustploeg staat op een gedeelde 3de plek en versloeg vorige week RS Waasland nog met 1-2. Tembé werd de man van de wedstrijd met zijn twee treffers. Namen ging onderuit op het veld van Ronse. En dat het lekker loopt bij de kustjongens blijkt uit de 11 op 15 in de laatste 5 duels. Bij winst verhoogt Oostende de druk op rechtstreekse concurrenten als Antwerp, Brussels en Lierse.

Van bovengenoemde concurrenten lijkt Antwerp nog de lastigste noot te moeten kraken. De Great Old maakt de verplaatsing naar KVK Tienen voor een duel met als inzet het behoud van een top-3 plaats. Antwerp stuurde vorige week Deinze huiswaarts met 4-1 cijfers en Tienen bleef steken op een 0-0 gelijkspel in Luik. Lukanovic, de vervanger van de geblesseerde Pivaljevic toonde zich vorige week met 2 doelpunten en een assist. Opnieuw dus een luxe-probleem voor trainer Davidovic nu Pivaljevic mogelijks terugkeert uit blessure (ziekte). Kenmongé, die andere Antwerp spits lijkt week na week zijn doelpuntjes mee te pikken en staat vierde in de topschutterstand. Sidibé (STVV), Sanogo (Brussels) en Onana (RS Waasland) gaan de Kameroener vooraf.

Ook Brussels, vijfde in de stand, maakt zondagmiddag een moeilijke verplaatsing. De Brusselaars mogen aantreden tegen Ronse, dat vorige week OH Leuven met lege handen achterliet (0-2). Brussels bleef vorige week steken op een 0-0 in de topper tegen STVV en wil kost wat kost aansluiting houden met de top. Het rekent daarvoor op de prestaties van Sanogo en op een degelijke defensie. Maar met Ronse treft Brussels een ploeg die het achteraan minstens evengoed doet in de competitie. Beide ploegen laten amper steken vallen in de defensie en met slechts 18 tegendoelpunten moeten ze enkel Antwerp en STVV laten voorgaan. Benieuwd of er spectakel te zien zal zijn.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties