UEFA start verkoop Champions League - rechten

Anthony Van der Planken
| 3 reacties
UEFA start verkoop Champions League - rechten
Foto: © SC

De UEFA start binnenkort met de verkoopsprocedure van de rechten voor de Champions League en de Europa League voor de komende drie seizoenen. Geïnteresseerde zenders kunnen zich vanaf 20 maart melden.

De Champions League - rechten zijn momenteel in handen van 2BE en Telenets digitale zender Prime. De Europa League is de opvolger van de UEFA-beker, met een hernieuwd poulesysteem, waarbij de televisierechten vanaf nu ook gecentraliseerd zullen verkocht worden, naar het voorbeeld van de Champions League. Tot nog toe verkochten de clubs zelf hun thuiswedstrijden in de UEFA-beker. Vanaf volgend seizoen verkoopt de UEFA alle rechten in één pakket en verdeelt het de inkomsten onder de clubs. Dat systeem wordt al jaren met succes toegepast in de Champions League.

Vanaf 20 maart kunnen geïnteresseerde Belgische zenders een bod uitbrengen op de rechten. Op 24 april wordt de procedure afgerond. De rechten voor de Champions League en de Europa League worden afzonderlijk aangeboden, maar het is niet uitgesloten dat eenzelfde partij beiden opkoopt.

De verkoopsprocedure voor de Europese televisierechten start dit jaar opvallend laat, nauwelijks enkele maanden voor de start van het nieuwe seizoen. In veel andere Europese landen zijn de rechten al een tijdje toegewezen. De UEFA zou de Belgische procedure bewust uitgesteld hebben, uit vrees voor een magere interesse van de zenders. 2BE wist zelden hoge ogen te gooien met de Champions League, mede door de afwezigheid van Belgische teams in de laatste twee edities. De VRT, de vorige rechtenhouder, lijkt dan zich dan weer vooral op het Belgische voetbal te concentreren, en moest bovendien nog geen jaar geleden al stevig in de buidel tasten voor de rechten van de Jupiler Pro League. SBS ten slotte lijkt zijn voetbalkoers te hebben verlaten. Het is dan ook niet uitgesloten dat betaalomroepen als Belgacom en Telenet zullen profiteren van de twijfel bij de grote zenders. In buurlanden als Frankrijk, Spanje en Nederland zit een deel van het Champions League - voetbal al achter de decoder.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties