Molde vernedert Brann

viki meeuwis

In de Noorse Tippeligaen werden zondag zes wedstrijden gespeeld. De topper was ongetwijfeld de confrontatie tussen titelkandidaat Molde en Brann.

Molde begon meteen sterk aan de partij. Al in de 21e seconde werd Brann pijnlijk verrast. Mame Biram Diouf kon de bal voorbij keeper Opdal in doel koppen. Mame Diouf was goed op dreef want in de zevende minuut kon hij zijn tweede goal van de avond scoren. Thiouné speelde Diouf vrij die de volledige verdediging van Brann in de wind zette en Opdal een tweede keer kon verschalken. Brann wist niet wat het zag en kon weinig weerwerk bieden. Amper drie minuten later was het weer prijs. Hestad met een inworp vanop links, de verdediging van de bezoekers stond erbij en keek ernaar waardoor Diouf er nogmaals in slaagde om de bal in doel te koppen. In minder dan tien minuten tijd wist Diouf deze wedstrijd tot de zijne te maken. Het zou nog mooier worden want op het half uur kon Pape Pate Diouf zich vrij spelen en de bal tot bij zijn land- en naamgenoot te krijgen. De spits knalde de bal hard richting doel waarna hij via een been van een speler van Brann toch in doel ging. Het was alweer het twaalfde doelpunt van Diouf dit seizoen. Bij de rust keek Brann aan tegen een 4-0 achterstand.

Na de rust leek het alsof Brann zich ging herpakken. Twee minuten in de tweede helft kon Erik Huseklepp de bal met een lob over Lillebakk in doel werken. Het duurde nog tot in de slotfase vooraleer Brann er in slaagde om nogmaals te scoren. Karadas won het duel van Forren en Skjølsvik in de zestien meter en speelde de bal naar Björnsson die zich los kon maken van Christian Steen en de bal vanop korte afstand in doel kon knallen. De stand was nu 4-2 en Brann moest zich bij een nederlaag neerleggen. Voor het einde van de partij kon Pape Paté Diouf de 5-2 maken na een goede voorbereiding van Ertsås. Een goede zaak voor Molde dat nu met 37 punten er nog maar vier minder heeft dan leider Rosenborg.

Odd Grenland ontving Start in de Skagerak Arena.  Het eerste doelpunt in deze wedstrijd viel pas in de toegevoegde tijd in de eerste helft. Høie had redding kunnen brengen na een doelpoging van Peter Kovacs maar Simen Brenne kon de bal in de rebound alsnog in doel krijgen. De thuisploeg ging zo met een 1-0 voorsprong de rust in. Het was pas na de rust dat Start tot leven kwam. De gelijkmaker viel twintig minuten ver in de tweede helft. Hunter Freeman schoot de een vrije trap veertig meter ver over Kovacs waarna de bal in de verste hoek achter keeper Thomassen ging. Acht minuten na de gelijkmaker kon Mads Stokkelien de bal te pakken krijgen en in doel schieten. Het was al het zevende doelpunt voor de negentienjarige speler. Start ging zo met 1-2 aan de leiding.

Het had nog 3-2 kunnen worden in het voordeel van Start, als scheidsrechter Staberg niet had beslist dat het doelpunt van Jesper Mathisen volgend uit de corner moest geannuleerd worden. Start staat nu op de vierde plaats met 28 punten. Met dit verlies blijft Odd Grenland met net een puntje meer op de derde plaats hangen.

Lillestrøm nam het thuis op tegen het Aalesund van trainer Rekdal. In de slotfase van de eerste helft kon Kopteff voor de bezoekers scoren. Een omstreden doelpunt want het was duidelijk te zien dat hij de bal met de handen in het net duwde. Voor de gelijkmaker moest Lillestrøm wachten tot twintig minuten in de tweede helft. Karim Essediri met een goede pass die door Edwin Eziyodawe in doel werd gewerkt. Hoewel Aalesund de beste kansen kreeg was het de thuisploeg die het meest in balbezit was.

Rosenborg trok naar het Marienlyst Stadion waar het Strømsgodset partij gaf. RBK won met een bescheiden 1-0. Het enige doelpunt viel op het kwartier nadat Dorsin de bal naar Tettey speelde. Die vond Rade Prica die de bal met een volley in doel schoot.

Lyn deed een slechte zaak in de strijd tegen degradatie want het verloor met 0-1 van die andere degradatiekandidaat Bodø/Glimt. Het enige doelpunt kwam er bovendien via een owngoal van Indiri Sigurdsson. Lyn blijft rode lantaarn met twaalf punten. Glimt heeft er zeventien.

In de partij FredrikstadSandefjord was het ietwat verrassend Sandefjord dat won. Fredrikstad ging in de veertiende minuut op voorsprong via een doelpunt van Raio Piiroja. Erik Mjelde tekende net voor de rust voor de gelijkmaker. Na de rust kon Eirik André Lamøy met de 1-2 de eindscore vastleggen.

De laatste wedstrijd van de achttiende speeldag was die tussen Tromsø en Vålerenga. De ploeg uit Oslo had verschillende kansen om de partij te scoren maar het was Tromsø dat de drie punten pakte na doelpunten van Tommy Knarvik en Sigurd Rushfeldt. De thuisploeg was de betere ploeg in de eerste helft maar na de rust knokte Vålerenga zich beter in de wedstrijd, zo kreeg onder andere Bengt Sæternes een paar goede kansen.

Rond het half uur was het Knarvik die de bal vanop twintig meter achter keeper Bolthof in doel kon schieten. In de tweede helft moest Vålerenga het stellen zonder aanvoerder André Muri die met een beenblessure van het veld moest. De bezoekers bleven aandringen maar twee minuten voor het einde van de wedstrijd kon Rushfeldt de partij beslissen na een corner van Moldskred.