De Coninck: "Toppers zullen aan spankracht verliezen"

Nico Wieme
| 24 reacties
De Coninck: "Toppers zullen aan spankracht verliezen"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vrijdag trappen Standard en Sint- Truiden de competitie anno 2009-2010 op gang. Wim De Coninck zal een seizoen lang weer analist spelen. De ex-doelman neemt het op voor de competitiehervorming, al is niet alles rozengeur en maneschijn.

Dit seizoen telt de Pro League slechts zestien teams. De titel en de Europese plaatsen worden pas toegekend na het spelen van play-offs. “Het zal anders zijn. Er moest iets gebeuren. De kloof met de betere Europese landen werd te groot”, zegt Wim De Coninck.

 

“En gezien hoe moeilijk AA Gent het had met Naftan? We kunnen de balans pas na een tijd opmaken. Waarom kan deze formule, die in het buitenland niet altijd werd gesmaakt, niet werken in ons land? Het Belgisch voetbal leeft. De stadions zitten vol”, aldus de voormalige technisch directeur van KSV Roeselare.

 

Toch ziet De Coninck ook enkele negatieve aspecten van de hervorming. “Ik vrees dat de toppers in de reguliere competitie toch iets aan spankracht zullen verliezen. Ploegen als Standard, Club Brugge en Anderlecht krijgen eigenlijk een tweede kans in de play-offs. Men wil naar een climax toewerken, maar zoals vorig seizoen gaat het toch niet meer zijn (toen won Standard de titel na twee testmatchen tegen Anderlecht, red.).”

 

“De strijd om de zesde plaats, die recht geeft op een plaats in de play-offs, wordt uiteraard spannender. De vroege eindeseizoensmatchen zullen er niet meer in overvloed zijn. Voor de degradant (de zestiende, red.) en de barragist (de vijftiende, red.) wordt het wel heel moeilijk vanaf midden maart. Zowel sportief als financieel”, gaat De Coninck verder.

 

“Ik zie de degradant niet snel meer terugkeren naar de Pro League. Ik vraag me af hoe het nummer vijftien zich twee maanden zal bezighouden tot de eindronde met de tweedeklassers begint. Gaat die dan oefenmatchen tegen Finse ploegen spelen om in het ritme te blijven?” vraagt De Coninck zich openlijk af. (AN)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties