Standard: Evenwicht zoeken tussen Europa en België

Philippe Crols
| 10 reacties
Standard: Evenwicht zoeken tussen Europa en België
Foto: © SC

Het nieuwe seizoen gaat bijna van start. Tijd voor Voetbalkrant.com om de ploegen eens van dichterbij te bekijken. We wagen ons ook aan een voorspelling voor de eerste dertig speeldagen.

* AFGELOPEN SEIZOEN

 

Samen met Anderlecht maakte Standard het vorige seizoen superspannend. Een knotsgekke laatste speeldag zorgde ervoor dat we voor het eerst sinds 1986 testwedstrijden kregen met de landstitel als inzet. Die testwedstrijden zorgden niet voor het verhoopte spektakel, maar dat zal de spelers en fans van Standard worst wezen. De Luikenaars veroverden voor de tweede keer op rij de titel en deden het ook in Europa bijzonder goed. De Rouches deden Liverpool wankelen in de voorronde van de Champions League en legden vervolgens een mooi parcours af in de UEFA-beker. Braga maakte meteen na de winterstop wel een einde aan het succesverhaal van Standard.

 

* TRANSFERS 

 

Standard was redelijk actief op de transfermarkt, maar haalde vooral jong talent binnen. Trainer Laszlo Bölöni was daar niet altijd even tevreden mee, maar toch lijken de Rouches gewapend voor de toekomst. Jonathan Mendes (Auxerre), Edouard Kabamba (Castilla), Tiago (Guimaraes), Moussa Traoré (Ouagadougou) en Alex Moraes (Juventude) zijn voor de doorsnee voetballiefhebber nog nobele onbekenden. De Luikenaars trokken ook Andrea Mutombo aan. De jongeling bewees vorig jaar bij Zulte Waregem al zijn mannetje te kunnen staan. Cedric Collet ruilde Bergen dan weer in voor de landskampioen. Tenslotte keerde Gregory Dufer terug naar Sclessin na een jaartje Tubeke.

 

De tijd dat het bij Standard een komen en gaan van topspelers was, lijkt toch voorbij. De Rouches konden alle basisspelers min of meer behouden. Alleen Oguchi Onyewu verliet de Vurige Stede. Het contract van de Amerikaan was ten einde en hij realiseerde daardoor zijn droomtransfer naar AC Milan. Salim Toama en Leon Benko hadden geen toekomst meer bij de regerende landskampioen en tekenden een contract bij respectievelijk Larissa (Griekenland) en Kortrijk.

 

 

* SPELERS IN DE SPOTLIGHT

 

Milan Jovanovic (foto) leek Standard eerder deze zomer te verlaten, maar uiteindelijk ging de transfer naar Stuttgart niet door. De aanvaller van de Rouches greep al een aantal keer naast zijn droomtransfer. Het is dus afwachten met welke ingesteldheid de Serviër aan de competitie zal beginnen. Hoe dan ook kan hij wel voetballen met de zekerheid dat dit zijn laatste seizoen in België wordt. Het contract van de spits loopt straks immers af.

 

* VERWACHTINGEN

 

Vorig seizoen hechtte Standard enorm veel belang aan de Europese campagne. Een tweede titel op rij zal ervoor zorgen dat de Rouches dit seizoen nog meer aandacht gaan besteden aan de avonturen in de Champions League. Omdat Standard als gevolg daarvan onvermijdelijk punten zal verliezen in de competitie, zien wij de Rouches na dertig speeldagen op de tweede plaats eindigen. Standard kan zo misschien wel de grootste winnaar worden van de competitiehervorming, want in de play-offs ligt de strijd om de titel weer helemaal open.

 

* PROGNOSE

 

Tweede plaats. (AN)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties