Analyse "Duivels moeten STVV als voorbeeld nemen"

Steurbaut Kersten
| 11 reacties
"Duivels moeten STVV als voorbeeld nemen"
Foto: © SC

Voetbalkrant laat dit seizoen enkele trainers hun licht werpen over de Belgische competitie. Sebastien Grandjean brengt Raymond Goethals terug even onder de levenden.

Beste voetballiefhebbers,

Na het voorbije voetbalweekend spookt er maar één vraag door mijn gedachten: “Wat zou Raymond Goethals zeggen als hij kon terugkeren?” Veel hot items lagen hem immers na aan het hart. Laten we eens proberen om onszelf te verplaatsen in het hoofd van de Tovenaar.  

Raymond, wat denkt u van de dramatische resultaten van de Rode Duivels?

Bon, les diables? Les Friables wil je zeggen, zeker. Die zwakkelingen. Als je vijf doelpunten slikt in Spanje en dan met de billen bloot gaat in Armenië, dan ben je het kneusje van Europa. In mijn tijd had iedereen angst voor de Rode Duivels. U zegt dat er voldoende kwaliteit in deze groep zit. Wees dan trots dat je goed bent en ga ervoor. Gerets won vroeger al zijn duels, maar deed dat niet in een tutu. In deze ploeg ontbreekt het heilige vuur om zo’n prestaties te realiseren. Daar ligt het probleem. Bovendien heerst er geen solidariteit. Er moeten snel echte leiders gevonden worden, mensen die beslissingen en risico’s durven nemen om de hele wereld van zich af te kloppen.

Hoe beoordeelt u de prestaties van Anderlecht?

Ik zal u zeggen: Als je geen goede défense hebt, is het onmogelijk om kampioen te worden. Denk terug aan mannen als Van Binst, Dusbaba, Peruzovic, Grun, Olsen, Andersen, Van Tiggelen enz. Met die gasten kon je nog naar de oorlog trekken. Ze liepen geen meter minder om even uit te rusten. Met die huidige fameuze zoneverdediging denk ik dat de spelers blij zijn dat ze hun lijn gehouden hebben als de tegenstander gescoord heeft. Incroyable! Iemand moet hen eraan herinneren dat als de bal zich in de zone van de waarheid bevindt, ze zich moeten vastbijten in hun tegenstander tot ze hun tanden erbij verliezen, ze moeten ingrijpen.

Standard in de Champions League, kan je dat inspireren?

Ik wil het eerst hebben over de Luikse supporters. Ze zijn warm en kunnen echt iets in beweging brengen. Herinner je de wedstrijd tegen het grote Juventus met Platini, Boniek en Scirea. Er zaten toen zelfs mensen op het dak van de tribune. We hebben toen een gelijkspel uit de brand gesleept dankzij Tahamata. Mon perle, hij zette de bordjes gelijk vanop de strafschopstip.

Als Standard tegen Arsenal met hetzelfde vuur speelt – bovendien zijn ze achterin heel solide, dan ga je nog wat zien. Maar het verlies van de kleine Van Moer, ge weet wel, Defour, wordt het moeilijk voor Bölöni. Welke tactiek schudt de Roemeen, een echte verfrissing, nu uit zijn mouwen? Ik denk dat we ons goed gaan amuseren.

Om af te sluiten, willen we je mening over Sint-Truiden kennen.

Ah, daar wil je mij op mijn gevoel pakken. De enige trainer die voor Brepoels STVV naar de eerste plaats heeft geleid, ben ik hein. Ik zie terug het Staaienveld zoals in zijn glorieperiode. Het leeft in Limburg. Daar heb je op het veld nog des mecs die blijven lopen tot ze er bij neervallen en vechten voor iedere morzel van de Truiense grasmat. Geen pseudo-vedetten. Zie het verschil in motivatie. Dat kan je groot maken. Vertel dat maar eens aan de Rode Duivels.

Tot slot Raymond, denk je dat het Belgische voetbal er ooit bovenop komt?

Luister goed, in België zijn we niet dom en ik weet dat we op een dag ons eergeveol zullen terugvinden. Maar vertel hen dat ze een goede verdediging nodig hebben.

Seba Grandjean

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties