Higuain bezorgt met hattrick Argentinië de zege

Bram Coenen

Argentinië is na een 4-1 overwinning op Zuid-Korea zo goed als zeker van plaatsing voor de achtste finales. Gonzalo Higuain was de grote man bij de Argentijnen met liefst 3 doelpunten, meteen de eerste hattrick op dit WK.

Zuid-Korea kon in zijn openingsmatch nog stunten tegen Griekenland. Het was dan ook afwachten of het die stunt kon herhalen tegen het sterke Argentinië. Diego Maradona kon in zijn basiself geen beroep doen op de geblesseerde Juan-Sebastian Veron, maar kon verder wel zijn sterkste elftal in stelling brengen.

Beide teams startten eerder afwachtend aan de wedstrijd. De eerste kleine mogelijkheden waren er voor Gonzalo Higuain en Lionel Messi, maar de Zuid-Koreaanse defensie stond voorlopig pal. In de 16e minuut kwam Argentinië eerder gelukkig op een 1-0 voorsprong. Een vrije trap van Messi werd door Sung-ryong Jung nogal knullig in eigen doel verwerkt. Argentinië leek bevrijd door deze goal en ging meer ontspannen voetballen, hetgeen resulteerde in twee kansen voor Carlos Tevez. Zijn schoten gingen echter over doel.

Diezelfde Tevez lag wel aan de basis van de 2-0 wanneer hij foutief werd afgestopt aan de cornervlag. De daaruit volgende vrije trap belandde bij Maxi Rodriguez, die de bal voor doel bracht tot bij Higuain. Die twijfelde niet en kopte de bal voorbij de verraste doelman Jung. Argentinië op rozen en vlak voor rust had het nog dé kans op 3-0 via Messi. De Argentijnse wonderboy dribbelde zich doorheen de Zuid-Koreaanse defensie, maar zijn stiftbal ging net naast doel. En compleet tegen de gang van het spel in zorgde Zuid-Korea toch nog voor de aansluitingstreffer op slag van rust. Martin Demichelis liet zich knullig de bal ontfutselen en Chung-yong Lee kon makkelijk voorbij Sergio Romero in doel schuiven.

Zuid-Korea kwam met vertrouwen uit de kleedkamer en had in de 60e minuut dé kans op de gelijkmaker. Spits Yeom plaatste de opgelegde mogelijkheid echter onbegrijpelijk naast doel. Argentinië kraakte, maar een kwartier voor tijd kon opnieuw Higuain toch voor de verlossing zorgen. De ingevallen Sergio Agüero stuurde Messi diep, die met links op de paal besloot. De goed gevolgde Higuain kon makkelijk de 3-1 binnentikken.

Match gespeeld en Argentinië begon aan zijn gallery-play. Dit keer was het Messi met de knappe opwipper tot bij Agüero. De schoonzoon van Maradona zette voor tot bij de vrijstaande Higuain, die de 4-1 overhoeks kon binnenkoppen. Meteen de eerste hattrick op dit WK! Agüero kreeg in de slotfase nog de kans op de 5-1, maar dat leed werd Zuid-Korea bespaard. Argentinië lijkt meteen zeker van kwalificatie voor de tweede ronde. Zuid-Korea moet nog vol aan de bak in de slotmatch.