Anderlecht overwintert met dank aan Zenit

Anderlecht heeft zich op de laatste speeldag kunnen verzekeren van Europees voetbal na nieuwjaar. En daarvoor mag het een mooie nieuwjaarsbrief schrijven aan Zenit Sint-Petersburg, want die deden hun werk meer dan naar behoren op het veld van Athene.

Anderlecht is de enige Belgische ploeg die ook na nieuwjaar nog op het Europese toneel te bewonderen zal zijn. De paars-witten wonnen met 2-0 en Zenit Sint-Petersburg haalde het met 0-3 op het veld van AEK. Het ideale scenario kwam dus uit. Een zucht van opluchting die mijlenver te horen was, ging door het Constant Vanden Stock-stadion.

Ariël Jacobs had voor deze belangrijke Europese wedstrijd een verrassing in petto: hij hield Romelu Lukaku op de bank en gunde Tom De Sutter een basisplaats. Wasilewski is Europees niet speelgerechtigd en dus moest Gillet weer een rij achteruit.

De Sutter profiteert

En de tactische keuze van de Anderlecht-trainer draaide heel goed uit, want na een dikke tien minuten was de Anderlecht-aanvaller er als de kippen bij om een slechte uittrap van doelman Radosevic te onderscheppen. De Sutter hield goed zijn man af en kon via de paal Anderlecht op voorsprong zetten.

En Anderlecht ging door op zijn elan, want in de eerste helft liet het de Kroaten bijna niet over de middenlijn komen. Boussoufa, Suarez en De Sutter waren een constante dreiging. De Sutter was er op voorzet van de kleine Marokkaan nog eens dicht bij een tweede goal, maar hij plaatste de bal naast.

En het overwicht van Anderlecht was overduidelijk, want Proto had in heel de eerste helft exact één bal op te rapen. Aan de andere kant riep Boussoufa twee keer om een penalty, maar de Zweedse ref weigerde de bal op de stip te leggen. Ook De Sutter had nog een paar goede kansen.

Suarez zet paars-wit op rozen

Het kon niet blijven duren, want Anderlecht etaleerde een overweldigend overwicht. Een klasseflits van Matias Suarez besliste de wedstrijd nog voor de rust. Hij zette zijn verdediger heel mooi in de wind en plaatste dan met buitenkant rechts de bal voorbij de Kroatische doelman. Een schitterende goal en wedstrijd gespeeld!

Ondertussen in Athene was het spanning troef. De Grieken misten een penalty op vijf minuten voor de rust. En dan de ontplofte het Constant Vanden Stock-stadion: Bukharov, de gesel van Anderlecht twee weken geleden, strafte een fout in de AEK-verdediging genadeloos af. Anderlecht virtueel geplaatst dus.

Bedankt Lombaerts!

De tweede helft was het vooral uitkijken naar het resultaat in de andere partij, want Anderlecht had amper moeite met de Kroaten. Een bijzonder zwak Hajduk legde Anderlecht immers geen strobreed in de weg.

En 25 minuten voor tijd kreeg het Constant Vanden Stock-stadion het verlossende nieuws: Zenit scoorde een tweede keer en de kwalificatie was helemaal binnen. Een klein wonder geschiedde, want samen met Napoli zijn de paars-witten de enigen die zich kwalificeerden met zeven punten. En Anderlecht mag Nicolas Lombaerts gerust een bedankberichtje sturen, want de Russen (0-3) deden hun werk ondanks reeds geplaatst te zijn.