Slechts vier Europese competities tellen meer buitenlanders

Slechts vier Europese competities tellen meer buitenlanders
Foto: © SC

Slechts vier Europese competities tellen procentueel meer buitenlanders dan de Belgische. Dat is het resultaat van een ‘Demografische studie van voetballers in Europa’ door de Profssional Football Players Observatory (PPFO).

In totaal liggen er 197 buitenlanders onder contract in de Belgische hoogste klasse. Daarmee vertegenwoordigen ze 50,9 procent van het volledige spelersgild.

Fransen populair in België

Alleen Griekenland, Portugal, Engeland en Cyprus stellen nog meer buitenlanders te werk. In Cyprus zijn zelfs meer dan zeven op de tien spelers afkomstig uit het buitenland. De minste expatriats kom je tegen in Servië (11,5 %), IJsland (12,2 %) en Estland (12,8 %). Frankrijk doet het slechts met een kleine 30 procent buitenlanders. In totaal werden dertig Europese competities onderzocht.

Met dertig spelers is Frankrijk het best vertegenwoordigd in de Jupiler League, de Brazilianen zijn met achttien en negen voetballers komen uit Senegal.

68 Belgen kozen ervoor om in het buitenland op het hoogste niveau hun kans te wagen. In Nederland zijn onze landgenoten met 31 stuks zelfs lijstaanvoerder. De Brazilianen zijn in Europa – uiteraard – de meest gegeerde spelers. In totaal lopen er maar liefst 577 rond. Daarna volgen Frankrijk (261) en Argentinië (233).

Klein Barcelona

De PPFO heeft ook nog enkele leuke weetjes in petto. Zo voetbalt er geen enkele Braziliaan in IJsland, Ierland en Schotland. Inter Milaan heeft de oudste ploeg in Europa (29,61 jaar) en JFK Olimps Riga de jongste (19,02 jaar). Met gemiddeld 177,38 cm heeft Barcelona de kleinste club.

Tottenham heeft dan weer een recordaantal internationals in zijn rangen rondlopen: 22 stuks. Manchester United mag zich de meest stabiele club noemen, een speler blijft er gemiddeld 5,71 jaar. Het Griekse Olympiakos moet zich vragen stellen bij zijn transferpolitiek, 85 procent is buitenlander.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties