Interview Georges Leekens: “Belgische doelmannen zijn top!”

Yves Brokken
| 30 reacties
Georges Leekens: “Belgische doelmannen zijn top!”
Foto: © SC

In het verleden hadden de Rode Duivels een zo goed als vaste keeper, iemand die er bovenuit stak. Dat is vandaag niet meer het geval en dus probeert bondscoach Georges Leekens alle gegadigden een eerlijke kans te geven.

“Het is fantastisch om te zien dat België zoveel goede keepers voortbrengt”, vertelt Leekens in een exclusief interview met Voetbalkrant.com. “Wij volgen natuurlijk iedereen die in aanmerking komt, maar specifiek zijn er een vier à vijf jongeren met heel veel talent. Ik denk dan vooral aan Thibaut Courtois van Racing Genk, Thomas Kaminski van Germinal Beerschot en Laurent Henkinet van STVV. Hun groeiproces is fantastisch! Alleen is het nog te vroeg om hen er nu al bij te halen.”

Vroeger leek de hiërarchie onder de keepers vrij duidelijk, maar die tijden zijn voorbij. “Het voetbal is enorm geëvolueerd. De tijd van Leekens en Gerets is voorbij”, lacht onze nationale selectieheer. “Vroeger bestond de kern uit zestien of maximaal zeventien spelers, nu zijn dat er 23 of 24. En ook het niveau van ons voetbal is de hoogte in gegaan. Belgische keepers zijn gegeerd wild op de markt, en dat is natuurlijk een goeie zaak voor de nationale ploeg.”

“Thibaut Courtois, Thomas Kaminski en Laurent Henkinet. Hun groeiproces is fantastisch! Alleen is het nog te vroeg om hen er nu al bij te halen.”

“Het is ook goed dat we nu de concurrentie kunnen laten spelen. Dat motiveert spelers om ten allen tijde het beste van zichzelf te geven. Wij selecteren onze doelmannen op kwaliteit en prestaties. Dat gebeurt ook in functie van het elftal én in functie van de tegenstander. Als we bijvoorbeeld hoog spelen en er komt veel ruimte in de rug van de verdediging, dan zullen we een andere keeper opstellen dan wanneer we een tegenstander treffen die ons veel onder druk zet en sterk is in de lucht.”

Gillet, Proto, Mignolet, Bailly,… het aantal spelers dat vandaag in aanmerking komt voor een plaats onder de lat bij de Rode Duivels is groot. "We moeten iedereen een kans geven”, verklaart Leekens zijn wisselacties van de voorbije maanden. "Maar onze keepers moeten op veel vlakken topniveau halen. Naast de nodige kwaliteiten en sterke prestaties is het vooral belangrijk dat ze kunnen presteren onder druk, dat ze beseffen dat er veel concurrentie is en daar goed mee omgaan.”

Andere factoren waarmee we rekening houden zijn présence, rentabiliteit, het organiseren van de verdediging, coaching en tactisch doorzicht. Maar niet alleen het zuivere keeperstalent telt, mentaliteit is zoals gezegd minstens zo belangrijk. En wat we niet mogen vergeten is om ruimte te laten zodat andere jongens kunnen doorbreken. Want als er schorsingen en blessures zijn, moet de vervanger er meteen staan.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties