Interview Destorme: "Europees ticket zou mooi zijn"

Steurbaut Kersten
| 3 reacties
Destorme: "Europees ticket zou mooi zijn"
Foto: © SC

KV Mechelen beleefde een heel goed seizoen, maar miste POI. Eén van de steunpilaren in het team van Marc Brys is ongetwijfeld David Destorme, die de laatste weken terug zijn oude niveau haalde.

Door Vincent David en Kersten Steurbaut

De paar dagen rust hebben de spelers van KV Mechelen duidelijk deugd gedaan. Een voor een sijpelen ze binnen met een glimlach op het gezicht, en dat na een intensieve duurtraining. Tijd voor een deugddoend middagmaal.

David Destorme moet het eten nog even laten voor wat het is. Eerst moet de aanvaller nog een paar vraagjes beantwoorden. Destorme kiest een plaats in het zonnetje en toont zich een aimabele gesprekspartner. Het missen van Play-Off I heeft geen al te diepe wonden geslagen.

“Het is wel een vreemde situatie”, geeft de 31-jarige aanvaller toe. “We hebben net 30 competitiematchen gespeeld en nu lijkt het alsof we terug in een nieuwe voorbereiding zitten voor volgend seizoen.” Trainer Marc Brys laat er immers geen gras over groeien. Nu de terrasjes terug tot het verleden behoren, is het weer hard werken geblazen bij geel en rood. Twee trainingen per dag: een mini-stage in de schaduw van het eigen stadion.

Hoe kijken jullie naar Play-Off 2?
“We gaan proberen om er het beste van te maken. We zitten momenteel zowat in de favorietenrol, omdat we zevende eindigde en net buiten Play-Off I vielen. Nu wachten ons nog tien duels die we moeten winnen om een Europees ticket binnen te halen. Het zal allesbehalve makkelijk worden, maar het zou tof zijn als we een Europees ticket kunnen bemachtigen.”

Je zit zelf in een positieve flow met drie doelpunten in vijf wedstrijden. Vorig seizoen zat je aan zeven doelpunten.
“Dat klopt, de laatste weken ging het wat beter. Voor Nieuwjaar had ik als doel om vier keer te scoren en enkele assists af te leveren. Door mijn blessure had ik ook weinig zelfvertrouwen en zat ik even in een mindere periode. Voor de play-offs heb ik geen echt streefcijfer voor ogen.”

Hoe gaat het nu met je achillespees?
“Ik heb er geen last meer van en momenteel speel ik terug pijnvrij. In het verleden stond ik op het veld tot dat het echt niet meer ging van pijn. Mentaal begon die pijn ook zwaar te wegen. Onder begeleiding van de medische staf van KV Mechelen en Lieven Maesschalck ben ik dan beginnen werken aan een terugkeer.  Met veel oefeningen en behandelingen is de pijn verdwenen. Dankzij een inspuiting kon ik een operatie vermijden. Die blessure, een kleine ontsteking aan mijn achillespees, was in feite niet zo erg.”

“We hebben net 30 wedstrijden gespeeld, maar het lijkt alsof we nu in een nieuwe voorbereiding zitten voor volgend seizoen.” (David Destorme blijft de play-offs maar iets raars vinden)

Hoe was de samenwerking met Lieven Maesschalck ?
“Met hem heb ik specifieke oefeningen gedaan voor mijn achillespees en hij gaf ook de inspuiting die leidde tot een goed resultaat.  Na Nieuwjaar kwam ik door hard te werken op stage terug tot mijn oude niveau. Ik kreeg mijn vertrouwen terug en ging weer beter voetballen.”

Je speelt nu aanvallender dan bij Dender, maar daar scoorde je meer. Hoe komt dat?
“Bij Dender speelde ik meer op de 10 en kreeg er meer een vrije rol toegewezen. Ik moest er minder verdedigen waardoor ik vaak diep bleef hangen. Bij Dender opteerden we voor twee snelle flanken en een diepe spits in de zestien meter. Als ik naar de kwaliteit van KV Mechelen kijk,  is deze veel groter dan in mijn tijd bij Dender. Als voetballer ben ik hier ook enorm gegroeid.”

Op welke positie zou je jezelf zetten ?
“Achter de spitsen. Momenteel speel ik bij KV Mechelen soms ook diep in de spits, maar dat is meer uit noodzaak. Persoonlijk vind ik dat ik minder goed tot mijn recht kom met mijn rug naar de goal toe. Als diepe spits ontbreek ik ook enig postuur en kracht. Ik zou wat breder moeten zijn. Ik ruk het liefste op uit de tweede lijn om zo kansen af te dwingen.”

Het is opvallend, bij iedere hoekschop komen jullie eerst samen in een kring. Halen jullie ingestudeerde nummers voldoende rendement?
“We scoren veel op stilstaande fases en dat levert ons punten op. Er zijn enkel jongens met een prachtige traptechniek, zoals Gorius. We komen vaak tot scoren omdat iedereen zijn taken voor het doel uitvoert. Bij hoekschoppen staan we vaak in een cirkel om de tegenstander uit zijn concentratie te halen, maar na een tijd gaan zij zich er ook op instellen zodat het moeilijker wordt. Op training worden de taken toegewezen en oefenen we de verschillende fases. Aan de andere kant krijgen we ook te veel doelpunten tegen op stilstaande fases.”

“Ik speel nu als diepe spits, maar daarvoor ontbreek ik postuur en kracht. Ik zou wat breder moeten zijn.” (David Destorme ziet zichzelf liever achter de spitsen)

Hoe moeilijk wordt het voor het bestuur om deze kern samen te houden?
“Het is natuurlijk afwachten. Jongens als Gorius en Chen speelden een zeer sterk seizoen. Het bestuur wil ons zo goed mogelijk samen houden, maar als ploegen met veel geld over de brug komen, wordt het moeilijk. Voorlopig is er nog niemand weg, maar bij een goed bod kan dat snel veranderen.”

Waar zie jij je toekomst ?
“Ik heb hier nog een contract voor twee jaar en dat ik wil uitdoen. Ik ben zelf niet bezig met een transfer.”

Denk je dat je volgend seizoen nog met Gorius in de ploeg speelt?
“Gorius is onmisbaar voor onze ploeg. Hij is bepalend en maakt veel doelpunten. Na het vertrek van Mununga is Julien kapitein geworden. Je merkt dat hij deze taak heel professioneel opneemt.”

Wat voor persoon is Gorius op training en in de kleedkamer ?
“Julien is een heel nuchter persoon. Op training houdt hij van de bal en dat zie je. De supporters houden er ook van als hij eens wat trucjes laat zien op training, maar hij zal nooit iemand belachelijk maken als hij de kans ertoe krijgt. Als kapitein is Julien ook een prof. Hij is heel rustig en hij luistert naar de groep.”

“Julien is een nuchter persoon. Hij houdt van de bal, maar zal nooit iemand belachelijk maken.” (David Destorme beseft dat het moeilijk wordt om Julien Gorius in Mechelen te houden)

Was Mununga een ander soort kapitein dan Gorius ?
“Ja, hij was eigenlijk een haantje de voorste. Anderen voelden zich hierdoor misschien iets of wat geremd. Die jongens zijn nu opengebloeid. Het was mooi om te zien hoe Mununga op zo’n jonge leeftijd met zijn rol als kapitein omging.”

Hebben jullie nog contact met Mununga na zijn vertrek ?
“Eigenlijk niet, maar afgelopen week kwam hij nog ons groeten in de kleedkamer. Hij voelt zich nog steeds thuis op de club.“ 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties