Speelt Club nu Europees en vanaf wanneer?

Nico Wieme
| 51 reacties
Speelt Club nu Europees en vanaf wanneer?
Foto: © SC

Club Brugge verzekerde zich op Lokeren van de vierde plaats, maar is daarmee nog niet zeker van een ticket voor de Europa League. Alles hangt van Westerlo af. Zelfs bij blauw-zwart waren er die niet wisten hoe de vork aan de steel zit. Wij verschaffen u enige duidelijkheid.

De verdeling van de Europese tickets ziet er als volgt uit: de kampioen treedt aan in de derde voorronde van de Champions League (kampioenenspoor) op 26/27 juli en 2/3 augustus. De vicekampioen mag dan ook aan de bak, maar volgt het niet-kampioenenspoor, wat een veel zwaardere loting oplevert. Bij een eventuele uitschakeling in die derde voorronde mogen Standard en KRC Genk naar de vierde voorronde van de Europa League.

De nummer drie (Anderlecht) komt op 28 juli en 4 augustus in de derde voorronde van de Europa League terecht. De bekerwinnaar komt er het best vanaf. Die mag pas op 18 en 25 augustus aan de slag in de vierde en laatste voorronde van de Europa League.

Het tweede Europa Leagueticket is bestemd voor de winnaar van de barrageduels. Die barrageduels worden gespeeld tussen de winnaar van de finale van PO2 en de vierde in de stand. Die vierde is al zeker Club Brugge. In de heenmatch van de finale van PO2 troefde Westerlo Cercle Brugge af met 3-0. De kans dat Westerlo zich plaatst voor die barrages, is dus bijzonder groot. Laten we eerst uitgaan van dit scenario.

Westerlo beslist

Westerlo speelt ook de finale van de Beker van België. Wint Westerlo de beker volgend weekend, dan heeft het zijn Europa Leagueticket op zak en zijn de barragematchen met Club Brugge overbodig. In dat geval treden de Kempenaars in de vierde Europese voorronde aan, Club moet dan al op 14 en 21 juli Europees aan de bak in de tweede voorronde.

Tegenstander van Westerlo in de bekerfinale is Standard dat al zeker is van een ticket voor de Champions League. Als Standard zich tot bekerwinnaar kroont, mag Westerlo als verliezend finalist naar de Europa League. Alleen moet het dan in de barrages met Club Brugge uitvechten wie in welke voorronde mag beginnen. De winnaar van die barrageduels start eind juli in de derde voorronde van de Europa League, de verliezer twee weken eerder in de tweede voorronde.

Brugse derby met Europa als inzet

Mocht Westerlo die 3-0-bonus tegen Cercle toch nog uit handen geven, dan spelen de twee Brugse ploegen twee barrageduels. Dan nog hangt het van Westerlo af in welke voorronde de winnaar van de Brugse derby mag aantreden. Wint Westerlo de beker, dan speelt Club of Cercle de tweede voorronde; is Standard bekerwinnaar, dan worden de troepen van Jan Ceulemans naar de tweede voorronde verwezen en beginnen Club of Cercle een ronde later aan hun Europese avontuur.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties