Jonge Porto-trainer denkt al aan afscheid

Steurbaut Kersten
| 2 reacties
Jonge Porto-trainer denkt al aan afscheid
Foto: © SC

Porto-aanvaller Falcao schreef geschiedenis in de Europa League door achttien keer te scoren. Zijn trainer André Villas-Boas gaat nu de boeken in als jongste trainer die een Europese beker op zijn palmares schrijft.

Kersten Steurbaut in Dublin
33 jaar en 216 dagen. Dat is een leeftijd waarop veel voetballers nog lustig ronddartelen op de groene grasmat. Voor André Villas-Boas is dat de exacte leeftijd op de dag dat heel Europa hem leerde kennen.

Zestien jaar
Net zoals José Mourinho speelde Villas-Boas nooit op een hoog niveau. Integendeel, op zijn zestien jaar rolde hij al in het trainersvak. Onder het goedkeurend oog van Bobby Robson kreeg hij al een observatiefunctie bij Porto, een jaar later behaalde hij zijn UEFA-trainerslicentie en stond hij tijdens een tornooi in Schotland aan de leiding van de -17.

“Ik zou deze trofee dan ook graag aan Robson (die in 2009 aan kanker overleed, nvdr.)en zijn vrouw willen opdragen”, reageerde Villas-Boas na de eindzege in de Europa League. “Hij nam me altijd mee naar de trainingen en leerde me veel bij over het spelletje. Jammer genoeg heb ik nooit afscheid van hem kunnen nemen.”

Villas-Boas betrok ook Mourinho en, opvallend, Pep Guardiola in zijn triomf. “Waarom Guardiola? Hij is altijd een bron van inspiratie voor mij geweest. Zijn voetbalfilosofie spreekt me heel hard aan. Jammer dat we vanavond niet voor spektakel gezorgd hebben, maar deze wedstrijd was niet de juiste weergave van het Portugese voetbal. Dit jaar hebben we echt amazing football gebracht.”

Champions League
Mourinho leidde Porto na de eindzege in de UEFA Cup in 2003 een jaar later naar winst in de Champions League. Hoe groot is de kans dat Villas-Boas in de voetsporen van zijn leermeester treedt?

“Wat we dit jaar gepresteerd hebben, is heel belangrijk voor de ploeg, maar de Champions League is nog andere koek. De weg is nog lang en je moet ook beetje geluk hebben. De beste ploeg trekt immers niet altijd aan het langste eind. We moeten ook afwachten of iedereen bij de club blijft.”

De kans dat Hulk vertrekt, lijkt echter klein. De Braziliaanse spierbundel heeft een transferclausule van 100 miljoen euro. Voor Falcao, de topschutter in de Europa League liggen de zaken anders. De Colombiaan mag na een “magisch jaar” vertrekken voor ‘slechts’ dertig miljoen euro.

Afscheid
En ook aan de mouw van Villas-Boas wordt er stevig getrokken. “Ik ben heel blij in Porto. Dit is de club van mijn hart en ik wil hier iets opbouwen waar ik trots op kan zijn. Ik leef in een droom. Ooit wil ik wel eens in Spanje, Engeland of Italië aan de slag. Ik zal dan wel snel moeten zijn. Over tien, twaalf jaar wil ik stoppen en iets in de motorwereld doen. Ik begin al oud te worden en deze job brengt heel veel stress met zich mee.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties