"We willen absoluut de halve finales bereiken"

Fabian Morren
| 5 reacties
"We willen absoluut de halve finales bereiken"
Foto: © SC

“Dit is een van de moeilijkste lotingen die ik al heb gekregen.” Trainer Marc Van Geersom beseft dat de Mini Duivels eind deze maand voor een zware dobber staan op het Europees Kampioenschap onder 19.

De Jonge Belgen reizen op maandag 18 juli naar Roemenië af om de leeftijdsgenoten uit Spanje, Servië  en Turkije in de ogen te kijken. “Het wordt een zware dobber”, zegt Van Geersom in een gesprek met Voetbalkrant.com.

“De openingswedstrijd is meteen tegen Spanje, een ploeg die bijna altijd in de halve finale staat en al vier keer het Europees Kampioenschap wist te winnen. Toch moeten we proberen om die eerste wedstrijd te winnen of een gelijkspel uit de brand te slepen. Anders staan we meteen onder druk en moeten we bijna winnen van Turkije én Servië.”

En ook dat zijn geen pannenkoeken. “Turkije staat regelmatig bij de laatste acht en Servië is aartsgevaarlijk op de counter, al moeten we die ploeg nog ontleden, maar daar krijgen we in Roemenië nog twee wedstrijden voor.”

Eén groep vrienden 
“De sterkte van het Belgische team is de samenhang. Heel de groep hangt als een hecht blok aan elkaar. Het is één groep vrienden. Of er veel talent in zit in vergelijking met andere lichtingen? Dat is heel moeilijk te vergelijken. Er zit wel een hele goede ruggengraat in.”

Met jongens als Moussa Dembélé, Steven Defour, Eden Hazard en Axel Witsel zag Van Geersom al veel toppers passeren. “Je zag toen uiteraard al dat ze goed konden voetballen, maar dat ze daarna als kometen naar het voetbalfirmament zouden schieten, was moeilijk te voorspellen.”

“Veel hangt ook af van het individu. Wat is de beroepsernst van zo’n jonge gast? Hoe gaat hij de laatste rechte lijn in? Dat bepaalt of een speler een grote ster kan worden of niet. Maar jongens als Dembélé en Hazard staken er echt wel boven uit.”

Extra motivatie 
Met spelers als Maxime Lestienne krijgt Van Geersom in Roemenië ook spelers onder zijn hoede die bij hun club weinig aan de bak komen. “Ik verwacht toch wel dat zij zich extra in de kijker willen spelen op zo’n tornooi.”

“Als je een halve finale op een EK op je palmares kan zetten, dan is dat toch heel mooi meegenomen. Maar ze moeten het niet alleen voor dat palmares doen. Zo’n tornooi is ook een leermoment. Ze moeten er iets van opsteken. Het is niet de eerste keer dat voetballers hier iets leren dat ze in hun latere carrière nog goed kunnen gebruiken.”

Inzet 
Tot slot, wanneer keert Van Geersom tevreden terug naar België. “Als er inzet is tot de laatste minuut om de halve finale te bereiken. We zijn nu al een paar dagen samen en ik zie een heel gedreven groep die absoluut bij de laatste vier wil eindigen.”

Geschreven door Kersten Steurbaut

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties