Morgen start Schotse Premier League

Manuel Gonzalez
| 8 reacties
Morgen start Schotse Premier League
Foto: © SC

Celtic en Rangers verdelen al sinds jaar en dag de belangrijkste prijzen in Schotland. Morgen start de Schotse Premier League als eerste van de bekendere voetbalcompetities in Europa.

1985 was de laatste keer dat de titel niet naar een club uit Glasgow ging. Aberdeen pakte toen de hoogste eer in Schotland en ook in 1984 was dat het geval. Aberdeen stond in die tijd onder de hoede van sir Alex Ferguson, de huidige trainer van Manchester United. In 1983 werd Dundee United landskampioen. Het lijkt ongekend, drie opéénvolgende jaren zonder een titel voor Celtic of Rangers.

De League Cup en de Scottish FA Cup gaat al eens dikwijler naar een andere club. Zo won Dundee United de Cup nog in 2010 en Hearts in 2006. De League Cup ging in 2007 naar Hibernian en in 2004 naar Livingston. Maar ook in deze twee bekertornooien zwaaien Celtic en Rangers de plak. Glasgow Rangers heeft al 54 landstitels op zijn palmares tegenover 42 voor Celtic.

Rangers opent de competitie morgen om 13u30 tegen Hearts. Celtic start op zondag om 13u30 bij Hibernian. Hamilton Academical degradeerde vorig seizoen uit de Premier League. Vervanger is Dunfermline Athletic, dat in het verleden een vaste klant was op het hoogste niveau.

Ook dit seizoen zal het niet anders zijn: Celtic en Rangers zullen met quasi zekerheid de top twee van het klassement uitmaken. Celtic versterkte zich ondermeer met middenvelder Victor Wanyama van Beerschot, maar ook met de Welshe international Adam Matthews van Cardiff City. Bij de vertrekkers is Frederik Ljungberg, de Zweedse veteraan die zich toch niet kon doorzetten bij de Schotse topclub.

Rangers haalde aanvaller David Healy weg bij Sunderland en betaalde 1,5 miljoen pond aan Hearts voor verdediger Lee Wallace. Bovendien zit de protestantse club uit Glasgow ook nog achter Anderlecht-verdediger Roland Juhasz.

Celtic beschikt met de Zuid-Koreanen Cha en Ki, Anthony Stokes, Izaguirre, Scott Brown, Joe Ledley, Biram Kayal, Kris Commons, Shaun Maloney, Paddy McCourt, Gary Hooper en de Griek Samaras nog altijd over een rits zeer degelijke spelers. Bij Rangers zijn doelman McGregor, verdedigers Bougherra en Papac, middenvelders Whitakker, Davis, Ortiz en Edu en spitsen Jelavic en Naismith de bekendste namen.

Hearts heeft met de 23-jarige middenvelder Andy Driver een groot talent in huis. De 29-jarige Andy Webster, eveneens Hearts, blijft één van de beste verdedigers in de Premier League. Dundee United beschikt met David Goodwillie (22) dan weer over een zeer beloftevolle aanvaller. Hibernian heeft met middenvelder David Wotherspoon en aanvaller Garry O'Conor ook twee zeer kwaliteitsvolle spelers in huis.

Een andere opvallende transfer in de Schotse Premier League is die van Danny Buijs van ADO Den Haag naar Kilmarnock.

Speel met met de pronostiek van Voetbalkrant.com op de Schotse Premier League en scoor punten voor jouw favoriete ploeg in de fanbattle! > Klik hier

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Scottish Premier League

Nieuwste reacties