Reportage Kalezic, de strateeg: op missie langs de Gaverbeek

Jim Bogaert
| 6 reacties
Kalezic, de strateeg: op missie langs de Gaverbeek
Foto: © SC

25 mei, een zomerse lentedag aan de Gaverbeek. Zulte Waregem heeft zijn nieuwe trainer beet. Darije Kalezic is de naam. Loodste De Graafschap naar de Eredivisie en moet vanaf heden Essevee naar successen leiden. Op lange termijn weliswaar.

Vijf maanden later, een zomerse herfstavond. Zulte Waregem wordt bestolen door ene Laurent Colements, ligt uit de Cofidis Cup en staat op dat moment dertiende in de Jupiler Pro League. Kalezic blijft ijzig kalm, staat de pers te woord, feliciteert José Riga en verlaat goed gemutst de perszaal van het Regenboogstadion.

"Hij is altijd zo behoudend geweest", weet Marc Teloh, persverantwoordelijke bij De Graafschap. "Een echte strateeg, zowel op als naast het veld. Kalezic wist precies wat hij zei. Altijd behoudend, op een vriendelijke manier en zelden met stoere woorden."

Steve de Ridder, drie seizoenen onder Kalezic spelende en vandaag op zoek naar meer in de Championship, verwoordt het anders, maar bedoelt hetzelfde. "Kalezic is iemand die boven de groep staat, maar ook precies weet wat er in de groep leeft. De rust die hij uitstraalt, heeft effect op de groep, zowel op als naast het veld."

"In de drie jaar dat ik met hem werkte, waren er nooit zware incidenten. Stak er eens iets de kop op, dan loste hij het stijlvol op." Woorden van De Ridder die niet beter vertaalbaar zijn dan door deze beelden.

De tegenstander

"Darije is een meester in het analyseren van zijn tegenstander", vertelt Teloh. "Als een strateeg de tegenstander niet in zijn spel laten komen, daar kickt hij op."

De Ridder bevestigt. "Darije is een moderne trainer die alle mogelijke middelen zal inzetten om alles over zijn tegenstrever te weten te komen." De instructies die hij invaller én debutant Lion Kaak geeft op deze video spreken voor zich.

"Wat me altijd opviel aan Darije was dat hij in alle omstandigheden rustig bleef, hoe zwaar we tijdens de rust ook achter stonden. Hoe slecht we ook speelden. Daardoor bogen we vaak een slecht resultaat nog om in een positief resultaat", aldus De Ridder.

"Met Darije pakten we vaak punten in de slotminuten", herinnert Teloh zich nog goed. "Ga de statistieken er maar op na. Darije besteedt veel aandacht aan het fysieke aspect, maar ging tegelijkertijd ook heel goed om met periodisering. Hij wist perfect wanneer zijn spelers rust nodig hadden, waardoor ze fysiek ook heel vaak top waren en wedstrijden in het slotkwartier konden beslissen."

"Hij had een groot aandeel in mijn ontwikkeling. Ik moest vechten voor zijn vertrouwen, maar eens je zijn vertrouwen te pakken hebt, geraak je het niet snel meer kwijt", besluit De Ridder.

Alleen maar mooie woorden dus voor de Zwitserse Bosniër. "Zulte Waregem heeft een mooi project voor de toekomst waar ik deel van wil uitmaken", klonk het al even mooi die 25ste van de vijfde maand. Het moet gezegd zijn. De kleedkamer is ondertussen gereformateerd. Maar alleen met resultaten zal Kalezic de harten van het Essevee-publiek kunnen veroveren. Iets waar hij bij de Superboeren in wist te slagen...door hen in de Eredivisie te houden. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties