Interview Ma-Kalambay: "Anderlecht wou me in 2006 terughalen"

Ma-Kalambay: "Anderlecht wou me in 2006 terughalen"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Yves Ma-Kalambay heeft een verleden bij Anderlecht, de tegenstander van KV Mechelen vrijdag. Tot zijn veertiende speelde hij bij de jeugd van de Brusselaars in een lichting waar heel wat profvoetballers zijn uitgekomen en niet van de minste.

Johan Walckiers in Mechelen

Voor Ma-Kalambay wordt het de eerste keer dat hij tegen Anderlecht zal spelen. "Het blijft toch iets speciaal. Sinds mijn vertrek heb ik nog nooit tegen hen gespeeld. Ik zat er van mijn zevende en op mijn twaalfde werd ik in de goal gezet. Ik heb er heel wat geleerd dankzij de goeie trainers die ik er gehad heb."

Vincent Komany, Anthony Vanden Borre, Floribert Ngalula, Faris Haroun, Onur Kaya,... Je kan niet zeggen dat er veel sukkelaars in die ploeg zaten. "Ik wil je geloven als je zegt dat het de beste Anderlecht-lichting ooit was. Heel veel van die jongens zijn gewoon profvoetballer geworden."

"Anthony Vanden Borre is het grootste talent dat ik ooit zag.
Groter dan Kompany"

De rijzige doelman van Malinwa houdt er goede herinneringen aan over. "Flo (Ngalula, nvdr.) was één van de jongens die er bovenuit stak tot... Vanden Borre bij ons kwam. Hij was jonger, maar haalde ons in een mum van tijd in. Zelfs in die tijd was hij een fenomeen. Nog nooit zo'n puur talent gezien. Vincent (Kompany) had talent, maar hij moest ook hard werken. Tony speelt tot de dag van vandaag gewoon op zijn talent. Hij is er 24, hij kan nog steeds een grote carrière maken. Voor hem geldt 'The sky is the limit'. Ik heb nog steeds contact met die jongens. Wij zijn elkaar nooit uit het oog verloren."

Voor Ma-Kalambay zat er - toen hij bij Chelsea speelde - zelfs een terugkeer naar Anderlecht in. "In 2006 was er contact met Anderlecht. Ze wilden me terughalen. Natuurlijk was ik heel vereerd, maar Chelsea wou me niet laten gaan. Ik sprak er met mijn vader over, maar Chelsea gaf me een heleboel redenen om te blijven. Op je 20ste zeg je dan niet nee. Misschien komt het er ooit nog van. Ik ben nu 25. Als het God belieft, kan ik nog tien jaar aan de top spelen."

"Ik kan er niet tegen om op de bank te zitten"

Bij KV Mechelen moet hij echter nog een basisplaats zien af te dwingen. Momenteel krijgt Renard immers nog de voorkeur. "Met Renard gaat alles goed, maar ik heb hem ook gezegd dat ik gekomen ben om eerste doelman te worden. Ik kan er niet tegen om op de bank te zitten, vroeger lukte me dat ook al niet goed. Ik wil geen tweede doelman zijn. Het is aan mij om met Olivier te strijden voor die plaats in de goal."

Hij had ook andere mogelijkheden. "Ik ben blij om terug in België te zijn. Ik wou dichter bij mijn familie zijn en Malinwa is een goede club om me terug te lanceren. Zoals Anthony zich nu weer in de kijker speelt bij Genk. Ik had andere opties in Frankrijk (Evian en Lens) en Engeland, maar ik besliste om terug naar België te komen."

"Je weet niet wat je mooiste moment is
tot je vader bent geworden"

Ondertussen is hij ook vader geworden van een flinke zoon, Elijah. "Drie maand oud en nu 67 centimeter en 7,7 kilogram. Ik denk dat hij mijn postuur een beetje heeft meegekregen (lacht). Hij is het beste wat me ooit is overkomen. Je weet niet wat je mooiste moment is voor je vader bent geworden. En ik wil voor mijn zoon de vader worden die mijn vader voor mij was. Hij had weinig, maar hij zorgde altijd voor zijn gezin. Hij gaf ons levenslessen en principes mee."

"Daarom wil ik me ook weer bewijzen. Ik wil voor mijn kind kunnen zorgen. Ik wil weer de Ma-Kalambay van vroeger worden. Als ik 100 procent ben, kan ik veel doen. Ik weet dat mijn vader me van boven ziet. Ik wil de puntjes op de i zetten."

Lees het volledige levensverhaal van Ma-Kalambay: http://www.voetbalkrant.com/nl/nieuws/lees/2011-12-08/het-ongelooflijke-levensverhaal-van-yves-ma-kalambay

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties