Analyse Voor analisten blijft Anderlecht grootste titelkandidaat

Voor analisten blijft Anderlecht grootste titelkandidaat
Foto: © SC

De reguliere competitie gaat zijn eindfase in. Zoals het er nu naar uitziet gaat Anderlecht met een straat(je) voorsprong de play-offs ingaan. Wij vroegen enkele oud-spelers van de drie protagonisten hun mening over wie de titel wint en hun analyse over 'hun' ex-clubs.

Melissa Maes, Glenn Schrader en Johan Walckiers

Paars-wit gaat waarschijnlijk de eindfase in met een redelijke voorsprong op Gent en Club Brugge. "Anderlecht is natuurlijk de grote favoriet, maar zolang de kloof overbrugbaar blijft is alles nog mogelijk voor Club", vindt Gert Verheyen. "Door de halvering van de punten komen ze op vier of vijf eenheden. Dan kan alles nog gebeuren."

Unaniem: Anderlecht grote favoriet
Vital Borkelmans zit voor één keer niet op één lijn met zijn ex-ploegmaat. "Als Club gewonnen had tegen Genk waren ze voor mij de absolute favoriet geweest. Door het verlies zie ik nu wel Anderlecht als de enige grote kandidaat."

Anderlecht-icoon Gille Van Binst treedt Borkelmans bij. "In een normale competitie was Anderlecht al kampioen. Daarbij, elke keer paars-wit steken laat vallen, doet de rest dat ook. Ze maken het hen makkelijk. In de topwedstrijden stonden ze er ook elke keer en ik verwacht dat ze in de play-offs nog iets meer zullen kunnen."

En ook Gunther Schepens gaat uit van een titel voor Anderlecht. "Gezien de stand kan je niet anders zeggen en ze pakken ook bijna alle punten in toppers", aldus de scout van Gent. "Anderlecht en Club spelen ook niet meer Europees, dat is een hele belasting die wegvalt."

Stroef spel van Club
Voor de voormalige Bruggelingen is het spel dat Daum serveert ook geen opkikker. "Puur qua punten kan het nog, maar als ik dan kijk welk voetbal de spelers van Club brengen... Ze spelen stroef en kunnen veel beter", aldus Verheyen. "Tegen Genk moest Club zeker één keertje gescoord hebben. Dan was de hele wedstrijd anders afgelopen. Hun verlies ligt evenwel aan persoonlijke fouten, en niet alleen tegen Genk was dat een struikelpunt", legt Borkelmans uit.

Vooral de blessure van Vadis Odjidja lijkt bij Brugge een probleem te vormen. Gelukkig voor blauw-zwart keert hij binnenkort terug. "Dat is een speler die hen veel kan bijbrengen en die ze hard missen", aldus Van Binst. "Een heel belangrijke pion", vindt ook Borkelmans. "Hij scoort en laat scoren. Met hem erbij is Club zoveel gevaarlijker."

Gent wordt vergeten
Opmerkelijk is dat Gent door het drietal vergeten wordt. "Club kan Anderlecht nog bijhalen, maar het zal moeilijk worden. Een andere ploeg in de Jupiler Pro League zie ik Anderlecht of Club niet inhalen", aldus Verheyen.

Gent en Club hebben door de verschillende problemen ook niet dezelfde ambitie als Anderlecht. "Voor Anderlecht is het cruciaal dat ze kampioen spelen", voegt Van Binst daar aan toe. "Problemen in de kleedkamer of niet. Ze zijn allemaal groot genoeg om te beseffen dat die jackpot van de Champions League nodig is. De persoonlijke belangen zullen wel uit de weg gezet worden. Indien ze geen kampioen spelen, is dat een ramp. Club Brugge kan nog een uitdager worden, Gent zie ik op een derde plaats eindigen."

En bij Gent kruipen ze dan ook met genoegen in die underdogrol. "Het is normaal dat niemand ons meer als titelkandidaat ziet", knikt Schepens. "Daarvoor hebben we te veel punten verloren na de winterstop. Wij hebben ook nooit gezegd dat het onze ambitie was om kampioen te worden. Wij willen tweede of derde worden en de vierde plaats vermijden."

Voor Borkelmans is de competitieformule niet meer of minder dan een kunstgreep om het op het einde nog spannend te maken. "Door het systeem is alles nog mogelijk. Kijk maar naar Cercle. Zij staan nu op veertien punten van Anderlecht en bij de halvering komt Cercle wel heel kort bij Anderlecht te staan. Dit moet dringend veranderd worden", liet het Brommerke nog optekenen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties