Interview Safari: "Mental coach Federer hielp me"

Safari: "Mental coach Federer hielp me"
Foto: © SC

Behrang Safari is terug op Anderlecht. De Zweed kreeg wat extra vakantie nadat hij aan het EK deelnam en moet nu weer aanpikken. Safari staat echter sterk in zijn schoenen. De hulp van een mental coach is daar niet vreemd aan.

Behrang, hoe voelt het om terug te zijn?

Het is altijd goed om terug te komen. Ik had ongeveer tweeëneenhalve week vakantie. Ik ben wel thuis gebleven, want het is nogal moeilijk reizen met twee kleine jongens.

Denk je dat het moeilijk gaat worden om het ritme op te pikken?

Ik denk niet dat het moeilijker gaat worden. De eerste dagen voel je het wel een beetje aan je lichaam, maar dit is mijn job. Ik doe het al zo lang, dus het is geen probleem. Ik heb mezelf ook onderhouden terwijl ik thuis was. Ik heb geen drie weken niets gedaan.

Heb je al met de coach gepraat?

Ja, we hebben even gepraat, maar over niets speciaals. Het lijkt me een vriendelijke man en naar wat ik hoorde geeft hij veel positieve energie aan de spelers. Het is ook een man die veel met de bal traint en dat hebben voetbalspelers altijd graag.

Je hebt op het EK niet mogen spelen bij Zweden? Hoe ontgoocheld was je?

Natuurlijk was ik heel ontgoocheld, maar ik zoek naar positieve punten. Ik was lang geblesseerd net voor het EK. Het is dus al mooi dat ik bij de kern was. Natuurlijk wil ik altijd spelen en is het moeilijk om drie matchen op de bank te zitten, maar het was nu zo. Ik heb op training alles gegeven en het de andere linksback moeilijk gemaakt. Dat telt toch ook.

Je staat stevig in je schoenen. Je hebt daar hulp bij gehad, nietwaar?

Ja, ik heb een mental coach, Christian Marcolli, ook de man die met Roger Federer aan de slag ging. Ik werkte al met hem bij Basel en dat heeft me toen heel veel bijgebracht. Ik vond dat ik te veel zwaktes had, niet op voetbalgebied, maar in mezelf. Hij hielp me dat veranderen. We houden nu nog steeds contact en we telefoneerden al een paar keer. 

Hoe moeilijk was dat om toe te geven dat je hulp nodig had.

Het is niet makkelijk om te zeggen: ik heb hulp nodig. Niet alle spelers beseffen dat. Je hoeft daar ook niet per se op jonge leeftijd mee te beginnen, het is voor iedereen anders. En het is ook niet op één-twee-drie opgelost: het is een proces dat twee jaar duurt. Het is iets dat je voor jezelf moet doen.

Waarom stapte je naar hem?

Na mijn eerste jaar in Basel was ik niet tevreden. Twee andere spelers werkten al met hem en ik ben hem toen vragen beginnen stellen. Daarna zat ik twee of drie keer samen met hem. Maar ik twijfelde nog, want het was zeker niet goedkoop. Maar mijn vrouw zei dat ik het moest doen omdat het een investering in mezelf was. En zoals gewoonlijk had ze weer gelijk.

Het is natuurlijk niet alleen aan hem te danken dat ik beter ben geworden. Hij speelt die wedstrijden niet. Ik moet mezelf ook wat krediet geven. (lacht)

Ben je klaar voor volgend seizoen?

Ik wil beter zijn dan vorig seizoen. Dat is de manier waarop je moet denken en zo evolueer je ooit. Ik ken de club en de spelers nu. Ik wil de beste Safari mogelijk zijn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties