Reportage Moeskroen-Péruwelz is toch vooral Moeskroen

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 17 reacties
Moeskroen-Péruwelz is toch vooral Moeskroen
Foto: © SC

Het faillissement, de fusie met Péruwelz, de overname door Rijsel. Het zijn verwarrende tijden geweest voor de supporters van Moeskroen, de club waar de broers Mpenza destijds nog kwamen piepen. Voetbalkrant.com stuurde een spion de spionkop in tijdens de bekermatch tegen Standard.

Sander De Graeve in Moeskroen

Nog lang voor de wedstrijd begon bleek al dat het bekerduel tegen Standard leefde in Moeskroen en omstreken. Het tracé afrit autosnelweg – stadion duurde een dikke drie kwartier in plaats van de normale tien minuten. In het stadion aangekomen zit het vak met staanplaatsen achter het doel al afgeladen vol: “Allez! Mouscron! Les supporters sont là!

Wat meteen opvalt is dat de supporters vasthouden aan de gezangen die je pakweg tien jaar terug al op Le Canonnier kon horen. Het lijkt alsof de fusie met Péruwelz nooit plaatsvond. Enkel “Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!” na de 1-0 was nieuw. Al denken we niet dat Péruwelz daar voor iets tussen zit.

De sfeer zit er na de 1-0 van Mezine alvast goed in. We vragen aan Mickael, een rasechte Moeskroen-supporter, of het altijd zo bruist in dit deel van Henegouwen: “Het is al beter geweest, al moet ik zeggen dat het even geleden is. Naar de wedstrijden in tweede komt ook veel minder volk kijken dan vanavond.”

Een andere supporter vragen we of de overname door Lille hem stoort. Vooraleer de man kans krijgt te antwoorden onderbreekt Mickael: “Natuurlijk niet, die kerel is afkomstig uit Rijsel” (hilariteit). “Mij stoort het wel, het is niet meer hetzelfde. Er wordt enkel op woensdag nog in Moeskroen getraind, de rest van de week trainen ze in Lille. De spelers zijn ook minder bereikbaar dan vroeger.”

We vragen ons na de wedstrijd echter af hoe de spelers nog meer bereikbaar kunnen zijn. De ene na de andere speler passeert de supporters aan de kantine en slaat een praatje met al wie hem aanspreekt. “Vroeger dronken ze nog mee een pintje, dat zit er tegenwoordig niet meer in”, verduidelijkt Robby, een Oost-Vlaming die ook in vierde nationale alle matchen bijwoonde. “Zowel thuis als op verplaatsing.”

“Vooral sinds de overname door Lille is er veel veranderd, onze jonge talenten van Futurosport (het opleidingscentrum van Moeskroen-Péruwelz) krijgen veel minder kansen”, merkt Tony op. Tony is een van de vele West-Vlamingen die wekelijks naar Moeskroen afzakken. “Ik zie het echter als een noodzakelijk kwaad, die financiële zekerheid is goed voor de club. Hopelijk kunnen we snel terugkeren naar eerste.”

Intussen heeft de scheids penalty gefloten voor Standard en vliegen de ‘vriendelijke complimentjes’ de man om de oren: “tête de con, va te faire enculer”, de vertaling laten we hierbij achterwege. Ook de Rouches moeten het stilaan ontgelden: “Standard de merde!”

Tijdens de verlengingen blijft de spionkop de ploeg aanmoedigen al gaat het volume drastisch naar omlaag wanneer Jelle Van Damme de 2-3 in doel kopt. Bij affluiten bedanken de supporters de spelers voor hun inzet: “Merci Mouscron, merci Mouscron, merci!” Van Péruwelz alweer geen spoor.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties