Interview Mboyo: "Ik heb vele kwaliteiten"

Mboyo: "Ik heb vele kwaliteiten"
Foto: © SC

Ilombé Mboyo was verrast toen hij maandag in Luxemburg het telefoontje kreeg zo snel mogelijk terug te keren naar België omdat hij zich moest melden bij de nationale ploeg. De spits van AA Gent is echter enorm blij: "Ik had het nu nog niet verwacht, maar het was wel mijn doel."

Johan Walckiers in Anderlecht

Voor velen was het ook een verrassing dat Mboyo er door Marc Wilmots bijgeroepen is. Hij was vorig seizoen immers lange tijd geblesseerd en heeft er dit seizoen nog maar amper vijf wedstrijden opzitten.

Ilombé, je was erg verrast?

Ja, enorm. Ik dacht eerst dat het een grap was en heb de telefoon afgelegd toen iemand van de Bond me belde. Daarna kreeg ik bericht van de club dat ik uit Luxemburg moest terugkomen omdat ik opgeroepen was voor de nationale ploeg. Pas toen geloofde ik het. Het was mijn doel om bij de Rode Duivels te geraken, maar ik had het wel niet zo snel verwacht. 

Marc Wilmots vergeleek je met Benteke, een type waar hij er maar één van in zijn groep had na het uitvallen van Lukaku.

Ik denk dat ik veel kwaliteiten heb. Ik kan op verschillende posities spelen, ik kan koppen, ik kan de bal bijhouden, ik kan scoren,... Ik kan het allemaal wel, maar heb geen echt uitgesproken kwaliteit. Geen enkele 100 procent, van alles een beetje.

Wist je dat de bondscoach je volgde?

Ik had het gehoord. Niet rechtstreeks, maar mijn manager had zoiets wel laten vallen. En van mensen binnen de club hoorde ik het ook. Ik ben heel blij dat hij aan mij dacht.

Je bent in Congo geboren, maar je hebt ook de Belgische nationaliteit. Waarom kies je voor België?

Ik speelde vorig jaar een oefeninterland met Congo tegen Zambia. Ik ben het toen allemaal eens gaan bekijken, maar er is daar nog veel werk aan de winkel. Congo is ook Ivoorkust of Kameroen niet. Het is nog geen groot voetballand. En ik wil aan toernooien deelnemen. Die kans ga ik krijgen met deze groep. Het is al vier jaar één van de beste lichtingen ooit en daar gaan ze nu mee oogsten. Ik wil daar graag deel van uitmaken.

En dat zou met Congo niet kunnen? De Afrika Cup bijvoorbeeld?

Ik zeg het, Congo heeft nog veel werk voor het een certitude wordt in het Afrikaanse voetbal. Ze zullen er wel komen, maar ik ben jong en wil nu aan mijn internationale carrière beginnen. Ik ben ook opgegroeid in België en voor mij is dit een droom die uitkomt. Ik kies in functie van het voetbal en met België maak ik de juiste keuze denk ik.

Je hebt je eerste training er opzitten. Wat was het gevoel?

Er zit enorm veel kwaliteit in deze groep. Het was nog een lichte training, maar je ziet dat er grote spelers in deze selectie zitten. Vincent (Kompany) en Dries (Mertens) ken ik nog van bij Anderlecht. Vincent was in de jeugd al een grote speler en hij is altijd dezelfde gebleven. 

Jij bent zelf lang geblesseerd geweest, maar haalt wel een hoog niveau nu bij Gent.

In het voetbal gaat het allemaal snel, zowel positief als negatief. Nu het goed gaat wil ik er van genieten en profiteren. Ik ben heel goed teruggekomen en daar kan ik alleen maar blij mee zijn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties