Kluivert: "Racisten hebben geen hart"

Koen Schaaphok
| 41 reacties
Kluivert: "Racisten hebben geen hart"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De verschillende voetbalbonden snappen er zelf weinig meer van. Er komen steeds nieuwe anti- racismecampagnes en evenementen, maar toch steken er steeds nieuwe schandalen de kop op. Als gekleurde speler blijft voetballen toch iets moelijker. Patrick Kluivert kan ervan meespreken.

John Terry, Clattenburg, de bewuste Chelsea-fan richting Danny Welbeck, .. de racismeschandalen schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de lucht. De wedstrijd tussen Jong Servië en Jong Engeland was een triest dieptepunt. Servische fans joelden gedurende de hele wedstrijd een gekleurde speler uit.

Overal 

Patrick Kluivert heeft in zijn loopbaan meer dan genoeg racisme op het veld tegen zijn persoon ervaren. De Nederlander heeft zowel Surinaamse als Antilliaanse roots en in Nederland, Italië, Spanje, Engeland en Frankrijk. "In elk land waar ik heb gespeeld bestond het. Het was niet altijd nadrukkelijk aanwezig, maar overal ter wereld zijn er mensen die actief zijn in racisme. Ook in Engeland, ja. Maar ik denk dat dit mensen zijn die heel dom en kortzichtig zijn en geen hart hebben", stelt Kluivert.

Blijkbaar is voetbalracisme weinig veranderd doorheen de jaren. "Als ik de bal had klonken er wel eens oerwoudgeluiden of iets dergelijks. Ik was een voetballer en trok het me weinig aan, maar toch is het niet prettig om te horen”, aldus Kluivert, die overigens wel een goede manier weet om zich te wapenen tegen kwetsende uitspraken. "Als je er als speler niet op reageert en er geen aandacht aan schenkt, heeft het minder effect. Geef je ze aandacht, dan denken ze alleen maar dat ze belangrijk zijn."

"Blijven vechten"

Hoe moet racisme op het veld dan wel aangepakt worden? "Racisme is een moeilijk probleem. Ik hoop dat iedereen ervoor blijft vechten en probeert het racisme of de mensen die er actief in zijn uit het voetbal te laten verdwijnen. Ik denk wel dat het heel moeilijk wordt, want er zijn racisten die fel achter hun ideeën staan en het wordt heel lastig om ieder individu aan het denken te zetten over racisme en over de gevolgen die het heeft voor anderen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties