Interview "Zo'n fans als bij Waasland-Beveren maakte ik nog nooit mee"
Fabian Morren
| 25 reacties
"Zo'n fans als bij Waasland-Beveren maakte ik nog nooit mee"
Foto: © SC

Roel Van Hemert verliet afgelopen zomer Denemarken voor Waasland- Beveren. Het werd echter een zeer kort verblijf, want al snel kreeg de verdediger te horen dat hij opnieuw mocht vertrekken.

Door Dirk Pieters

Roel Van Hemert werd na enkele maanden al bedankt bij Waasland-Beveren. Een erg kort avontuur dus. Waasland-Beveren haalde in extremis nog een reeks nieuwe spelers, waardoor een vijftal spelers bedankt werden.

"Nee inderdaad, dat is wel het minste wat je erover kan zeggen. Wat er 'mis' liep, vraag ik mezelf nog steeds af. Al kan ik best wat zaken aanhalen wat het er voor mij, maar ook voor anderen die nu weg zijn, er niet gemakkelijker op maakte. Kijk, ik was puur een transfer van de trainer Dirk Geeraerd. Hij heeft echt doorgedrukt om mij terug uit het buitenland te halen. Maar vanaf dag 1 dat ik er was, voelde ik al dat bij die club niet iedereen op één lijn zit. Maar goed, ik was er en trainde iedere dag, zo goed en hard mogelijk. Ik heb geen enkele training overgeslagen, was nooit te laat en lag goed in de groep. Ik genoot het vertrouwen van de trainer, ik speelde mijn matchen op de rechtsbackpositie. Dat is niet mijn favoriete of beste positie want dat is nog steeds de centrale verdediging. Maar als rechtsback speelde ik op Club Brugge, thuis tegen KV Mechelen en op Standard. Dat was degelijk, niks meer en niks minder. We oogsten lof van tegenstanders voor ons spel, maar door de korte voorbereiding en de vele nieuwe gezichten zochten we nog naar de ideale samenhang en moesten we ons nog op enkele zaken verbeteren om tot resultaten te komen. Rust en steun was dus wat we nodig hadden. Maar dat kregen we helaas niet."

Voor het eerst duikt de naam op van manager Dirk Poppe. Hij liet enkele spelers weten dat ze na enkele maanden al opnieuw mochten uitkijken naar een nieuwe club. Roel Van Hemert viel volledig uit de lucht.

"Ik vond mijn prestaties persoonlijk degelijk, maar mijn ploegmaats en de trainersstaf waren tevreden, Ikzelf vond dat ook ik zeker nog 20% beter moest en kon. Uiteindelijk krijg je dan uit het niets, van meneer Poppe te horen - twee dagen voor de transferdeadline dat je mag/moet vertrekken. Met mij nog zo'n vijftal spelers, waaronder vier nieuwe. Tja, daar sta je dan, vol onbegrip en vragen. Je bent weken aan een stuk titularis en dan nog geen week later mag je niet meer bij de 28-koppige selectie zitten... Ik kreeg van hem te horen dat het een beslissing was in groep, dus inclusief de trainersstaf. Vijftien minuten later kreeg ik van de trainersstaf echter te horen dat wat net gezegd is helemaal het tegenovergestelde is van wat zij eigenlijk vonden. Ze waren wel zeer tevreden en benadrukten dat het absoluut niet hun beslissing was. Tja, waar is alle logica dan gebleven vraag je je af. Het is een spijtige zaak. Niet alleen voor mij, maar ook voor de andere jongens die daarmee geconfronteerd werden en enkele jongens die (nog) niet zijn weggeraakt en er nog steeds rondlopen."

Van Hemert wijst ook met een beschuldigende vinger richting de fans. Die zijn volgens hem te kritisch en verwachten te veel van hun team.

"Het zal allemaal ook wel een beetje te maken hebben gehad met de druk van buitenaf. Ze hadden waarschijnlijk verwacht dat de overgang naar eerste klasse gemakkelijker zou verlopen. Ook die supporters daar waren al aan het morren vanaf dag 1. Dat heb ik bij geen enkele andere club ooit meegemaakt. Niet alleen ik, maar àlle spelers van Waasland-Beveren ergeren zich aan 70% van de supporters daar. Let wel, ik zeg nadrukkelijk 70% van de supporters, want die goede en trouwe en loyale 30% mogen we zeker niet tekort doen. Respect voor hen! Maar al de rest... Ze promoveren en verwachten daar dat een vrij nieuwe fusieclub spelers van het kaliber Anderlecht gaat en moet halen. 90% van de gehaalde transfers kreeg vanaf dag 1 de wind van voren. En nog steeds als ik het soms hoor en lees. Monumenten als Lardenoit of ervaren clubspelers als Cavens, die altijd keihard werken en zelfs in hun vrije tijd nog extra trainen. Of een Sonck. Hij is er pas aangekomen en heeft nog niet kunnen meehelpen aan meer punten. Sonck is echter eensuper prof, die hard werkt en nog steeds even gedreven is als in zijn jonge jaren! En zo kan ik spelers blijven opnoemen daar. Ze worden door die 70% belachelijk gemaakt. Ze krijgen te horen dat ze beter stoppen met voetballen en dergelijke. Dat kan niet! Ik heb jaren voor Antwerp en Lierse SK voor fantastische supportersclans mogen spelen! Die zijn ook kritisch, die zeggen het ook als je slecht speelt. Dat mogen en moeten ze ook. Kritiek hoort bij dit vak! Maar als er een nieuwe dag aanbreekt of er een nieuwe match aanvangt, dan staan die mensen weer voor 200% achter hun ploeg en achter hun spelers die op het veld staan of komen. Dat geeft spelers een echt strijdgevoel om voor die supporters door het vuur te gaan. Bij Waasland-Beveren dus helaas alleen een minderheid. Dat weegt op spelers. Die druk van buitenaf op meneer Poppe heeft er waarschijnlijk toe bij gedragen om hun eigen transferbeleid de nek om te draaien. Daarom werden een aantal net gehaalde spelers weer van de hand gedaan. Jammer, want zoals je ziet aan de resultaten is dat niet de oplossing of juiste werkwijze."

Van Hemert is intussen op zoek naar een nieuwe club. Helemaal vergeten zal hij de werkwijze van Poppe niet kunnen. Al schudden ze elkaar wel de hand. "Daarmee was de kous af", zegt hij daarover.

"Ik neem Poppe absoluut kwalijk hoe hij sommige spelers heeft behandeld. Maar ik respecteer wél dat die man hard gewerkt heeft om die club naar eerste klasse te brengen. Dus ook de vele uren dat die man in de club steekt om volgens zijn manier zo goed mogelijk werk te leveren! Waasland-Beveren is niet voor niets zo kort na een fusie al op het hoogste niveau actief. Alleen de zakenman die hij is... Soms mag ook hij best eens wat menselijker handelen. Hij is echter wel correct geweest met mij wat betreft het verbreken van mijn contract. We hebben mekaar de hand geschud en elkaar succes gewenst in de toekomst. Daarmee was de kous af. "

Lees ook: "Ontslag van Dirk Geeraerd is onterecht"

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties