Interview "Als er boven ons een paar met de Fyra rijden, hebben we nog een kans"

Fabian Morren
| 10 reacties
"Als er boven ons een paar met de Fyra rijden, hebben we nog een kans"
Foto: © SC

Kan het nog spannend worden in de strijd om play-off I? Bij een eerste blik op de stand, zeg je vrijwel meteen neen. Maar toch. Kortrijk en KV Mechelen zijn heus nog niet bezig met de voorbereiding op play-off II, hoor. Bij Bergen liggen de kaarten iets anders na de nederlaag teg

Door Fabian Morren, Sander De Graeve en Johan Walckiers

"Eigenlijk zijn wij al bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen", bekent Fi Vanhoof, technisch directeur van KV Mechelen, aan Voetbalkrant.com. "Dat wil niet zeggen dat wij niet meer hopen op die play-off I, hé."

"Je moet altijd blijven geloven", pikt Kortrijk-coach Hein Vanhaezebrouck in. "We zijn er ons van bewust dat de kans héél klein is, maar het blijft een kans."

Bergen sprak tijdens de winterstop dan weer zijn ambitie voor POI uit, maar kreeg afgelopen weekend na de nederlaag tegen KV Mechelen een flinke knak. "Ik denk dat het voor ons voorbij is", zegt flankaanvaller Tim Matthys. "De kloof met de topzes is te groot geworden."

KV Kortrijk, 7e op 7 punten:
"Wij hebben de TGV gemist", is trainer Hein Vanhaezebrouck duidelijk. "Er waren twee goede prestaties tegen Zulte Waregem en Lokeren maar we verliezen twee keer door eigen fouten en ongelukkige beslissingen. Dan weet je dat de kloof groter wordt."

Vanhaezebrouck kent de werking van de Belgische spoorwegen bijna zo goed als het voetbalwereldje. "Nu zitten we niet meer op de TGV en moeten we de boemeltrein nemen van station naar station, dus match per match bekijken. Als er boven ons een paar met de Fyra rijden hebben we nog een kans om terug te keren maar als ze een degelijke TGV hebben wordt het moeilijk", luidt de opmerkelijke, maar mooie metafoor van de KVK-coach.

En toch: "Volgende wedstrijd spelen we wel tegen Standard. Als we daar voor een verrassing kunnen zorgen komen we op vier punten. Daarna spelen we thuis en moet Standard naar Anderlecht. Dan kan de kloof gereduceerd zijn tot één puntje."

KV Mechelen, 8e op 7 punten:
"Zaterdag tegen RC Genk wordt een heel belangrijke wedstrijd", weet Fi Vanhoof. "Als we die kunnen winnen, is het nog mogelijk. Al denk ik eerlijk gezegd dat het bijzonder moeilijk wordt. De clubs uit de topzes gaan plots ook niet heel veel punten laten liggen. Het zijn nog amper zeven wedstrijden."

Het kon anders gelopen zijn, volgens Vanhoof. "Als we niet zoveel geblesseerden hadden. Vooral de afwezigheid van De Petter en De Witte op het middenveld maakte een groot verschil. Met hen erbij hadden waren we wellicht nu volop aan het meestrijden voor de play-off I."

Bergen, 9e op 8 punten:
"We hebben een heel slechte zaak gedaan door tegen KV Mechelen zaterdag te verliezen. Als we die wedstrijd hadden gewonnen, zouden we nog kans gemaakt hebben", aldus Tim Matthys.

Het geloof was er tijdens de winterstop nochtans wél bij de Henegouwers. "Absoluut, dat leefde ook echt in de groep. En door de goede resultaten begin je daar ook wel op te hopen. Maar als je 0-3 achter staat na een kwartier mág je zelfs geen aanspraak maken op PO I."

"Moesten we nu de nul eens kunnen houden, zou dat al veel oplossen. We zitten krap in de centrale verdedigers. Als het bestuur hogerop wil, moet het daar iets aan doen", oordeelt Matthys.

Immens verschil tussen PO I en PO II: "Een kerkhof"

"We spelen nu al zes jaar terug in eerste klasse. We willen er nu echt wel eens bij zijn", zegt Vanhoof. "Zeker volgend seizoen moet KV Mechelen op de play-off I mikken."

"Alleen al naar beleving en interesse van supporters en media toe is het een enorm groot verschil tussen PO I en PO II", weet ook Vanhaezebrouck. "Vorig jaar speelden we play-off I, het jaar daarvoor play-off II. Dat is echt een kerkhof."

"Een voorbeeld: voor play-off I en III worden zes scheidsrechters ingezet. Play-off II wordt wat stiefmoederlijk behandeld en daar blijft het bij vier. Het is alsof de Pro League zelf niet eens geïnteresseerd is in play-off II. Het systeem is mislukt", zegt de Kortrijk-coach.

En toch: AA Gent wil de POII winnen. Ook KV Mechelen zal het zwarte schaap van de play-offs met ambitie aanvatten. "Vorig jaar maakten we echt een heel slechte indruk in POII. Dat mag niet nog eens gebeuren. We zijn het trouwens aan onze fans verplicht om het ook daarin goed te doen", aldus Fi Vanhoof.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties