Interview Mbokani: "Ik verdiende Gouden Schoen al bij Standard"

Mbokani: "Ik verdiende Gouden Schoen al bij Standard"
Foto: © SC

Wie gaat de Gouden Schoen vanavond winnen? Is het eigenlijk nog een vraag, want twijfelt er nog iemand dat Dieumerci Mbokani het kleinnood op zijn schoorsteenmantel mag plaatsen? De aanvaller van Anderlecht is torenhoog favoriet, maar zal zelf niet aanwezig zijn in Vilvoorde.

Door Johan Walckiers

Mbokani betwist deze maand immers de Afrika Cup met Congo. En ook daar doet de spits wat hij voor Anderlecht al meer dan een jaar voor elkaar krijgt: scoren. Wel vanaf de penaltystip, maar hij werd toch maar mooi tot man van de match uitgeroepen na het 2-2 gelijkspel tegen één van de titelfavorieten: Ghana. 'Dieu' zal er vanavond dus niet bij zijn, maar de trofee zal hem wel plezier doen, ondanks eerdere verklaringen.

Wie kan je eigenlijk nog kloppen? Jij wint vanavond toch de Gouden Schoen?

"Er zijn heel wat goede spelers en ik zal zeker niet de enige zijn die punten zal krijgen. Bacca heeft mooie dingen laten zien, net als Vossen. En Proto is volgens mij de beste, maar een doelman krijgt nu eenmaal minder punten."

Je hebt een bizarre relatie met de Gouden Schoen, niet?

"Ik verdiende hem al te winnen bij Standard. De ontgoocheling toen was ongelooflijk groot. Ik bezwoer me toen dat ik nooit meer zou gaan naar het Gala. Ik zei in de pers dikwijls dat ik er geen waarde meer aan hechtte, maar ik ben van gedacht veranderd."

Wat je nu laat zien, is misschien wel nog beter als wat je bij Standard deed.

"Ik ben sterker geworden in het buitenland. Natuurlijk was het moeilijk bij Monaco en Wolfsburg, maar ik heb er ook veel geleerd. Daarnaast heb ik familiale stabiliteit gevonden. Mijn vrouw is ook weer zwanger. Fantastisch na het drama dat we te verwerken kregen anderhalf jaar geleden toen onze jongste zoon overleed. Anderlecht doet er ook alles aan om me warmte te geven. Jean-François Levain (van de sociale cel van Anderlecht, nvdr.) steunt me altijd en overal. Zelfs hier op de Afrika Cup. Ik heb die warmte nodig."

Ok, maar waarom wil je die warmte dan verlaten op het einde van het seizoen?

"Anderlecht wil me een nieuw voorstel doen wanneer ik maar wil. Ik ben er echter 27 en de tijd begint te dringen. Ik moet ook aan mijn carrière denken. Ik heb geen tijd meer te verliezen. Als er een mooie aanbieding komt op het einde van het seizoen ga ik daarover nadenken. Ja, zelfs als het uit Rusland komt."

Maar het liefst wil je naar de Premier League?

"Natuurlijk. Die competitie is me op het lijf geschreven. Ik ben daarvoor gemaakt. Wat Benteke kan bij Aston Villa, kan ik ook."

Lucas Biglia probeerde zijn transfer af te dwingen via een 'ziekte'...

"Kijk, ik begrijp Lucas. Hij heeft al zeven jaar alles gegeven voor deze club. Hij wil naar een grotere competitie. Maar dat is bij mij niet aan de orde. Ik heb al gezegd dat ik sowieso tot het einde van het seizoen blijf."

Wat wil je nog bereiken tot dan?

"Ik had een cijfer van twintig goals in gedachten voor het seizoen. Dat heb ik bijgesteld: ik wil topschutter worden. Ondanks dat ik een paar matchen ga missen door de Afrika Cup ben ik er zeker van dat ik Ibou en Bacca nog kan bijhalen."

Wat zou de Gouden Schoen voor jou betekenen?

"Heel veel, maar als ik win draag ik hem op aan de hele Congolese gemeenschap in België. En ook wil ik Anderlecht en Standard bedanken. Anderlecht heeft me gelanceerd en me mijn kans gegeven. Het is mijn tweede thuis. Maar Standard heeft ook veel voor me betekend. Mijn zoon is geboren in Luik."

Hoe ga je vieren als je wint?

"Niet! Dat is voor bij mijn terugkeer. Ik heb het gevoel dat we ver kunnen geraken met Congo. Dus moet nu alles even wijken. Daarna zullen we dat wel gepast vieren."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties