Interview "Waarschuwde Lukaku voor Di Matteo"
Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 12 reacties
"Waarschuwde Lukaku voor Di Matteo"

Ariël Jacobs houdt nog steeds contact met Romelu Lukaku. Hij waarschuwde hem dat hij te veel hoop op speelkansen had toen Di Matteo overnam. Nu heeft hij bij FC Kopenhagen ook een jonge succesvolle spits onder zijn hoede.

Door Sander De Graeve

Bij Anderlecht bracht u Romelu Lukaku in de ploeg. Na een trage start bij Chelsea breekt hij nu  wel potten bij West Brom. Had u dat verwacht?

“Romelu had me betrokken in zijn keuze voor Chelsea, ik kan me inbeelden hoe moeilijk het moet zijn om als achttienjarige die keuze te maken. Ik had het al moeilijk om de situatie in te schatten, de enige raad die ik hem kon geven was dat ik hem best geen raad gaf. Romelu zat met één groot probleem namelijk dat Chelsea de club van zijn hart is. Hij wist zelf goed genoeg dat het heel erg moeilijk zou worden om daar meteen door te breken. Zijn hart heeft het gehaald op zijn rede.”

“Hij deed er goed aan om te kiezen voor een subtopper, waar hij kan spelen en zich kan ontwikkelen. Het zal voor hem wel moeilijk geweest zijn om, zij het dan tijdelijk, afscheid te nemen van Chelsea. Twee weken terug zei hij me, wij sturen nog regelmatig berichten, dat hij hoopte dat Chelsea hem nog een jaar langer bij West Brom laat spelen. Hij merkt zelf hoe goed het is voor zijn ontwikkeling. Het is ook erg belangrijk dat hij nu een erg goed contact heeft met de coach van West Brom.”

Een goed contact had hij ook met Di Matteo toen die hem trainde bij de reserven van Chelsea. Toen Di Matteo overnam had Lukaku hoop op meer kansen maar dat kwam er uiteindelijk niet.

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem daarvoor gewaarschuwd had. Hij zag dat Villas-Boas eerder voor de korte termijn ging en dat hij onder de Portugees niet moest hopen op speelkansen. Hij zei me toen dat hij wel goed samenwerkte met Di Matteo. Ik heb hem toen gewaarschuwd dat het helemaal anders is om als assistent met een speler te werken dan als hoofdcoach. Een hoofdcoach moet prioriteit geven aan resultaten, voor een assistent is de ontwikkeling van spelers bij de reserven de enige prioriteit. Een assistent moedigt natuurlijk veel aan en houdt spelers scherp maar eens die hoofdcoach wordt, moet die veel meer keuzes maken voor veel meer spelers. Het bleek uiteindelijk ook zo te zijn.”

Vond u al een Lukaku hier in Kopenhagen?

“Ik heb hier ook een speler onder mijn hoede die, zoals Lukaku destijds, eerst niet in de kern zat. Het gaat om Andreas Cornelius, ik heb die zien spelen tijdens één van de eerste oefenwedstrijden. De technisch directeur zei me dat het één van drie jonge spelers was die bij gelegenheid eens met de eerste ploeg zou kunnen meetrainen. Hij beviel me meteen en ik gaf hem een kans. Nu is hij topschutter in de Superliga.”

Cornelius zit hier nog in zijn development stage, zijn ontwikkelingsfase zeg maar. Men aanziet hem nog steeds als jonge speler, ook al is hij dan topschutter in de Superliga. Men is hier erg voorzichtig met jonge spelers en wil geen stappen overslaan. Zijn studies blijft men heel belangrijk vinden. Hij moet ook zijn examens doen dus zal ik hem veel minder op training zien deze maand. In België zou dat niet zo snel gebeuren bij een belangrijke speler, hier is dat ingeburgerd.“

Een speler die meekwam uit België is Igor Vetokele, hoe doet hij het?

“Gedeeltelijk goed al moest hij afrekenen met twee blessures. Het is ook niet zo dat hij naar Kopenhagen kwam omdat ik er net was, Kopenhagen volgde hem al toen hij nog bij Gent zat. Volgens de norm hier in Kopenhagen zit Igor nog steeds in zijn ontwikkelingsfase, ook al zien we hem in België al als een basisspeler. Hier wil men zien na twee jaar hoever hij staat.”

“Hij heeft zich heel goed en heel snel aangepast. Heel belangrijk is dat Igor vier, vijf talen machtig is. Hij kan ook Portugees, wat het contact met de Zuid-Amerikanen vergemakkelijkt. Igor blesseerde zich op een slecht moment en was meteen zes weken buiten strijd. Toen hij terug fit was bracht ik hem in tegen Brøndby en blesseerde hij zich opnieuw. Hij voelt zich schuldig omdat hij als nieuwe speler nog niet kon tonen wat hij waard is door twee blessures. Wanneer hij fit was en mocht invallen scoorde hij vaak of gaf hij een assist. Daardoor is hij wel meteen al publiekslieveling, ze scanderen zijn voornaam als hij aan het opwarmen is. Hij brengt iets teweeg als hij op het veld komt met zijn gestalte en explosiviteit, de mensen verwachten iets als hij invalt.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties