Interview Dauwen: "Belangstelling enorm verminderd"

Jens Van der Borght
| 13 reacties
Dauwen: "Belangstelling enorm verminderd"
Foto: © SC

Westerlo leed pijnlijk puntenverlies op Lommel. Hierdoor lijkt de kans groot dat ze via de eindronde promotie moeten afdwingen. In een interview met onze redactie praatte Frank Dauwen over Westerlo, tweede klasse en de eindrondes.

Westerlo zakte vorig seizoen van eerste naar tweede klasse. Frank Dauwen, de assistent-trainer van Jan Ceulemans in eerste klasse, werd de nieuwe hoofdcoach van de club uit de Kempen. De ondertussen 45-jarige Dauwen speelde heel zijn leven in België. Hij kwam uit voor Lierse, Gent en Westerlo. Wij gingen praten met Frank Dauwen over het seizoen tot dusver.

Hoe blik je tot dusver terug op  je eerste seizoen als hoofdcoach?

Ik ben tevreden, alleen heb ik spijt van de valse start die we in het begin hebben genomen. We konden onze eerste drie matchen niet winnen, waardoor we achterbleven met een teleurstellende 2 op 9. Voor ons te weinig.

Na een match of zeven heb ik dan uiteindelijk het systeem aangepast en vanaf toen ging het beter. Aan het begin van het seizoen speelden we met een diepe spits en twee flanken. Nu spelen we met twee spitsen en een nummer tien. We spelen met een ruit op het middenveld, waarbij onze twee centrale middenvelders veel loopvermogen moeten hebben om te kantelen naar de flanken.

Wat waren de verwachtingen voor de start van het seizoen?

Als je als eersteklasser degradeert, wil je zo snel mogelijk terug naar eerste gaan. We hebben ook altijd gezegd dat wij wouden meedoen voor de prijzen. Wij willen minstens de eindronde halen. Maar er zijn veel ploegen die met deze doelstelling zitten, waardoor het zeker niet makkelijk haalbaar is.

Is het een verassing voor jou dat Oostende eerst staat?

Het is een team dat elk jaar bovenin het klassement meedraait. Vorig jaar hebben ze bijvoobeeld  ook de eindrondes gehaald. Ondanks hun mindere start presteren ze de laatste tijd heel constant. Wij behaalden recent 15 op 15, maar we komen niet dichterbij omdat zij ook geen steken laten vallen.  Vooral op corner en vrijtrap maken ze vaak het verschil. Ze scoren 65 procent van hun doelpunten op stilstaande fases. Daar zijn ze heel sterk op.

Wat vind je van de eindronde in tweede klasse?

Wij hebben vorig jaar in de eindronde slechtst 5 op 18 gehaald. We hebben toen een goede play-off III gespeeld en wonnen  vrij makkelijk tegen Sint-truiden.  Daarna wilden we verder op ons elan doorgaan, maar dat is niet gelukt. Het is belangrijk om je eerste wedstrijd te winnen en goed te starten. Tegen Eupen verloren we op de openingsspeeldag onverdiend en dan de volgende thuiswedstrijd tegen Waasland-Beveren verloren we ook. Met 0 op 6 was het daardoor bijna onmogelijk om nog als eerste eindigen.

Je ziet ook dat het meestal de tweedeklassers zijn die promoveren. Wij hebben dat vorig jaar meegemaakt. Heel het seizoen moet je achteraan spelen en tegen degradatie vechten. Het zit dan niet mee. De bal gaat dan buitenkant paal langs doel in plaats van binnenkant paal in doel. Cercle maakt dit seizoen zowat hetzelfde mee.

De eersteklasser is meestal wel favoriet in de eindronde maar de laatste twee jaar won een tweedeklasser wel. Zij zitten meestal in een postieve flow, omdat zij heel het seizoen bovenin hebben meegedaan.

Is er veel veranderd nu Westerlo niet meer in eerste klasse speelt?

De belangstelling is enorm verminderd. In eerste klasse kwam er veel meer volk kijken. Tweede klasse trekt minder mensen aan. De supporters zien natuurlijk veel liever een match tegen Anderlecht of Standard dan tegen Visé of Tubize.  Ik moet wel zeggen dat de beleving bij de supporters niet minder is. In tegendeel, de beleving is groter, omdat we bovenaan meedoen. Je ziet dat de supporters daardoor dominant aanwezig zijn. De spelers hebben die steun nodig.

Jullie speelden recent tegen Eupen, dat heel wat spelers uit de Aspire Academy heeft. Wat vind je van de samenwerking tussen Aspire Academy en  AS Eupen?

Ik vind zoiets niet kunnen. Er moeten minimum zes Belgen op het wedstrijdblad staan en bij Eupen komen ze daar dan maar net aan. En enkele van die spelers hebben dan nog een dubbele nationaliteit. Na de wedstrijd kan de trainer bijvoorbeeld enkel Spaans spreken, waardoor niemand op de persconferentie er iets van verstaat. Ik vind dat niet kunnen.

Je ziet dat die investeerders zoveel mogelijk jeugd willen stallen bij een club. Die mannen willen er gewoon zoveel mogelijk geld uithalen. Dat heeft niets meer te maken met voetbal.

Ook Moeskroen-Péruwelz werkt erg nauw samen met Lille, wat is je mening daarover?

Hun samenwerking kan ik nog iets meer aannemen. Er zijn veel Belgische clubs die samenwerken met een grote buitenlandse club. Wij hebben dat in der tijd ook gedaan met Chelsea en Feyenoord. Dan kan je jonge talenten laten rijpen, en sommige van die jongens hebben effectief een meerwaarde.

Zijn er teams die jou dit seizoen hebben teleurgesteld?

Ik denk dat de te verwachten namen meedoen vanboven. Moeskroen-Péruwelz, Oostende en STVV. Maar Antwerp presteert dit seizoen volgens mij ver onder de verwachtingen. Die hoopten wel op een eindrondeplaats, maar staan er ver van af. Ze hadden met Dennis Van Wijk ook een succestrainer gehaald die bekend staat om promotie af te dwingen met zijn clubs. Maar dit seizoen lukt dat blijkbaar niet.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties