Het hoe en waarom van de vijfde scheids

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 3 reacties
Het hoe en waarom van de vijfde scheids
Foto: © SC

Gisteren kwamen de beste scheidsrechters van het land samen in Leuven. Daar werd namelijk het systeem van de vijfde refs voorgesteld. Zo zullen incidenten, zoals de niet goedgekeurde goal van Frank Lampard in Zuid-Afrika, minder voorvallen.

Sander De Graeve in Leuven

Kijken of het doelpunt is of niet is echter niet het hoofddoel van de Additional Assistant Referee. "Hoeveel randgevallen hebben we al gehad op WK's? In ongeveer 600 wedstrijden en 2000 goals was er amper drie keer discussie of het nu doelpunt was of niet", aldus professor Werner Helsen.

De vijfde scheids heeft ook andere belangrijke taken. "Naast het helpen van de scheidsrechter om te bepalen of een randgeval een goal is of niet, zijn er nog drie andere voordelen van de vijfde ref. Hij zorgt voor een betere matchcontrole en minder incidenten bij stilstaande fases. Ook kan de lijnrechter zich nu volledig concentreren op het beoordelen van buitenspel."

De refs worden onder meer via een webapplicatie getraind. Tijdens de voorstelling kregen de aanwezige scheidsrechters en de mensen van de pers de kans om enkele fases te beoordelen. Hiervoor werden wedstrijdbeelden uit OH Leuven - Club Brugge gebruikt.

"De webtraining helpt vooral bij de lijnrechters. We zien dat een groep die online getraind heeft veel nauwkeuriger wordt dan een groep die dat niet deed. Zo kunnen ook het aantal vlagfouten drastisch verminderd worden."

We zullen de extra scheidsrechters dit weekend al aan het werk zien in play-off I en play-off III. In play-off II wordt het systeem pas bij de finale ingevoerd. Eerder hadden we ook al zes scheidsrechters in de halve finales van de Beker van België. België is overigens één van de voorlopers bij het invoeren van het systeem. Italië was de eerste.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties