SK Sint-Niklaas wint van SK Grembergen in 18de Finale Top Sport Lebbeke

Gentil Dossche

Toen Sportkring Sint-Niklaas kort voor affluiten een vroege achterstand omzette in een dubbele voorsprong kon niemand het slot van de finale voorspellen. SK Grembergen sloeg genadeloos toe in de laatste minuten en dus kwamen er strafschoppen.

In de schiftingen won SK Sint-Niklaas van Svelta Melsele, HRS Haasdonk, JV Kruibeke en titelverdediger Waasland-Beveren. Robur Moerzeke moest in de ¼ finales zowel in de heen- als de terugmatch buigen. Een stuk moeilijker werd het in de ½ finale tegen een onwrikbaar TK Meldert dat pas in de strafschoppenreeks sneuvelde (4-2 na een 1-1 eindstand).

SK Grembergen van zijn kant nam de maat van SV Temse, Herleving Sinaai, White Boys Sint-Niklaas en FC Oppuurs in zijn schiftingsreeks. In de ¼ finales werd Waasland-Beveren zowel thuis als op verplaatsing droog opzij gezet. Ook in de ½ finale was Grembergen ongenaakbaar en Eendracht Opstal kreeg 4-0 om de oren.

In de finale ging SK Grembergen direct in de aanval en al na 4 minuten moest SK Sint-Niklaas achtervolgen toen Timothy Buyle een vrije trap in de benedenhoek knalde. Grembergen dreef op zijn elan verder maar Jordy Maes voorkwam erger toen Daan Waegeman alleen voor hem verscheen. Het technisch sterkere SK Sint-Niklaas nam stilaan de match over en ook Jonas De Kuyper kon zich in de kijker spelen. Kort voor het halfuur hingen de bordjes gelijk nadat Bram De Bock een afvallende corner tegen de netten trapte. Bij een snelle aanval brak Mohamed Bensaghir door de Grembergense verdediging en SK Sint-Niklaas mocht opnieuw juichen.

Na de koffie ging het spel vrij goed en snel heen en weer maar op een volgend doelpunt was het lang wachten. Met nog minder dan 10 minuten op de klok kreeg De Kuyper een vlam van Tom Cappan niet geklemd en Samir Cheikh was er als de kippen bij om af te werken. Match gespeeld zou je denken, maar SK Grembergen gaf zich niet gewonnen. 5 minuten later knalde Daan Waegeman de aansluitingstreffer in de benedenhoek. Een onoplettendheid bij een vrije trap in de slotminuut werd afgestraft en opnieuw Daan Waegeman zorgde voor euforie bij SK Grembergen.

Op naar de strafschoppen en ook daar was de spanning te snijden, zeker toen de eerste 8 tegen de netten ploften. Axel Mathijssens, Niels D’Hooghe, Timothy Buyle, Bram De Bock, Jeroen Baetens, Mohamed Bensaghir, Sylvan De Vriendt en Mathias Vermeire zorgden voor een 4-4 tussenstand. Toen Michiel De Prins nipt rakelings mikte trapte Mathias De Mulder de winnende penalty binnen. SK Sint-Niklaas mocht meteen voor de 3de keer zijn naam aan de erelijst toevoegen.

Ook in deze 18de finale van het Wisselbekertornooi Top Sport Lebbeke waren er eigenlijk geen echte “verliezers”, behalve de afwezigen uiteraard. De talrijk opgekomen toeschouwers hebben van in het begin kunnen genieten van een sportieve en hoogstaande finale tussen 2 ploegen die voluit voor de winst gingen. Mede dank zij het uitstekende scheidsrechterstrio, Jan Arijs, Johan de Decker en Erik De Wilde werd opnieuw duidelijk waarom de Wisselbeker Top Sport Lebbeke is uitgegroeid tot de echte Top bij de Beloften. De prachtige Adidas-uitrustingen waarin de finalisten aantraden werden ook ten zeerste gesmaakt.

SK Sint-Niklaas: Jordy Maes, Bart Heyrman, Yannick Quintelier, Mathias De Mulder, Mohamed Boufarit, Bram De Bock, Mathias Vermeire, Niels D’Hooghe, Yoni Weyns, Mohamed Bensaghir, Wamberto Sousa Campos, Tom Cappan, Tom Coppens, Samir Cheikh en Lohengrin De Deurwaerder. Trainer: Carl De Wilde. Afgevaardigde: Evan D’Hooghe.

SK Grembergen: Jonas De Kuyper, Alek Maes, Pieter Van Uytvange, Daan Waegeman, Kevin Buydts, Tom De Caestecker, Axel Matthijssens, Jeroen Baetens, Timothy Buyle, Sylvan De Vriendt, Michiel De Prins, Matthias Aeyels, Massimo D’Hooge, Thijs Burghgrave en Jonas Verriest. Trainer: Bart Nobels. Afgevaardigde: Garry De Wilde

Doelpunten: 4’ Buyle 0-1, 27’ De Bock 1-1, 37’ Bensaghir 2-1, 81’ Cheikh 3-1, 86’, 89’ Waegeman 3-2 en 3-3. Strafschoppen 5-4.