De sleutelmomenten van Anderlecht

De sleutelmomenten van Anderlecht
Foto: © SC

Anderlecht heeft dit seizoen ups en downs gekend. Wij hebben voor u de meest belangrijke momenten even op een rijtje gezet.

Anderlecht-Limassol 2-0, 28/08/2012
Augustus maar misschien wel het meest cruciale moment in de hele campagne van Anderlecht. De Champions League was dit seizoen immers een must. Het niet halen, zou een sluimer van onzekerheid over de club gelegd hebben. Getuige daarvan de emotionele ontlading bij John van den Brom die met Besnik Hasi na het laatste fluitsignaal over de grond rolde. De thuiswedstrijd tegen Limassol mag als het tankstation van vertrouwen gezien worden dit seizoen.

Standard-Anderlecht 2-1,  07/10/2012
Een wedstrijd die bij Anderlecht de nodige verontwaardiging opwekte. Drie keer werd de match stilgelegd nadat paars-wit op voorsprong was gekomen via Jovanovic. De Luikse supporters gooiden vuurpijlen op het veld en ook naar Silvio Proto. Bulot scoorde uiteindelijk nog twee keer en Mbokani miste een strafschop. Voor Anderlecht betekende de match op Sclessin het eerste verlies in de competitie.

Charleroi-Anderlecht 2-0, 27/10/2012
Het was tot dan toe nog niet wervelend geweest en tijdens de wedstrijd tegen Charleroi leken de spelers een dagje vrijaf te hebben genomen. Niets lukte en de Carolo's wonnen verdiend. Tegen een laagvlieger zo onderuit gaan, het stak bij Van den Brom en dat liet hij zijn spelers ook duidelijk merken. Achteraf zou de wedstrijd gezien worden als kantelmoment, want de reactie die volgde, was er één om 'u' tegen te zeggen.

Anderlecht-Club Brugge 6-1, 11/11/2012
De Brusselaars wervelden door de competitie en straften de tegenstand genadeloos af. Op dat moment leek er een aura van onoverwinnelijkheid over de ploeg te hangen. Geen kat die er nog aan twijfelde dat Anderlecht kampioen zou worden. Zeker als de concurrentie met 6-1 vernederd wordt. Het zou het einde van Georges Leekens bij Club Brugge inluiden.

De winterstop
Geen gelukkiger gezin als dat van Anderlecht, zo leek het. En dan ineens de bom die alles deed wankelen: Lucas Biglia daagde niet op voor de stage in Turkije. De Argentijn liet weten dat hij last had van migraine en zal dat verhaal heel het seizoen volhouden. De buitenwereld en ook de directie van Anderlecht haalden de wenkbrauwen op. Dat de kapitein er zonder al te zware straf vanaf geraakte, zorgde voor wat ergernis.

Anderlecht-Standard 2-2, 03/02/2013
Na elf overwinningen op rij was het weer de boeman uit Luik die roet in het eten kwam strooien. Alhoewel ook Milan Jovanovic in eigen boezem mocht kijken na zijn domme reactie op Opare. Nochtans was Anderlecht goed begonnen na een schitterende goal van Biglia, maar Batshuayi had al snel weer gelijkgemaakt. Toen de stoppen doorsloegen bij de Serviër nam Standard het initiatief over en een goal van Buyens leek de Rouches de punten op te leveren. Anderlecht rechtte nog de rug en een goal van Gillet zorgde voor een gelijkspel, maar wel het einde van de reeks zonder puntenverlies.

Genk-Anderlecht (beker) 1-0, 01/04/2013, uitgeschakeld na penalties
Anderlecht had in de loop van het seizoen zijn zinnen gezet op de Beker en trok met de nodige ambities en een 1-0 uit de heenmatch naar Genk. Het werd echter een horrorverhaal voor de Brusselse falanx. Eerst werd Dieumerci Mbokani uitgesloten voor natrappen op Simaeys (wat hem vier speeldagen schorsing opleverde) en uiteindelijk stampte Vossen Genk nog naar verlengingen en uiteindelijk penalties. U kent het verhaal van Anderlecht en strafschoppen dit seizoen en jawel, ook deze keer liep het mis ondanks drie reddingen van Proto die zelf de beslissende elfmeter miste. Een zware klap voor de paars-witten!

Anderlecht-Genk 1-2, 01/04/2013 PO I
Anderlecht kreeg een serieuze tik. Ondanks een schitterende eerste helft werd er nog verloren in het eigen Astridpark. Er zijn betere manieren om play-off I aan te vatten. Dat de tegenstand ook faalde en Anderlecht dus aan kop bleef, was een schrale troost.

Anderlecht-Club Brugge 1-1, 14/04/2013
De wedstrijd die Denis Odoi niet snel gaat vergeten. Al na een halfuur had de verdediger voor een own-goal en een rode kaart voor zichzelf gezorgd. Club Brugge heerste en Anderlecht leek een vogel voor de kat. In de tweede helft - en met tien - stond het fiere Anderlecht echter op. Dieumerci Mbokani zorgde nog voor een punt en een helehoop vertrouwen.

Anderlecht-Standard 2-0, 05/05/2013
Anderlecht begon met twee opeenvolgende nederlagen tegen Zulte Waregem en Club Brugge met de moed der wanhoop aan de zevende speeldag. 5/18 was tot dan toe het triestige bilan van 'de grote titelpretendent'. Verlies zou het einde van de titeldromen betekenen, maar nogmaals toonden de Brusselaars hun veerkracht en gesteund door een publiek dat zich massaal achter de ploeg schaarde behaalde Anderlecht de zo broodnodige zege en sloeg het de Rouches alvast uit titelkoers. Iets wat ze de week daarop ook deden met Racing Genk.

 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties