Reactie Supportersfederatie Profclubs: "Het Belgisch voetbal verkocht aan de duivel"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 17 reacties
Reactie Supportersfederatie Profclubs: "Het Belgisch voetbal verkocht aan de duivel"
Foto: © SC

De reacties over de mogelijke verhuis van KV Oostende, of Zulte Waregem, of enige andere club richting Antwerpen blijven binnenstromen. Ook de overkoepelende supportersfederatie van de profclubs stuurde een persbericht de wereld in.

Brood en spelen

Essevee speelt in Antwerpen, of Oostende doet het, of wie ook die zijn stamnummer wil verkopen. Na het schipperskwartier krijgt ook de voetbal een pervers tintje in Antwerpen.

Voetbal in België hangt samen met gewoontes, tradities en supportersgroepen. Er hangt een geschiedenis aan vast en heel veel emotie. De supporters van Cercle Brugge strijden en hoopten dat ze in eerste klasse blijven. Daar hangt geschiedenis, cultuur en emotie aan vast.  De supporters van Beerschot hebben een bewogen decennium achter de rug, maar geen haar op hun hoofd denkt er aan om hun identiteit als een marketingtool te verkopen. En dan begint de soap door mensen die denken dat voetbal ofwel een merk van shampoo, ofwel een politiek thema is.

Nooit eerder beleefde de Belgische voetbalwereld een dusdanig dieptepunt. Managers en burgemeesters vinden elkaar in één doelstelling: “geef het volk brood en spelen”.

De Supportersfederatie Profclubs walgt van dergelijke praktijken. Het is erg dat een club als Beerschot verdwijnt omdat die financieel mismeesterd werd. Het is nog veel erger als men meent dat je een club en die als een  cultureel event kan kopen en kan inplanten. Blijkbaar zijn voetbalsupporters en de hele gemeenschap daar rond quantité négligable voor zowel de voetbalbazen als voor sommige gezagsdragers. Beerschot was een familie die van generatie op generatie iets doorgaf aan elkaar. De supporters van Beerschot zijn creatief en pittig, je ging er heen en wist dat je één of andere nieuwe song of slogan over je heen kreeg. Beerschot als club was ook  bezig met langdurige sociale projecten aan ’t Kiel. Men kan de ziel van een club niet verkopen, behalve aan de duivel.

Het wordt hoog tijd dat men de voeten op de grond zet en begrijpt dat voetbal géén eenzijdig  verhaal is van investeerders, winsten en klanten. Voetbal is tot nader order nog steeds een stuk onroerend cultureel erfgoed, iets waar groot geld in om gaat, maar ook iets wat nog steeds af hangt van de emotie van de supporter.

Misschien is het tijd om ook in België de zgn 50+1 regel in te voeren, zoals die ook geldt in de Bundesliga. Door deze regel is het onmogelijk dat één eigenaar zijn club als speeltje gebruikt.

Twee jaar geleden organiseerde Football Supporters Europe een Europees congres met de titel: ‘Money Can’t Buy Passion’. Misschien is de voetbalsoap vandaag erger dan de omkoop affaire van de gokchinees. Omdat men hier de ziel van het Belgische voetbalgebeuren aan het verkwanselen is… aan de duivel.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties