Interview De Boeck: "Creatief zijn met budgetten"

Tamara Vereecken
| 0 reacties
De Boeck: "Creatief zijn met budgetten"
Foto: © SC

Volg SK Beveren nu via WhatsApp!

Waasland-Beveren was voor de competitiestart alvast één van de meest besproken clubs in eerste klasse. Het recordaantal transfers toonde de ambitie van Glen De Boeck en de zijnen maar zorgde hier en daar ook voor gefronste wenkbrauwen. Wij trokken naar Beveren voor een gesprek me

De troepen van De Boeck hielden tijdens de openingswedstijd AA Gent op een gelijkspel, vorig weekend behaalden ze in extremis een punt in Charleroi. Zeker geen slechte start dus en toch was de trainer niet helemaal tevreden.
“Je moet achteraf altijd een correcte en eerlijke analyse maken van de gespeelde wedstrijd en als je onze twee eerste bekijkt, hebben wij telkens een heel goed eerste halfuur gespeeld, dan zou je daar gewoon meer rendement moeten uithalen. Dat was niet zo: tegen AA Gent scoorden we pas in de tweede helft, tegen Charleroi konden we pas in de laatste minuut gelijkmaken. We hadden achteraf bekeken op voorsprong moeten komen in beide matchen en dat vind ik dan een gemiste kans. Maar al bij al ben ik wel blij met het spel dat we gebracht hebben.”

Charleroi - Waasland-Beveren eindigde op een gelijkspel, normaal gezien wordt dat dus niet de meest geanalyseerde wedstrijd van het weekend… Tot nu! Reden: kwam de gelijkmaker van de Waaslanders er na voorafgaand buitenspel of niet, rekening houdend met de nieuwe regels daaromtrent? Wat is jouw mening?
“Tja, ik ga daar niet op reageren. Natuurlijk, als ik de analyse zag op tv, wisten de specialisten het blijkbaar zelf ook niet zeker maar je begrijpt dat het moeilijk is voor mij om daarover uitspraken te doen.”

Hoe tevreden ben je uiteindelijk met die twee op zes want vooraf was jullie een erg moeilijke start voorspeld?
“Programmatisch hebben wij inderdaad een heel moeilijke start. Kijk eens naar de volgende wedstrijden die zich aandienen, daar zijn heel wat ploegen bij die POI willen spelen of de ambitie hebben om daar zo dicht mogelijk bij te eindigen. Op dat vlak is dat begin moeilijk, maar volgens mij kan je pas een analyse maken van hoe sterk je team is na de eerste ronde, je moet eerst tegen iedereen gespeeld hebben. Ik vind het heel moeilijk nu om te zeggen waar wij staan.”

Jullie hebben er in het tussenseizoen in elk geval alles aan gedaan om er klaar voor te zijn. Waasland-Beveren realiseerde de meeste transfers van alle eersteklasse-clubs… Was het zo erg gesteld dan?
“Dat had ook te maken met het feit dat je na zo’n moeilijk seizoen als vorig jaar een grondige analyse moet durven maken van je kern. Het jaar daarvoor had Waasland-Beveren zich pas heel laat kunnen verzekeren van eerste klasse waardoor het voor hen erg moeilijk was om een waardige eersteklasseploeg samen te stellen. De groep die er was, heeft er alles aan gedaan om het behoud te verzekeren. Dat is ons gelukt maar dat wil niet zeggen dat je achteraf geen grondige analyse moet maken. Wij hebben dat dan ook gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat er een serieuze kwaliteitsinjectie nodig was. Daar hebben we dan ook voor gezorgd dat die er kwam in het tussenseizoen.”

Begrijp je dat dit wenkbrauwen doet fronsen hier en daar? Jullie financiële mogelijkheden zijn toch niet onbeperkt?
“Het was vooral nodig he! En daar is inderdaad wel wat puzzelwerk bij te pas gekomen. Kijk, je moet creatief zijn met de budgetten die je hebt, daar gaat het uiteindelijk om. Zoals je zegt, wij hebben niet één van de grootste budgetten in eerste klasse maar dan gaat het om connecties, mensen aanspreken die je kent en blijven zoeken om passende oplossingen te vinden.”

Ik hoorde je in het verleden wel eens zeggen: je hebt voor elke positie een doublure nodig, pas dan staat iedereen op scherp. Is dat ook deels je insteek geweest bij die transfers?
“Ik denk dat de concurrentie vrij scherp is nu, ja. Vorig jaar had ik een kern van 13,14 man en dat was het dan ook... Er waren wel meer spelers maar dat was meer in de breedte. Ik denk dat we nu kwalitatief een veel betere kern hebben waardoor de concurrentie héél erg scherp is en iedereen beseft dat hij op de toppen van z’n tenen moet lopen!”

Glen, in alles wat je zegt, is heel duidelijke ambitie te horen. Wanneer zal jij eigenlijk een tevreden coach zijn na dit seizoen?
“Ik ga er zeker geen plaatsen op plakken. Weet je, 90% van de dingen die je kunt doen in voetbal, heb je zelf in de hand. Ik zal dus tevreden zijn als wij doen wat we moeten doen en dan zullen we zien waar we eindigen. Wij moeten onze verantwoordelijkheid dragen en zorgen dat we ons stuk voor 100% invullen, da’s wat ik wil.”

Je moet het inderdaad helemaal zelf doen want echt makkelijke wedstrijden zijn er niet meer in de competitie.
“Absoluut mee eens! Als je denkt dat er nog matchen zijn die je op 50% kunt aanvatten en vlot winnen, vergeet dat maar... Het is gewoon elke match 100% vol aan de bak en anders kom je in de problemen.”

Tot slot : wie is volgens jou titelkandidaat dit seizoen?
“Het is heel moeilijk om dat nu al te zeggen. Een ploeg als Anderlecht bijvoorbeeld is nog niet klaar met z’n huiswerk, die zullen zich volgens mij nog roeren op de transfermarkt. De inpassing van de nieuwe spelers in Brugge loopt ook niet al te vlot. Ik denk dat Standard op dit moment al het verste staat maar om nu te zeggen dat Standard torenhoog titelfavoriet is, dat lijkt me te voortvarend. Dat is op dit moment nog niet zo. We zullen volgens mij al een heel eind in de competitie opgeschoten zijn vooraleer we kunnen zeggen wie nu écht de sterkste is.”

Bedankt voor het gesprek en heel veel succes dit seizoen!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties