Clubs in de strijd om supporters

Jan Van den Abbeele
| 16 reacties
Clubs in de strijd om supporters
Foto: © SC

Talrijke eersteklassers gaan tot het uiterste om zoveel mogelijk zitjes in hun stadion gevuld te krijgen. De afgelopen weken waren er dan ook vele acties en promoties om twijfelende supporters over de streep te trekken.

Door Jan Van den Abbeele

Topploegen krijgen hun stadions meestal gemakkelijk vol en hebben minder nood aan speciale promoties. Het zijn vaak de ‘middenmoters’ die extra fans hard nodig hebben. Wij geven hieronder een overzicht van de meest gehanteerde tactieken om hen een seizoenskaart te doen aanschaffen.

Kortingen

KRC Genk is de uitzondering op de regel in het rijtje topclubs. Naar aanleiding van de ontslagen bij Ford vorig jaar, wil de club zich inzetten voor de bevolking. Daarom kreeg elke abonnee sowieso 30 procent korting bij aankoop van een seizoenskaart. Als de kaap van de 18.000 fans gerond werd, kregen de supporters 40 procent korting (nu al 19.272). Bij 20.000 gaat men zelfs tot de helft van de prijs.

AA Gent gebruikt familiekortingen, en de plaatsen in de spionkop goedkoper. Hun rivaal Sporting Lokeren bleef niet achter en lanceerde de actie ‘A Dream Team’. Hierbij krijgen nieuwe abonnees 25 procent korting en mogen kinderen onder 12 jaar gratis binnen. Als je als abonnee een nieuwe abonnee aanbrengt, moet je ook een vierde minder betalen. Dit laatste aspect is een methode die wel meer clubs hanteren.

Acties

KV Kortrijk lanceerde een stickeractie om de mensen warm te maken voor hun club. Zo moesten ze een foto of een filmpje inzenden waarbij men de Kortrijkzanen moest overtuigen om een abonnement te kopen. De winnaar kreeg uiteindelijk één jaar gratis KV Kortrijk aangeboden.

Waasland-Beveren zet ook een charmeoffensief in. Als je je voor 14 augustus abonneert, krijg je een gratis ticket voor de topper tegen Anderlecht. Bovendien maak je kans op een etentje met de spelerskern.

Tweedeklasser Antwerp volgt de hype van de Rode Duivels en lanceerde een aantal uitdagingen. Bij 3000 abonnees gingen de spelers op de fandag frieten bakken en bier tappen. Als er bij de eerste thuismatch tegen Eendracht Aalst meer dan 10.000 man aanwezig was, gingen de spelers samen met de Cliniclowns op bezoek bij zieke kinderen. Uiteindelijk was er 11.500 man aanwezig. Bovendien doen ook de Ladies van The Great Old mee: zij brengen een lingeriekalender uit als er 2000 fans komen kijken naar de match tegen Heerenveen.

Bier

De meeste ploegen zien bier als een aantrekkelijk middel om fans over de streep te trekken. Zo kregen de supporters van OH Leuven tien gratis vaten aangeboden bij 5000 abonnees. In Aalst loopt er een soortgelijke actie: elke fan ontvangt 15 consumpties als zede kaap van de 1000 abonnementen ronden.

Diegem Sport lanceerde ook een opmerkelijke actie. De derdeklasser geeft elke nieuwe abonnee veertig gratis pinten. Als supporter krijg vijf gratis bonnetjes in acht deelnemende cafés. Dat zijn veertig gratis drankjes, die in de prijs van het abonnement verrekend zijn.

Vrouwen

Opmerkelijk: er is steeds meer aandacht voor de vrouwelijke supporters. In juni zette de KBVB een actie op om tijdens de match België-Servië een vak vol met vrouwen te vullen. Ook in onze competities krijgt dit gevolg. Zo organiseert Cercle Brugge een Ladies Night tegen KV Oostende, waarbij elke vrouwelijke niet-abonnee voor vijf euro naar de partij mag komen kijken. Bovendien krijgt elke deelneemster een ‘goodiebag’ met verrassingen mee naar huis.

Ook in Leuven ziet men in de dames een potentiële supportersgroep. Daar organiseert men de ‘OH-elle Village'. Ook hier is er een vak voor de vrouwelijke fans voorzien. Ze krijgen tevens bubbels aangeboden, en mogen voor vijf euro goedkoper binnen dan de rest. Bij vierdeklasser SK Berlare ten slotte mogen alle vrouwen gratis naar de thuismatchen komen kijken. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties