Grote 5 met een kleine g

Grote 5 met een kleine g
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Na vier speeldagen staan de verwachte ploegen stilaan rond de plekken voor play-off I. De zogenaamde G5 staat nu al volledig in de top-8, maar dit weekend bracht het er voetballend wel weinig vanaf. Een bewuste keuze?

Door Aernout Van Lindt

De ploeg van de G5 die misschien nog het best voetbalde de voorbije weken was Racing Genk. Net daar bleven de punten uit. Hoe dat mogelijk komt, kan u HIER nog even nalezen. Wat Anderlecht, Standard, AA Gent en Club Brugge dit weekend op de voetbalmat brachten was absoluut niet om naar huis te schrijven. Is dat een bewuste keuze, of is er gewoon te weinig kwaliteit? De waarheid ligt misschien in het midden.

Systeem van play-offs

Sinds enkele jaren werken we in België met play-offs en dat systeem raakt stilaan ingeburgerd. De topclubs beseffen stilaan dat het geen zin heeft om in augustus al top te zijn, want dat het seizoen maar in april en mei echt wordt beslist. Zo was Anderlecht vorig jaar heer en meester in de competitie en moest het toch nog bibberen tot op de laatste speeldag in het Astridpark. Om dat te vermijden, kan het dus een ideale zaak zijn om net wat later in vorm te komen.

Het hoeft ook allemaal nog niet zo hard, lijkt het wel. Vooral bij Anderlecht viel het ons en ook coach van den Brom op dat de opwarming tegen Waasland-Beveren al wat aan de lome kant was en het spel niet veel beter was. Natuurlijk heeft de landskampioen een groot voordeel dat het geen voorrondes moet afwerken in de Champions League en meteen in de potten voor de poulefase zit. Daardoor volgt de eerste echte test mogelijk pas binnen een maand.

Luzon de roteerkoning

Bij Standard heb je met Guy Luzon een trainer die weet dat het nu vooral zaak is om iedereen wat te laten spelen en zo stilaan scherp te maken tot wanneer het er echt toe doet. De Luikenaars kregen dit seizoen nog geen enkel doelpunt binnen in de competitie en bekerden al vlot twee rondes verder in de Europa League.

Ook tegen Minsk verwachten wij niet meteen moeilijkheden, ook al was het spel tegen OHL echt belabberd. De troepen van de Israëliër weten als de beste dat ze op elk moment van de match kunnen scoren, zowel na acht seconden als in de slotminuten en lijken niet meteen te panikeren. 

Ghelamco-magie

Ook AA Gent speelde dit seizoen al enkele zwakke wedstrijden, maar het weet wel als de beste punten te pakken. Het verwierf al een pak meer punten dan het misschien wel verdiende, maar ook dat is een verdienste: slecht spelen en toch winnen.

Zeker in het eigen nieuwe stadion zijn de Buffalo's al twee keer heel goed weggekomen, waardoor het ongeslagen blijft in eigen huis. De Gentenaars mikken op Europees voetbal en hoeven nu nog niet de topconditie te bezitten, omdat ze dit jaar geen wedstrijden op dat toneel mogen bekampen.

Blessures bij Club Brugge

En ook Club Brugge heeft al 10 op 12, al speelde het bijwijlen echt niet goed. Voorin is er te weinig efficiëntie en achterin lopen de verdedigers te vaak in een val. Zeker de Europese uitschakeling tegen het al bij al nietige Slask Wroclaw moet nazinderen bij blauw-zwart, al is het door een grote dosis meeval ook op Jan Breydel nog verre van crisis.

KV Mechelen was dit weekend - niet voor het eerst dit seizoen - het kind van de rekening in een match tegen een topploeg, waardoor ze bij Club Brugge zelfs al twee keer zijn weggekomen in een wedstrijd waarin ze met tien eindigden. 

Enkele pionnen zijn er bij blauw-zwart (nog) niet bij door diverse kwetsuren, dus de toekomst kan ook hier nog het beste vermogen.

En de neutrale kijker?

Feit is: de toppers pakken nu al hun puntjes mee, ook al is het voetbal allesbehalve denderend. Als we doemdenken, kunnen we stellen dat er met spelers als Bacca en Mbokani dit seizoen minder kwaliteit aanwezig is bij de teams. Als we positief zijn, zijn de ploegen wakker geworden en zetten ze volop in op (eigen) jeugd om te rijpen en tot glansprestaties te komen.

En als alle ploegen uit de G5 dan ook effectief pieken richting maart en play-off I en er allemaal in geraken (Lokeren en Zulte Waregem lijken alvast een van de vijf fel weerwerk te willen bieden), zou de apotheose wel eens magnifiek kunnen worden. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties