Het rijk van Koning Olivier: een overzicht

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 163 reacties
Het rijk van Koning Olivier: een overzicht
Foto: © SC

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

RSC Anderlecht haalde met Fabrice N'Sakala een nieuwe linksachter naar het Astridpark. De Fransman met Congolese roots spreekt zelf van een droomtransfer, maar Olivier Deschacht maakte er de voorbije jaren een sport van om concurrenten onder de mat te vegen.

Door Cédric De Volder

Olivier Deschacht is een meubelstuk in het Astridpark. Aimé Antheunis is de man die de blonde linksachter op 18 december 2001 liet debuteren op het veld van wijlen SK Beveren. Deschacht telde op dat moment twintig lentes en moest de strijd om een basisplaats aangaan met Davy Oyen, Aleksandar Ilic en Marc Hendrikx. De rest is geschiedenis?

Michal Zewlakov

Hugo Broos kwam naar Brussel en nam Zewlakov mee. De Poolse verdediger verloor uiteindelijk het pleit van Deschacht en werd dan maar aan de andere kant van het veld geposteerd. Hij groeide uiteindelijk uit tot een vaste waarde op de rechtsachter en verkaste in 2006 naar Olympiakos Piraeus. Tegenwoordig geniet de 37-jarige Zewlakov, die tot vorig seizoen de aanvoerder van Legia Warschau was, van zijn pensioen.

Fabrice Ehret

Fabrice Ehret werd door RSCA weggeplukt bij RC Strasbourg. De Fransman met Zwitserse roots kon ‘Koning Olivier’, mede door enkele blessures, echter nooit bedreigen. Na een seizoen op het Astridpark trok hij dan maar naar het Zwitserse FC Aarau. Momenteel loopt de 33-jarige Ehret op zijn laatste benen bij Evian. Al is hij in de Franse Ligue 2 vooral een bankzitter.

Jelle Van Damme

Jelle Van Damme was, samen met Behrang Safari, de enige die Deschacht echt het vuur aan de schenen kon leggen. De huidige aanvoerder van de Rouches verwees het paars-witte meubelstuk naar de bank. Frank Vercauteren zag echter snel een oplossing door Van Damme op het middenveld uit te spelen. Bovendien groeide de bonkige speler uit tot één van de sterkhouders bij RSCA. In 2010 verliet hij het Astridpark voor een mislukt avontuur bij Wolverhampton.

Jan Lecjaks

De naam van de 23-jarige Tsjech wordt tot op vandaag verbonden aan zijn knullige own-goal op het veld van Partizan Belgrado. Lecjaks versloeg er Silvio Proto met een kanonskogel in de winkelhaak en legde zo de basis voor de uitschakeling in de laatste voorronde van de Champions League. En precies daar heeft de Tsjech het  verkorven bij het Anderlechtse clubbestuur. Door een vervelende enkelblessure bij Olivier Deschacht speelde Lecjaks zowat het volledige voetbalseizoen, maar hij kreeg dan toch te horen dat de aankoopoptie (Lecjaks werd gehuurd, nvdr.) niet werd gelicht. Tegenwoordig verdedigt hij de kleuren van het Noorse Valerenga Oslo.

Behrang Safari

Olivier Deschacht hoopt met Fabrice N’Sakala alvast geen tweede Behrang Safari te treffen. De blonde verdediger lag de voorbije twee seizoenen immers constant in balans met de 31-voudig Zweeds international. Uiteindelijk koos Safari voor een terugkeer naar FC Basel. Familiale perikelen zouden aan de basis liggen van het vertrek bij RSCA. Deschacht zelf zal er wellicht niet rouwig om geweest zijn.

Tussendoor passeerden nog drie Braziliaanse ‘talenten’ de revue op het Astridpark. Felipe, Triguinho en Diogo werden allen aangekondigd als ‘dé gedoodverfde opvolger’ van Olivier Deschacht. Maar u raadt het al? Geen van voorgenoemde speelt op dit moment nog in Brussel. En ook Jordan Lukaku kan momenteel een aardig woordje meespreken over Oli. Wordt ook hij een naam in het lijstje van de paars-witte beul?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties